Shutterstock
Shutterstock
ΕΡΕΥΝΑ

Ερευνα αποκαλύπτει πoιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των δυστυχισμένων ανθρώπων


Μια νέα έρευνα που διήρκησε σχεδόν 30 χρόνια και έγινε σε δείγμα 1.000.000 ανθρώπων εντόπισε αυτόν τον κοινό παρανομαστή που μας κάνει όλους δυστυχισμένους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PshychNET έρχεται να υποστηρίξει πως όσοι δηλώνουν δυστυχισμένοι κάνουν όλοι το ίδιο πράγμα σε καθημερινή βάση. 

Και δεν έχει να κάνει ούτε με το τσιγάρο, ούτε με το ποτό, ούτε γενικότερα με κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι αυτό που κάνεις κι εσύ αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. 

Οι ερευνητές μετά από μεγάλη μελέτη βρήκαν ότι όσοι αισθάνονταν δυστυχισμένοι περνούσαν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη. Και αυτό περιλαμβάνει κινητά τηλέφωνα, tablets, υπολογιστές, τηλεόραση και video games.

Μάλιστα όσοι κοίταζαν πάνω από πέντε ώρες μια οθόνη αισθάνονταν κούραση, μελαχγολία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.  

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2012 οι ερευνητές κατέγραψαν μια ξαφνική μείωση στα ποσοστά των εφήβων που δήλωναν ευτυχισμένοι. Ηταν η περίοδος που τα smartphones έγιναν πιο εύκολα διαθέσιμα.

Ψυχολόγοι επίσης τόνισαν πως η συνεχής έκθεση των ενηλίκων μπροστά από μια οθόνη έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της προσωπικής επαφής με άλλους ανθρώπους, την εμφάνιση αντικοινωνικότητας και την μείωση της σεξουαλικής ζωής. Ολοι αυτές οι συνέπειες οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι. 

Σημειώνουμε επίσης πως κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες έρευνες για τις επιπτώσεις που υπάρχουν αν κοιτάτε πολλές ώρες σε μια οθόνη. Δείτε τα συμπεράσματα των ερευνών:

1. Η καθημερινή χρήση και παρακολούθηση κάποιας μικρής ή μεγάλης οθόνης για περισσότερες από τρεις ώρες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.

2. Οσοι περνούν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη έχουν 125% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

3. Η συνολική χρήση οθονών για πάνω από τέσσερις ώρες μέσα στο 24ωρο αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο να χρειάζεται κανείς πάνω από 60 λεπτά για να τον πάρει ο ύπνος.

4. Οι οθόνες προκαλούν την λεγόμενη ψηφιακή κόπωση ματιών. Αυτή η πάθηση έχει συμπτώματα όπως ξηρά, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, κουρασμένα μάτια, πόνους σε αυχένα και πλάτη και πονοκεφάλους, από την πολύωρη παρακολούθηση μιας ψηφιακής οθόνης.

5. Τα παιδιά που είναι πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες υπολογιστή, tablet ή τηλεόρασης έχουν πρόβλημα στις επιδόσεις τους στα μαθήματα.

6. Οσοι παραμένουν σωματικά αδρανείς και εθισμένοι σε μια οθόνη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του εντέρου και του ενδομητρίου.

Κάπως έτσι μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η λύση δεν είναι η πλήρης αποχή από τις οθόνες, αλλά η ορθή και περιορισμένη χρονικά χρήση τους.

Διαβάστε επίσης: Tech neck -Το σύγχρονο πρόβλημα γύρω από τον λαιμό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Ο Γουίλ Φέρελ δείχνει πως είναι να είσαι απόλυτα εθισμένος με το κινητό σου

Aυτή την ημέρα του χρόνου ο υπολογιστής σου είναι πιο ευάλωτος σε ιούς