denim Salt&Pepper Έλληνες σχεδιαστές
Φωτογραφία: Courtesy Salt&Pepper
GREEK DESIGNERS

Salt & Pepper: Ένα σχεδιαστικό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί τα πιο στιλάτα τζιν


Όταν διάβασα για πρώτη φορά για το brand Salt & Pepper η πρώτη ερώτηση που ήρθε αυτόματα στα χείλη μου ήταν, «μα γίνονται τζινστην Ελλάδα;

Και, όμως, γίνονται. Το σχεδιαστικό δίδυμο, και ζευγάρι στη ζωή, από τη Θεσσαλονίκη, που έχει επανασυστήσει το denim στην ελληνική αγορά, κατάφερε να κάνει το όνειρο του ελληνικού αγοραστικού κοινού πραγματικότητα. Jeans από Έλληνες δημιουργούς, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Αυτό, όμως, που πιστεύω ότι τους έκανε πραγματικά να ξεχωρίσουν, εκτός από το label του greek brand, είναι το εξαιρετικό fitting τους! Χρειαζόμασταν ένα denim brand που να γνωρίζει καλά το ελληνικό κοινό και να διαθέτει όλη την απαραίτητη δεξιοτεχνία, ώστε να μας παραδίδει αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή.

Ο Βασίλης και η Ιωάννα το έκαναν πραγματικότητα, έχοντας συλλάβει την ιδέα του project το 2012 και παρουσιάζοντας την πρώτη τους συλλογή το καλοκαίρι του 2013. Έκτοτε, τα jeans τους βρίσκονται στις πιο ενημερωμένες boutiques της Ελλάδας. Οι ίδιοι έχουν επεκτείνει την γκάμα τους με sweaters, δερμάτινες ζώνες, πανωφόρια σε denim και άλλα υλικά, ενώ μετράνε μερικές από τις πιο πρωτότυπες συνεργασίες με άλλα ελληνικά designer brands, όπως οι The C Edition, Marivee και Nadia Rapti, αλλά και με την απόλυτη influencer, την Chiara Ferragni!

Πώς είναι, όμως, αλήθεια να δημιουργείς jeans στην Ελλάδα, εντάσσοντας στην παραγωγή σου και την αρχή της βιωσιμότητας, δημιουργώντας μάλιστα μια συλλογή από εξολοκλήρου ανακυκλωμένα κομμάτια υφάσματος;

Ο Βασίλης και η Ιωάννα μίλησαν στην Bovary για όλα και μας έδωσαν τα πιο fashionable styling tips!

Αρχικά γιατί τζιν; Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο υλικό, που απαιτεί τεχνογνωσία και πολύ προσπάθεια στην παραγωγή μέχρι να ολοκληρωθεί. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε στα πρώτα σας βήματα ως  denim creators στην Ελλάδα;

Βασίλης: Ισχύει. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά το denim μέχρι να πάρει την τελική του μορφή περνάει από δεκάδες επεξεργασίες. Αυτό βέβαια είναι και η απάντηση και στην πρώτη ερώτηση, δηλαδή γιατί denim; Γιατί μπορείς να του δώσεις πολλές μορφές αναλόγως πώς θα το επεξεργαστείς. Είναι πηλός στα χέρια μας.

Ιωάννα: Aγαπάμε πολύ το denim ως υλικό, Άλλωστε, ζούμε σε μια εποχή που τα υλικά που κυριαρχούσαν στο streetwear όπως το denim, έχουν κατακλίσει πλέον και τα catwalks. Οι δυσκολίες στο ξεκίνημά μας ήταν πολλές, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα ξεκινήματα. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου σου μένουν σαν μια ωραία ανάμνηση.

Δεν μπορούμε να μην σας ρωτήσουμε για την συνεργασία με την Chiara Ferragni το 2018! Πώς έγινε η όλη προσέγγιση και ποια η γενικότερη γεύση που σας άφησε η συνεργασία; Τι ήταν αυτό που πήρατε εν τέλει από μια τόσο μεγάλη ευκαιρία;

Βασίλης: Αυτό είναι δουλειά της Ιωάννας και των γνωριμιών της στο Μιλάνο, λόγω των σπουδών της, με κάποια παιδιά από το The Blonde Salad  Crew. Έτσι προέκυψε η συνεργασία. Ήταν μεγάλη χαρά να καθόμαστε και να δουλεύουμε στο ίδιο τραπέζι γι' αυτό το collaboration με τόσο δημιουργικούς και καταξιωμένους ανθρώπους. Πραγματικά πολύ ωραία εμπειρία.

Τι βλέπουμε φέτος στη νέα σας συλλογή; Κάποιο προσωπικό αγαπημένο που ξεχωρίζετε;

Ιωάννα: Τα νέα fit στη συλλογή μας συμβαδίζουν απόλυτα με τις τελευταίες τάσεις, casual γραμμές, πιο άνετες, πιο relaxed fit, όπως το ballon και το tapered. Μπουφάν σε πιο bomber γραμμή αλλά απόλυτα κλασσικά κομμάτια, όπως το trench coat που βγάλαμε για πρώτη χρονιά. Δικό μου αγαπημένο είναι το Marcella σε zebra print, που το αγάπησα με την πρώτη ματιά.

Βασίλης: Το δικό μου είναι το Carolina, το οποίο είναι φαρδύ σε tapered γραμμή με λάστιχο στο ζωνάρι που το φορούσε η Ιωάννα από το καλοκαίρι με μπαντάνα ως τοπ και ήταν τέλειο.

Έχετε κάνει μερικές από τις πιο πρωτότυπες και πετυχημένες συνεργασίες με πολλά γνωστά ελληνικά brands, όπως η Nadia Rapti, Marivee, Owl, The C Edition και πολλά άλλα. Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική βιομηχανία της μόδας αυτήν την στιγμή; Τι είναι αυτό που λείπει (εάν λείπει) από την ελληνική αγορά;

Βασίλης: Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική βιομηχανία μόδας έχει πάρει μια τελείως άλλη μορφή. Δεν ζούμε πια στην Ελλάδα που έκανε κατά βάση εισαγωγές ξένων brands. Υπάρχει αυτό το “κίνημα¨ των νέων Ελλήνων σχεδιαστών που έχουν μπει στο χώρο με πολύ πρωτότυπες και αυθεντικές ιδέες και είναι χαρά μας να ανήκουμε σε αυτό.

Ιωάννα: Από ότι φαίνεται, όλο αυτό είναι κάτι που έχει  αναγνωρίσει, προτιμήσει κ αγαπήσει το ελληνικό αγοραστικό κοινό και όχι μόνο αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε αρκετά δυνατά και το κομμάτι των εξαγωγών μας. Πιστεύουμε ότι μόνο καλύτερα μπορεί να πάει.

Ξέρουμε πως τα ρούχα σας κατασκευάζονται 100% στην Ελλάδα και χρησιμοποιείτε ήδη κάποια ανακυκλώσιμα υλικά στα παντελόνια σας. Τελικά η βιωσιμότητα στην μόδα είναι ουτοπία;

Βασίλης: Ουτοπία δεν είναι σίγουρα, απλά προχωράει με αργούς ρυθμούς για δυο λογούς. Ο ένας λόγος είναι ότι απαιτείται πολύ μεγάλη ερευνά στο να αντικατασταθούν οι ευρέως διαδεδομένες και χρησιμοποιημένες πρώτες ύλες και ο δεύτερος είναι ότι αυτές οι πρώτες ύλες αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παράγωγης. Οπότε πολλοί διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα. To μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος προχωράει μπροστά και το μέλλον είναι πράσινο.

Μόλις κυκλοφόρησε και η νέα σας συλλογή με κομμάτια σε vinyl και laminated υφάσματα και το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό. Είναι η απόλυτη x-mas πρόταση! Πείτε μας για το inspiration και την όλη διαδικασία.

Θέλαμε πολύ να κάνουμε αυτή την τεχνοτροπία φέτος, γιατί τα metallics είναι τεράστια τάση. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί θέλαμε να γίνει στα υφάσματα που χρησιμοποιούμε ώστε να μην αλλάξει το fit των ρούχων που θέλαμε να φτιάξουμε. Οι συγκεκριμένες  τεχνοτροπίες γίνονται μόνο στο εξωτερικό και για μεγάλα brands, και φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι που τις κάναμε.

Courtesy Salt&Pepper
Courtesy Salt&Pepper
Courtesy Salt&Pepper
Courtesy Salt&Pepper

Να κάνουμε και ένα styling quiz; Δώστε μας 5 σύνολα που πρέπει να δοκιμάσει κάθε γυναίκα, με τα αγαπημένα σας Salt & Pepper items.

Ιωάννα: Μας αρέσουν τα styling tips!!

Το Kate golden shimmer skinny jean μας, με το λευκό Electra πουλόβερ μας με λευκές αθλητικές κάλτσες και μαύρα αρβυλάκια.

Courtesy of Salt&Pepper

Το Kate vinyl με το Renata φούτερ μας συνδιασμένο με All star αθλητικά και το bomber jean jacket μας το Alyssa medium Fur.

Courtesy of Salt&Pepper

To κλασσικό Kelly jeans μας με απλό φούτερ κλειστό στη λαιμόκοψη, σακάκι oversized και καουμπόικες μαύρες μπότες.

Courtesy of Salt&Pepper

Ένα αθλητικό σύνολο, με κολάν κ μπουστάκι στο ίδιο χρώμα, με ένα Grace oversized μακρύ πουκάμισο, Ramona trench coat και baseball hat.

Courtesy of Salt&Pepper

To Marissa flared jean μας με μαύρο bodysuit με μακρύ μανίκι και τσόκαρα.

Courtesy of Salt&Pepper
SHARE