Maison Margiela: Η νέα εποχή του Glenn Martens ξεκινά με θεαματική ισορροπία
Η αποστολή του μόνο εύκολη δεν ήταν: να διαδεχθεί δύο από τις πιο επιδραστικές και μοναδικές προσωπικότητες της μόδας, τον Martin Margiela και τον John Galliano. Και οι δύο λατρεμένοι από τον χώρο, συχνά αντιγραμμένοι, πάντοτε ανατρεπτικοί.
Ωστόσο, ένα ζεστό βράδυ στο βόρειο Παρίσι, στις 9 Ιουλίου, ο Βέλγος σχεδιαστής Glenn Martens παρουσίασε την πρώτη του συλλογή ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Maison Margiela, δίνοντας μια ερμηνεία της ταυτότητας του οίκου που υποσχόταν να την «επαναδιεκδικήσει με κομψότητα».
Η επίδειξη δεν πραγματοποιήθηκε στο λαμπερό σκηνικό των haute couture shows του 1ου διαμερίσματος, αλλά σε έναν υπόγειο, ωμό χώρο στο Le Centquatre, ένα πολιτιστικό κέντρο στο 19ο διαμέρισμα της πόλης. Εκεί, οι καλεσμένοι πήραν θέση σε διάφορους χώρους, περιτριγυρισμένοι από χάρτινα κολλάζ που έμοιαζαν με ξεβαμμένες ταπετσαρίες, δημιουργώντας την αίσθηση πως βρίσκονταν σε έξι διαφορετικά παλάτια όπως, κάπως αινιγματικά, είχε δηλώσει ο ίδιος ο Martens.
Το σκηνικό θύμιζε τα trompe-l’œil μοτίβα που τόσο αγαπούσε ο Margiela, όμως συνάμα μιλούσε για μια ξεθωριασμένη μεγαλοπρέπεια: μια υβριδική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης και παλαιό αρχοντικό.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν σαφές ότι ο Martens δεν ήρθε για να αντιγράψει. Ήρθε για να αναδομήσει, να μεταφράσει την ιστορία του οίκου μέσα από τη δική του αισθητική γλώσσα. Και σε αυτή τη γλώσσα, η ένταση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον δεν ήταν απλώς αισθητική επιλογή, ήταν το νόημα του ίδιου του σόου.
Το ντεμπούτο του Glenn Martens στον οίκο Maison Margiela
Πριν από την επίδειξη, ο Glenn Martens είχε δηλώσει στη Vogue Business ότι νιώθει πως η κληρονομιά του Martin Margiela έχει πια «εξαντληθεί». «Αγαπώ αυτόν τον οίκο για το DNA του, αλλά μεγάλο μέρος του έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί», είπε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε μάλιστα πως ούτε ο ίδιος είναι άμοιρος επιρροών, αφού και η δουλειά του στο Y/Project, όπου ήταν επί έντεκα χρόνια, εμπνεύστηκε από την αποδομητική αισθητική του Margiela.
Παρόλα αυτά, ο Martens επέλεξε να τιμήσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του Margiela: τη μάσκα. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην πασαρέλα το 1989, στην πρώτη συλλογή του Margiela, και έγινε σύμβολο της ανάγκης του για ανωνυμία. Ο σχεδιαστής απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, δεν έδινε συνεντεύξεις και μιλούσε πάντα στο όνομα του ατελιέ, ως «εμείς».
Στο δικό του ντεμπούτο, ο Martens επανέφερε τη μάσκα με δικό του τρόπο: άλλες ήταν φτιαγμένες από παλιό μέταλλο και σπασμένους κρυστάλλους, άλλες από διάφανη οργάντζα ή κεντημένες δαντέλες. Ήταν μια χειρονομία σεβασμού, αλλά και μια νέα ερμηνεία ενός κλασικού συμβόλου.
Ο Glenn Martens έδωσε μια νέα διάσταση στην πολυτέλεια μέσα από τη δική του ματιά. Όπως είπε ο ίδιος, για τη συλλογή του εμπνεύστηκε από τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική της Φλάνδρας και της Ολλανδίας. Αυτό αποτυπώθηκε σε εντυπωσιακά φορέματα, με υφάσματα που έμοιαζαν να κυματίζουν σαν μέταλλο ή να είναι σμιλεμένα από πέτρα.
Κάποια φορέματα στένευαν έντονα στη μέση, άλλα θύμιζαν φιγούρες αγίων από προσόψεις εκκλησιών, ενώ το σύνολο των υφασμάτων - τζακάρ, δέρματα με ανάγλυφα σχέδια, μοτίβα Αναγέννησης - συνδυάστηκαν σαν κολλάζ. Τα ρούχα έμοιαζαν εκτός χρόνου, φέρνοντας μαζί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Η συλλογή ανήκει στη σειρά Artisanal του Maison Margiela, που φτιάχνεται από παλιά ή ξεχασμένα υλικά κάτι που ο οίκος κάνει από το 2006, πριν καν γίνει τάση η ανακύκλωση στη μόδα. Παλαιότερες συλλογές είχαν δημιουργηθεί από αντίκες δαντέλες ή μεταχειρισμένα τζιν, και ο Martens συνέχισε στο ίδιο πνεύμα.
Πριν από την επίδειξη, αποκάλυψε ότι πολλά υλικά βρέθηκαν σε παλαιοπωλεία Guérissol στο Παρίσι. Οι μάσκες, για παράδειγμα, φτιάχτηκαν από παλιά μεταλλικά κουτιά, ενώ πολλά ρούχα είχαν ραφτεί από παλιά κοσμήματα. Όλα επεξεργασμένα με μεγάλη φροντίδα, για να μετατραπούν σε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.
Με σεβασμό στο παρελθόν, με τόλμη για το μέλλον
Ο σεβασμός στο παρελθόν ήταν πάντα βασικό στοιχείο της ταυτότητας του Maison Margiela. Από την ίδρυσή του, ο Martin Margiela εκτιμούσε τα «ξεχασμένα» αντικείμενα, έβλεπε την ομορφιά στο χρησιμοποιημένο και το παλιό, το οποίο αποδομούσε για να του δώσει νέα πνοή.
Σήμερα, δεκαετίες μετά, ο Glenn Martens αναλαμβάνει ένα παρόμοιο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο: να ανανεώσει τον οίκο χωρίς να τον προδώσει. Καλείται να βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο τι αξίζει να διατηρηθεί και τι να απορριφθεί, ώστε να συνεχιστεί η ιστορία του Maison Margiela με αυθεντικότητα αλλά και φρέσκια ματιά.
Με αυτή την πρώτη του συλλογή, ο Martens φαίνεται να έχει ήδη βρει τη φόρμουλα. Με αυτοπεποίθηση και δημιουργική τόλμη, κατάφερε να μιλήσει με τη δική του γλώσσα χωρίς να σβήσει τα ίχνη των προκατόχων του αλλά να τα φωτίσει αλλιώς.