Mara Lafontan

Γιατί επιμένουμε να αγοράζουμε small ενώ μας ταιριάζει το medium; Μια ψυχολόγος εξηγεί

Όταν το μέγεθος στην ετικέτα γίνεται πιο σημαντικό από την άνεση, την αλήθεια και την αποδοχή του σώματός μας -μια ψυχολόγος εξηγεί τη βαθύτερη σημασία πίσω από τις αγορές ρούχων που δεν μας ταιριάζουν.

Για πολλές γυναίκες, το νούμερο Small έχει συνδεθεί με μια περίοδο της ζωής τους όπου ένιωθαν όμορφα, αποδεκτές και «ο εαυτός τους». Ακόμα και όταν το σώμα αλλάζει -είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω τρόπου ζωής, είτε απλώς φυσικής εξέλιξης- η αποδοχή της ανάγκης για μεγαλύτερο μέγεθος αποδεικνύεται δύσκολη. Γιατί;

Η ψυχολόγος και ειδικός στην προσωπική εικόνα, Άντζελα Πάρα, εξηγεί στο ισπανικό Hello! ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά, χωρίς όμως αυτό να το καθιστά φυσιολογικό. «Όταν η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, δημιουργείται μια εσωτερική σύγκρουση», σημειώνει. «Η γυναίκα συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της όπως ήταν κάποτε, και το νούμερο του ρούχου γίνεται σύμβολο μιας παλαιότερης εκδοχής που θεωρεί “σωστή” ή “ιδανική”».

Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή με ένα συγκεκριμένο νούμερο -όχι επειδή το ρούχο εφαρμόζει σωστά, αλλά επειδή φέρει συναισθηματική αξία. Το Small, για παράδειγμα, γίνεται σύμβολο επιτυχίας, αποδοχής, ακόμη και ευτυχίας. Έτσι, η απόφαση να επιλεγεί το Medium ή το Large δεν εκλαμβάνεται απλώς ως τεχνική προσαρμογή, αλλά ως αποδοχή μιας «απώλειας».

Γιατί συνεχίζουμε να αγοράζουμε Small ενώ το Medium μας κάθεται καλύτερα;

Σύμφωνα με την ειδικό, πολλές γυναίκες αγοράζουν ρούχα όχι για την πραγματική καθημερινότητά τους, αλλά για εκείνη τη φανταστική ζωή που ονειρεύονται ή προβάλλουν. «Αγοράζουν ρούχα για τη γυναίκα που είναι πιο σέξι, πιο εξωστρεφής, με περισσότερη κοινωνική ζωή ή σύντροφο. Δημιουργούν μια ντουλάπα για εκείνη -όχι για τη γυναίκα που είναι σήμερα». Το αποτέλεσμα είναι συχνά μια γεμάτη ντουλάπα και το γνώριμο συναίσθημα: «Δεν έχω τίποτα να φορέσω».

Η επιρροή των social media

Η καθημερινή έκθεση σε influencers και «τέλεια» σώματα στο Instagram εντείνει την πίεση. Εικόνες προσεκτικά επιμελημένες προβάλλονται ως ρεαλιστικές, κάνοντάς μας να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με κάτι που δεν υπάρχει. Η Πάρα τονίζει ότι ακόμη και οι ίδιες οι influencers βιώνουν συχνά έντονη ανασφάλεια. «Οι παρορμητικές αγορές γίνονται πολλές φορές για να γεμίσουν ένα συναισθηματικό κενό. Σαν να προσπαθεί κάποια να νιώσει καλύτερα μέσω μιας εικόνας που δεν της ανήκει πραγματικά».

Η αλλαγή, σύμφωνα με την ειδικό, ξεκινά με την αποδοχή. Όχι παθητική, αλλά ενεργή και ειλικρινής. «Δεν μπορείς να χτίσεις αυτοπεποίθηση πάνω σε ένα σώμα που απορρίπτεις», τονίζει. «Η αποδοχή δεν σημαίνει παραίτηση. Σημαίνει: βλέπω πού βρίσκομαι, και επιλέγω συνειδητά πώς θέλω να προχωρήσω».

Η ετικέτα με το νούμερο είναι τελικά απλώς ένας αριθμός. Δεν έχει καμία σημασία αν δεν ανταποκρίνεται σε ένα παλιό μέγεθος. Το μόνο που μετρά είναι το πώς νιώθει κάποια μέσα στο ρούχο που φορά.

Η Άντζελα Πάρα κλείνει με μια υπενθύμιση: «Όσο συνεχίζεις να περιμένεις να “ξαναγίνεις” εκείνη που ήσουν, αναβάλλεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις τώρα. Η φαντασίωση της “άλλης” είναι εθιστική. Αλλά η μόνη πραγματική πρόοδος αρχίζει όταν ντυθείς για τη γυναίκα που είσαι σήμερα -και όχι για εκείνη που κάποτε ήλπιζες να είσαι».

Μια αλλαγή στο νούμερο, μπορεί να είναι τελικά η αρχή για μια βαθύτερη συμφιλίωση με τον εαυτό σου. Και αυτό δεν έχει μέγεθος.