Η Loewe εμπνέεται από τους πρωτοπόρους του Μοντερνισμού για μια συλλογή - ύμνο στη γεωμετρία του στιλ

Η Loewe εμπνέεται από τους πρωτοπόρους του Μοντερνισμού για μια συλλογή - ύμνο στη γεωμετρία του στιλ

Για τον οίκο LOEWE η τέχνη και η μόδα δεν παύουν ποτέ να βαδίζουν παράλληλα.

Ο ισπανικός οίκος ακολουθεί τον δικό του εσωτερικό ρυθμό, δίνοντας αξία στην ποιότητα, τον χρόνο ωρίμανσης και τους κώδικες του χειροποίητου που επιβιώνουν, εμπιστεύοντας τις μη βεβιασμένες διεργασίες απέναντι στις πιεστικές, εφήμερες τάσεις.

Έτσι, για το φθινόπωρο/χειμώνα του 2025, οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές Jack McCollough και Lazaro Hernandez αντλούν τις εικόνες τους από ένα εμβληματικό δίδυμο του Μοντερνισμού, τους καλλιτέχνες Josef και Anni Albers, συμπράττοντας με το Josef & Anni Albers Foundation, που ιδρύθηκε το 1971. Αποτέλεσμα, μια συλλογή-σπουδή στη γεωμετρία του στιλ. Στο αριστοτεχνικό, την ατομικότητα και το διαχρονικό σχέδιο, αποτυπωμένα σε ένα πρωτότυπο λεύκωμα ιδεών, που ανακαλεί την απτική απόλαυση του κολάζ, μέσα από σκίτσα, δείγματα ανάγλυφων υφάνσεων και λεπτές εκφράσεις του χειροποίητου.

Εξήντα σχέδια αποτελούν τη δημιουργική ανάγνωση του ύφους των έργων τέχνης του αγαπημένου αντρόγυνου. “Το να είσαι δημιουργικός δεν έγκειται τόσο στην επιθυμία να κάνεις κάτι, όσο το να αφουγκράζεσαι αυτό που θέλει να μετουσιωθεί: την υπαγόρευση των υλικών”, είχε πει κάποτε η ίδια η Albers, που μαζί με τον σύζυγό της, εκπαιδεύτηκε και μετέδωσε τις αρχές του Μπάουχαους πριν, δραπετεύσουν από τη ναζιστική Γερμανία με το κλείσιμο της Σχολής, στην Αμερική, βρίσκοντας ένα νέο βήμα στο Κολλέγιο “Black Mountain” της Βόρειας Καρολίνας. Οι δυο τους υπήρξαν πρωτοπόροι του 20ου αιώνα, αλλάζοντας τον τρόπο αντίληψης του χρώματος και της καλλιτεχνικής πράξης. Η κινησιολογία των έργων τους μαρτυρά τον ιδιαίτερο παλμό, που ήθελαν να τους εμφυσήσουν, επιλέγοντας την ελευθερία της αφηρημένης τέχνης.

Η Anni είχε μια μεταμορφωτική προσέγγιση στην κατασκευή υφασμάτων, διαπλέκοντας τα νήματά της με τρόπο που να θυμίζουν νευρώνες, αγγίζοντας τα όρια μιας οπτικής συναισθησίας. Η τεχνική γνεσίματός της με τους περίτεχνους πίνακες-υφαντά και τη ζωντανή τους πλέξη εφαρμόζεται στα ενδύματα σήμερα και επαναπροσδιορίζεται χρησιμοποιώντας χειροποίητες τεχνικές σε τσάντες, όπως η “Hammock” (Αιώρα) και η “Flamenco”, καθώς και σε πανωφόρια και πλεκτά. Το έργο της Dotted weaving (1959) μία μίξη από κουκκίδες, σαν σύνολο από νότες μουσικής παρτιτούρας, σύνθεση ζαχαρωτών ή ένα θέαμα στον ουρανό κατά τη δύση του ηλίου, έχει αναδιαμορφωθεί ως παλτό, αποτελώντας το highlight της συλλογής.

Ο χειρισμός του χρώματος από τον Josef ειδικά στη σειρά του “Homage to the Square”, που ξεκίνησε το 1949 είχε, επίσης, τη δική του καθοριστική συμβολή. Με μια σχεδόν ψυχαναλυτική θεώρηση, ο ίδιος είχε πει πως: “Κάθε αντίληψη για το χρώμα είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν βλέπουμε τα χρώματα όπως πραγματικά είναι. Στην αντίληψή μας, το ένα επηρεάζει το άλλο”.

Αυτή η συνεχής διάδραση του χρώματος, στα έργα του με τα ένθετα κουαρτέτα και τρίο τετραγώνων όμοια με ρωσικές κούκλες που κρύβουν εκπλήξεις, ή τα συμπαγή χρωματικά μπλοκ, αποδίδονται τώρα σε πλισέ φορέματα σε τόνους του πράσινου και της καραμέλας, ή με την ίδια χρωματική ακολουθία στην τσάντα “Madrid”. Στις τσάντες “Puzzle” και” Squeeze” ή σε μικρά δερμάτινα αξεσουάρ και πλεκτά.

Μέσα από την παρακαταθήκη τους, η LOEWE πιάνει αυτό το δημιουργικό νήμα και εξερευνά το χρώμα, τη γεωμετρία και την υφή με μια εκλεπτυσμένη και ευαίσθητη ματιά, εμβαθύνοντας στην κληρονομιά της τέχνης του μοντερνισμού, για να δημιουργήσει σχεδιαστικές μετενσαρκώσεις, που υπερβαίνουν το πρόσκαιρο. Signature-pieces, όπως οι τσάντες “Puzzle” και “Amazona”, τα σανδάλια “Comic” ή η μπαλαρίνα “Ballet runner”, κρατούν αυτή την ιδιαίτερη οπτική αφήγηση, ισορροπώντας ανάμεσα στην ιστορία αλλά και την καινοτομία. Η συλλογή δεν εστιάζει στη μόδα της στιγμής, αλλά στη μόδα για μια ζωή. Οι γήινες αποχρώσεις και οι απαλές πτυχώσεις του δέρματος αγκαλιάζουν το σώμα και συνάδουν με την εποχή, εκπέμποντας αβίαστη κομψότητα.

Διακριτικά αλλά αφυπνιστικά, τα σχέδια αποδεικνύουν ότι το στιλ δεν χρειάζεται να είναι επιδεικτικό για να αποπνέει τη γνώση του καλαίσθητου. Η συλλογή ενδυναμώνει εκείνους που τα φορούν, προσδίδοντάς τους μια βαθιά εκφραστική παρουσία και μια προσωπική δέσμευση στο ωραίο.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός Τέχνης και Διευθυντής του Ιδρύματος Nicholas Fox Weber: “Οι Albers μοιράζονταν την πεποίθηση ότι η ακεραιότητα είναι μια έννοια ζωτικής σημασίας για την ομορφιά και ότι η μορφή και η λειτουργικότητα οφείλουν να βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια. Αυτή την εποχή που υπάρχουν τόσα αρνητικά στον κόσμο, χρειαζόμαστε κάθε ευκαιρία, όπου τα αιώνια θαύματα του χρώματος και της μορφής, να μπορούν να ανθίσουν”.

Η αγάπη για την τέχνη δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα με μια ανταπόδοση που κοιτά στο μέλλον. Με αφορμή αυτή τη συλλογή η LOEWE θα στηρίξει έμπρακτα το κίνημα Arts & Crafts και την πρωτοβουλία “Les Foyers de Tambacounda”, έναν γυναικείο κέντρο φιλοξενίας και εκπαιδευτικό κέντρο στη Σενεγάλη, που ιδρύθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Le Korsa, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Josef & Anni Albers.