Dua Lipa
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
TRENDS

Let's cross to the dark side: Το goth style επιστρέφει και ο λόγος δεν είναι μόνο η μόδα


Σίγουρα έχετε παρατηρήσει την στροφή των social media στο μαύρο.

Και δεν εννοούμε, φυσικά, το μαύρο χρώμα αυτό κάθε αυτό, αλλά την dark διάθεση και αισθητική που έχει επεκταθεί τόσο στο Tik Tok, όσο και στο instagram.

Ακόμη και η άλλοτε feminine και υπέρλαμπρη Courtney Kardashian ορκίζεται τώρα πια στο μαύρο leather παντελόνι της, στα dark corset της, στα vinyl φορέματα και τα ακραία αξεσουάρ. Είναι ο νέος της σύντροφος Travis Barker αυτός που την μύησε στο dark στοιχείο ή η goth κουλτούρα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο;

Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως το gothcore επέστρεψε από τα περασμένα 90s, όταν και πρωτοεμφανίστηκε, δίνοντας την απάντηση στα super glamorous και fun 70s και 80s. Οι πρώτοι που αγκάλιασαν αυτό το μεγάλο comeback ήταν η Gen Z, αφού όλες αυτές οι ηλικίες βρήκαν ένα αντίδοτο στην «τέλεια» εικόνα του instagram.

Ίσως πάλι να ήταν ακριβώς αυτή η αιτία της επανεμφάνισης της goth αισθητικής, αφού τα προηγούμενα χρόνια η ωραιοποιημένη ζωή που παρουσιαζόταν στο instagram, με όλα αυτά τα φίλτρα και τις ψεύτικες πόζες σε ειδυλλιακές παραλίες, επηρέασε σε πραγματικό βαθμό την ψυχολογία των χρηστών, κάνοντάς τους να αισθάνονται ενοχικά για το όποιο αρνητικό συναίσθημα βίωναν.

Τώρα φαίνεται πως περάσαμε σε μια νέα εποχή, όπου είναι απολύτως εντάξει να έχεις τις «μαύρες» σου, αποδεχόμενος τα ψεγάδια και τα αρνητικά σου στοιχεία, αγκαλιάζοντας τα και προβάλλοντας τα ως στοιχείο της διαφορετικότητάς σου.

Όπως ήδη ξέρουμε οι περισσότεροι η μόδα είναι ένας ακόμη καθρέφτης της κοινωνίας και των συνθηκών που βιώνουμε, και ως ένας ζωντανός και απόλυτα δημιουργικός οργανισμός επανέφερε και αγκάλιασε την goth αισθητική, ως φυσική ανάγκη και λύση απέναντι σε όλα όσα βιώσαμε.

«Σίγουρα αγαπώ τα goth, σκληρά κορίτσια», έχει δηλώσει ο Casey Cadwallader, creative director του οίκου Mugler και υπεύθυνος για τα περισσότερα goth looks της Megan Fox, η οποία, μετά και τον αρραβώνα με τον μέλλοντα σύζυγό της Machine Gun Kelly, όπου ήπιαν ο ένας το αίμα του άλλου, έχει αναδειχθεί ιέρεια της τάσης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση της στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2021 με το κατακόκκινο φόρεμα της, μνεία στην νύφη του Κόμη Δράκουλα;

O Cadwallader ανέλαβε τα ηνία του οίκου το 2018 και πέρασε στην ουσία την goth αισθητική στο high fashion και στην κατηγορία luxury. Τα δερμάτινα παντελόνια, τα σκληρά κολάρα, το δίχτυ, το vinyl και τα παπούτσια πλατφόρμες έδωσαν ένα διαφορετικό νόημα στην κομψότητα.

Φτάνει μόνο να αναφέρουμε πως στο Tik Tok τα videos με goth περιεχόμενο ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια views, με τα ποσοστά της ζήτησης και των πωλήσεων σε items όπως τα δερμάτινα maxi παλτό τύπου matrix, οι goth style πλατφόρμες και τα τσόκερ να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση.

Η επανεμφάνιση, λοιπόν, του goth δεν είναι μια ακόμη επιστροφή της μόδας, που μπορούμε να την εντάξουμε στον κύκλο που κάνουν οι τάσεις ανά τα χρόνια. Πρόκειται αντίθετα για μια ειλικρινή έκφραση συναισθημάτων, αφού πολλοί άνθρωποι εκεί έξω έχουν ανάγκη να εκφράσουν αυτό που περνούν, χωρίς να θέλουν να το συζητήσουν. Μοιάζει με μια αντίδραση στην τοξική θετικότητα των προηγούμενων χρόνων, σε μια περίοδο που η πραγματικότητα μάλλον ξεπερνά την σκοτεινή, fiction εκδοχή της goth κουλτούρας.

SHARE