τάσεις στη διακόσμηση
INTERIOR DESIGN

Ο interior designer Ευάγγελος Μιχέλης αποκαλύπτει τις τάσεις του χειμώνα στη διακόσμηση


Ο Ευάγγελος Μιχέλης καταξιωμένος interior designer βάζει την αισθητική σε μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια και μαγαζιά.

Τον τελευταίο χρόνο φτιάχνει και κοσμήματα που συζητιούνται στην πόλη για τη μοναδικότητα τους. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, μετά τις σπουδές του έκανε μετεκπαίδευση στη Βαρκελώνη στη «Συναισθηματική διακόσμηση» και ενώ ασχολήθηκε ένα διάστημα με τη μόδα και την Τέχνη, τον κέρδισε τελικά η διακόσμηση. Ο πατέρας του ήταν εργολάβος και Ηπειρώτης, θεωρούσε ότι ο γιος του έπρεπε να δουλεύει ένα μήνα το καλοκαίρι στην οικοδομή. Τη μίσησε την οικοδομή γιατί έχανε διακοπές και ανεμελιά και δήλωνε ότι στην ενήλικη ζωή του δεν θα ήταν σε οικοδομές για τίποτα στον κόσμο.

Όμως, η ζωή είχε άλλα σχέδια. Γυρίζοντας από τη Βαρκελώνη, ερχόμενος να μαζέψει τα πράγματά του για να επιστρέψει στην Ισπανία, έφτιαξε τυχαία τη βιτρίνα ενός κεντρικού καταστήματος στη Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη -και αυτό ήταν. Η βιτρίνα άρεσε, συζητήθηκε, του έγιναν προτάσεις για καφέ και εστιατόρια το ένα έφερε το άλλο και πλέον είναι συχνά μέσα στις οικοδομές και το απολαμβάνει. Όπως λέει χαρακτηριστικά, το motto του είναι «Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο θεός γελάει».

Η εσωτερική διακόσμηση μοιάζει μ΄ ένα παλίμψηστο από τάσεις διαφορετικές κουλτούρες τέχνης. Τι αγαπάς σε αυτή; Για μένα, η διακόσμηση είναι ένα πράγμα. Ο Άνθρωπος. Ποιος άνθρωπος το κατοικεί αυτό το σπίτι, τι ανάγκες έχει. Δεν είναι ένας δημόσιος χώρος είναι το σπίτι που μπορεί να μένει μια ολόκληρη οικογένεια με διαφορετικές ανάγκες. Εξετάζω σχολαστικά τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα αυτού του ανθρώπου. Είναι εργένης; Γκέι; Στρέιτ; Δικηγόρος ή καλλιτέχνης. Είναι πολύ σημαντικό να μάθω για αυτόν, γιατί η προσωπικότητα θα μου δώσει την έμπνευση να προχωρήσω. Αν μπορούσα να προσομοιώσω ένα ανθρώπινο σώμα με έναν χώρο θα έλεγα ότι η αρχιτεκτονική είναι ο σκελετός τα κόκαλα, η διακόσμηση είναι η καρδιά και η ψυχή είναι όλα τα έργα τέχνης που μπαίνουν σ’ ένα σπίτι.


Τι συμβολισμό έχει η κατοικία. Είναι το σπίτι μας η σπηλιά μας; Εξαρτάται τι ρόλο θέλεις να παίξει για σένα η κατοικία σου. Παίζει έναν ρόλο κοινωνικό; Είναι το κάστρο σου; Κάποιος για παράδειγμα κάνει πολλά καλέσματα, θέλει μέσα από το σπίτι να δείξει το κύρος και το status του και να το επικοινωνήσει με έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων. Άλλος θέλει να κάνει έναν χώρο προσωπικό για την ηρεμία του. Οπότε, έχει σημασία ο κάθε πελάτης τι ανάγκη έχει και για ποιο λόγο το φτιάχνει το σπίτι. Και έτσι, με γνώμονα αυτό χτίζεις την αισθητική γύρω από την ανάγκη του. Όχι τη δική σου ανάγκη. Για μένα, η δύναμη είναι να μην κάνω ένα σπίτι που θα άρεσε σε μένα. Αλλά να σε βοηθήσω να δεις τι πραγματικά αρέσει σε σένα.

Υπάρχουν τάσεις στην διακόσμηση; Είδαμε πολλά γκρι σπίτια, πολλούς γκρι τοίχους. Το γκρι το προτιμούσαμε σε εποχές που είχαμε μεγάλη ευμάρεια και δεν σε πείραζε στον τοίχο. Τώρα που η ψυχολογία μας έχει αλλάξει και είναι ασταθής με όλα αυτά που γίνονται, το χρώμα παίζει σπουδαίο ρόλο. Εδώ υπάρχει ολόκληρη σχολή χρωματοθεραπείας που επιλέγεις το χρώμα με βάση την ψυχοσύνθεση και την ιδιοσυγκρασία σου.

Υπάρχει μια συμβουλή για το χρώμα που θα επιλέξουμε στο σπίτι μας; Για να διαχειριστείς το χρώμα πρέπει να είσαι γνώστης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια κάπως γενική συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι παίξτε με ουδέτερες επιφάνειες, δημιουργήσετε μονοχρωμίες στα σπίτια. Διαλέξτε το εκρού, το χρώμα της μόκας και πάνω τους δημιουργήστε εντάσεις με έργα τέχνης, μαξιλάρια, χαλιά που μπορείτε με μια κίνηση να τα αλλάξετε όταν σας κουράσουν.

Η μεγαλύτερη τάση του φετινού χειμώνα στη διακόσμηση ποια είναι; Μια από τις τάσεις που ξεχωρίζω είναι οι γήινες αποχρώσεις, η τερακότα, το φυσικό ξύλο. Οι μονοχρωμίες που κάνουν πολύ ωραία είσοδο το φετινό χειμώνα. Αλλά και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί να συνδυάζεις μια τερακότα με ένα πορτοκαλί ή να συνδυάζεις ένα πορτοκάλι με ένα κόκκινο.

Ένα σπίτι για να το φτιάξουμε και να είναι όμορφο πρέπει να έχουμε να διαθέσουμε αρκετά χρήματα; Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε καλό γούστο. Σίγουρα θέλουμε ποιότητα. Αλλά τι σημαίνει πολλά χρήματα; Για τον καθένα αυτό είναι διαφορετικό.

Ένας φοιτητής μπορεί να έχει καλόγουστο σπίτι; Το καλό γούστο δεν συμπεριλαμβάνει το χρήμα. Το θέμα είναι να έχεις μια καλή αντίληψη γύρω από την αισθητική και να δημιουργήσεις έναν έξυπνο ευφάνταστο χώρο με το βαλάντιο που διαθέτεις. Μπορεί ένα σπίτι να να εξυπηρετεί μια ανάγκη, μια φάση που περνάς και μπορεί σε ένα χρόνο να έχουν αλλάξει οι ανάγκες σου. Η διακόσμηση συμβαδίζει με τη ζωή.

Κάθε ποτέ πιστεύεις πρέπει να αλλάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας; Δεν υπάρχει σε αυτό κανένα πρέπει. Στις γιορτές των Χριστουγέννων στολίζουμε οι περισσότεροι το σπίτι μας και έχουμε μια πρώτη αλλαγή. Όταν βγάζουμε τα στολίδια και αυτό είναι πάλι μια αλλαγή. Όλο αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση. Είναι όπως στη μόδα. Ντύνεσαι σύμφωνα με τη διάθεση. Έτσι φτιάχνεις το σπίτι. Δεν φοράς όλα τα κοσμήματα μαζί. Έχεις καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα ρούχα. Κάποιοι αλλάζουν τις κουρτίνες, έχουν πιο βαριές το χειμώνα, πιο ανάλαφρες το καλοκαίρι και μόνο με αυτό αλλάζει όλη η διακόσμηση. Το σημαντικό, όπως προανέφερα, είναι τι ανάγκες έχεις, τι χρειάζεσαι από τον χώρο σου.

Γιατί είναι δύσκολα στην επιλογή τα χαλιά και οι κουρτίνες; Η κουρτίνα είναι το φιλτράρισμα του φωτός. Είναι δύσκολη υπόθεση -από το ράψιμο, το ύψος της και πώς είναι το παράθυρο. Τι βλέπεις απέναντι. Όλα αυτά πρέπει να τα μελετήσουμε και να μην βιαστούμε να βάλουμε την πρώτη κουρτίνα που θα βρούμε μπροστά μας.

Στα τόσα χρόνια έχεις ακούσεις και παράλογες απαιτήσεις; Έχεις να μου πεις μια παράξενη ιστορία; Έχω πολλά να θυμηθώ, τώρα που είπες για κουρτίνες μια πελάτισσα με πήρε στις δωδεκάμισι το βράδυ να μου πει τη σκέψη της για μια κουρτίνα. Φυσικά δεν το σήκωσα το τηλέφωνο και το άλλο πρωί μου είπε ότι φοβόταν μήπως γινόταν βαριά και της ερχόταν το κουρτινόξυλο στο κεφάλι γιατί είχε ζήσει στο παρελθόν μια τέτοια εμπειρία.

Μια συμβουλή για τα χαλιά; Μια τάση το χειμώνα είναι οι καναπέδες να πατάνε πάνω στα χαλιά. Αν δεν μπορούμε να πάρουμε ένα καλό χαλί μπορούμε ωραιότατα να παίξουμε με μοκέτες. Ένα κομμάτι που θα πατάνε πάνω οι καναπέδες και από πάνω κάποιο πιο μικρό χαλί.

Και τα κοσμήματα πως ήρθαν στη ζωή σου; Η μεγαλύτερη μου επιρροή ήταν ο Λάκης Γαβαλάς. Αποδομεί τα πάντα, παίρνει ένα luxury brand και ζωγραφίζει επάνω κάτι δικό του. Οι τσάντες του είναι υπέροχες. Κάναμε μαζί διακοπές και τον παρατηρούσα να παίρνει τα δολώματα από τους ψαράδες και να τα κάνει κοσμήματα, να τα μπερδεύει με άλλα δικά του με στιλ. Ο Λάκης αντιμετώπιζε τη μόδα και το κόσμημα με μια παιδικότητα. Αυτή η παιδικότητα και ο πειραματισμός ήταν που μου άρεσε. Ξεκίνησα να κάνω κοσμήματα για μένα, για να συμπληρώσω το δικό μου στιλ. Θυμάμαι να μου τα βγάζουν κυριολεκτικά από τον λαιμό οι πελάτισσες και να ζητάνε να το δοκιμάσουν και μετά να τους φτιάξω και για εκείνες. Έτσι ξεκίνησα δειλά-δειλά, μέσα, όμως, από τη ζήτηση έγινε πιο επιτακτική η ανάγκη για να φτιάχνω περισσότερα. Την ώρα που τα φτιάχνω, η κατασκευή τους μου δίνει μια αίσθηση υπέροχης γαλήνης. Όπως η ψυχή ενός σπιτιού είναι τα έργα τέχνης του και τα αντικείμενα, σε μια γυναίκα η ψυχή του στιλ είναι τα κοσμήματα της, τα μπιζού. Μπορείς να φοράς κουρέλια και με τα σωστά κοσμήματα να είσαι θεά. Φυσικά, τα λάθος κοσμήματα μπορούν να σου καταστρέψουν το στιλ χωρίς επιστροφή. Δεν είναι τυχαίο που η Coco Chanel έλεγε «κοιτάξου στο καθρέφτη και αφαίρεσε κάτι». 

Γιατί το mix and much είναι τόσο δύσκολο; Ναι, γιατί χρειάζεται παιδεία και κουλτούρα στη μόδα. Το mix&match δεν είναι «φοράω κουτουρού ό,τι βρήκα μπροστά μου». Αντίθετα, σημαίνει ότι παντρεύουμε διαφορετικά τάσεις και στιλ με αριστοτεχνικό τρόπο. Σαν μια χορογραφία της μόδας.

Από που αντλεί την έμπνευσή σου; Αγαπώ τις γυναίκες με στιλ και μου αρέσει να παρατηρώ. Μπορεί η έμπνευση να είναι μια τσιγγάνα που φοράει όλα τα χρυσά της κοσμήματα και να τα φοράει -εν αγνοία- της ολόσωστα, μέχρι την υπέρκομψη τύπισσα που κάνει blend ακριβά και φτηνά κοσμήματα ή φοράει μόνο ένα. Πάντα η έμπνευσή μου είναι οι γυναίκες που τολμούν και δείχνουν σίγουρες μέσα στις επιλογές τους. Η αυτοπεποίθηση είναι που κάνει το στιλ ακαταμάχητο. Με ενδιαφέρει πάνω από όλα η ποιότητα τα καλά υλικά, γιατί είναι κάτι που αν δεν το προσέξεις, θα το βρεις μπροστά σου.

Ισχύει ότι μια Αγγλίδα πελάτισσα σου είχε βγάλει το παρατσούκλι «Mr. Details» γιατί «ψειρίζει» και την παραμικρή λεπτομέρεια; Ναι. Αγαπώ τα χειροποίητα, τα μοναδικά, αυτά που έχουν φτιαχτεί ειδικά για σένα, που δεν θα τα φοράει καμιά άλλη δίπλα σου. Δεν κάνω ποτέ πέντε ίδια σκουλαρίκια. Δεν είμαι βιομηχανία, μου αρέσει να είναι «χομπίστικό« όλο αυτό, να έχω βάλει ενέργεια για σένα και αγάπη».

Ποια είναι η τάση στο κόσμημα αυτή τη σεζόν; Μεγάλα τολμηρά κοσμήματα με αναφορές τη δεκαετία του 80. Υπερβολή χρώματα και πέρλες. Χοντρές αλυσίδες στην απόχρωση του χρυσού.

Μερικές γρήγορες ερωτήσεις, πριν κλείσουμε...

Αγαπημένο χρώμα: Πράσινο της Ελιάς

Αγαπημένη εποχή: Άγουστος.

Αγαπημένη ταινία: Η «Μπλε» του Κισλόφσκι

Αγαπημένο τραγούδι: Άννα Βίσση «Και έχω, τόσα να θυμάμαι»

Αγαπημένο νησί: Δεν έχω, αλλά για να απαντήσω κάτι, θα πω την Πάτμο.

Αγαπημένη συνθήκη: Γέλια και ανεμελιά με φίλους.

Αγαπημένο ρούχο: Ένα τζιν που έχω φτιάξει μόνος μου.

Αγαπημένο άρωμα : Tom Ford «Wood».

Αγαπημένο φαγητο: Γεμιστά.

Τι θα έλεγες στον18χρνο εαυτό σου: Μην φοβάσαι, αγκάλιασε τη μοναξιά.

Ευχή στον εαυτό σου σήμερα: Ηρεμία και γαλήνη και να κρατάω κοιμισμένα τα κακά δαιμόνια.

SHARE