Shutterstock
Shutterstock
ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙ

Τα μυστικά για τραγανά τηγανητά καλαμαράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Ακολουθήστε πιστά όσα ξέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα τηγανητά καλαμαράκια, και σας εγγυάται ότι θα γίνουν τραγανά ροδοκόκκινα και μαλακά στο εσωτερικό τους.

Το καλοκαίρι ήρθε ξαφνικά και η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά. Ολοι θέλουμε να πάμε στην παραλία και βόλτα με φίλους σε κάποιο ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα.

Η όρεξή μας έχει ανοίξει για θαλασσινούς μεζέδες, ουζάκι και... τηγανητά καλαμαράκια. 

Πώς όμως μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους; 

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα 10 πολύτιμα μυστικά της για σούπερ τηγανητά καλαμαράκια και απαντάει στις παρακάτω 5 ερωτήσεις που αφορούν αυτόν τον μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ. 

1. Πώς θα πετύχω καλαμαράκια μαλακά εσωτερικά και τραγανά απ’ έξω;

Τα καλαμάρια είτε τηγανητά είτε μαγειρευτά γίνουν, να θυμάστε ότι θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα. Οσο πιο πολύ τα τηγανίζετε ή τα μαγειρεύετε, τόσο πιο ελαστικά με τσιχλωτή υφή γίνονται.

2. Πως καθαρίζω τα φρέσκα καλαμάρια;

Πάντα φορώντας γάντια, τραβάμε το κεφάλι σιγά σιγά προς τα έξω και το αποκόβουμε από το σώμα, τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι τους. Κρατάμε το μελάνι για ριζότο, πάστα φρέσκια κλπ. Διατηρείται μόνο για 1 ημέρα στο ψυγείο, ατόφιο και καλά σκεπασμένο

Με μαχαίρι κόβουμε το κάτω μέρος του κεφαλιού, για να αφαιρέσουμε τα μάτια, γιατί σκάνε στο τηγάνισμα και πιτσιλάνε καυτό λάδι. Κρατάμε τα πλοκάμια και αν είναι μεγάλο το κεφάλι με τα πλοκάμια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ώστε όλα να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Τραβάμε να ξεκολήσει το λευκό εσωτερικό κόκαλο από το εσωτερικό του καλαμαριού. Το αφαιρούμε. Στο φρέσκο καλαμάρι δεν αφαιρούμε ποτέ την εξωτερική σκούρα μεμβράνη.

Χαράζουμε ελαφρά την ουρά του καλαμαριού και πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό για να αποβάλουν τυχόν άμμο.

3. Να μαρινάρω τα καλαμαράκια;

Τα φρέσκα καλαμάρια δεν χρειάζονται μαρινάρισμα. Για να σας το πω αλλιώς, είναι ιεροσυλία να πάρεις ένα τέτοιο ολόφρεσκο υλικό που μοσχοβολάει θάλασσα και να το βάλεις σε υγρά, βότανα, αλκοόλ για να το μαρινάρεις.

Το φρέσκο καλαμάρι έχει μια γλύκα στην γεύση σε συνδυασμό με τη θαλασσινή του επίγευση.

4. Πως κάνω τα τηγανητά καλαμαράκια πολύ τραγανά;

Τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρετε είναι ιδανικά. Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φάτε πολύ χρόνο για να βγάλετε το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

Κόβουμε σε ισομεγέθη ροδέλες 1-1,5 εκ. τελευταία στιγμή.

5. Πότε αλατίζω τα καλαμάρια, πριν ή μετά το τηγάνισμα;

Μετά από τόσα καλαμάρια τηγανητά που έχω φτιάξει σας διαβεβαιώνω ότι αν αλατίσετε μετά το τηγάνισμα, το αλάτι δεν τα πιάνει όσο και να βάλετε. Γι αυτό αλατίστε τα καλαμαράκια την ώρα που τα αλευρώνετε. Είναι ο πιο σωστός τρόπος για να γίνουν νόστιμα.

Μην σας ανησυχεί ότι θα σας μαλακώσουν με το αλάτισμα. Αλλωστε για πολύ τραγανά καλαμαράκια αυτά είναι τα μυστικά επιτυχίας.

Shutterstock
Shutterstock

Ακολουθούν τα 10 πολύτιμα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τραγανά τηγανητά καλαμαράκια:

-Καυτό λάδι και βαθύ τηγάνισμα, σε δυνατή θερμοκρασία

-Το καυτό λάδι να καλύπτει όλα τα καλαμαράκια

-Καλό στέγνωμα πριν παναριστούν. Καθόλου υγρά μαρινάδες κλπ.

-Αλεύρι χωριάτικο με κόκκο ή μίξη χωριάτικο με καλαμποκάλευρο

-Ολιγόλεπτο τηγάνισμα, μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα

-Όχι πολύ γύρισμα μέσα στο τηγάνι.

-Λίγα λίγα τα καλαμάρια στο καυτό λάδι, αλλιώς αν βάλετε πολλά μαζί για να τελειώνετε πιο γρήγορα, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τηγανιστούν και να γίνουν τραγανά, θα αρχίσουν να βράζουν με αποτέλεσμα να βγουν μαλακά

-Καλό στράγγισμα σε απορροφητικό χαρτί μετά το τηγάνισμα

-Σερβίρισμα όσο είναι ζεστά για να τα απολαύσετε τραγανά

-Oσο πιο πολύ ώρα τα τηγανίζετε τόσο πιο μαστιχωτά με ελαστική υφή θα γίνουν

Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου www.argiro.gr

Διαβάστε επίσης: «Ζήσης»: Εδώ τρως ψαράκι στο χωνάκι και παίρνεις ρέστα από πεντάευρο

Μήτσος στο Χαλάνδρι: Το ουζερί με το πιο "ελαφρύ τηγάνι" της Αθήνας