Shutterstock
Shutterstock
ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από φούσκωμα -Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί άμεσα


Όλοι ξέρουμε πόσο δυσάρεστο μπορεί να γίνει το φούσκωμα από το φαγητό.

Πόνος στην κοιλιά, δυσπεψία, ζαλάδα, δυσφορία και πολλά άλλα, μας κάνουμε να θέλουμε να ξαπλώσουμε αμέσως.

Είτε από αλλεργία και δυσανεξία σε κάποιες τροφές (λακτόζη, γλουτένη κτλ) είτε επειδή παράφαγες και σε έπιασε το στομάχι σου, το φούσκωμα είναι κάτι πολύ συχνό.

Από ότι φαίνεται, το φούσκωμα επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες.

Η Ιρλανδή blogger Maeve Madden υπέφερε από φούσκωμα το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της ως αποτέλεσμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Μάλιστα, ανέβασε φωτογραφίες με την πρησμένη της κοιλιά στο Instagram και δέχτηκε πλήθος θετικών σχολίων για την ειλικρίνειά της και το body positivity.

Η ίδια αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Beat The Bloat», όπου μιλά για το φούσκωμα καθώς και τη δίαιτα και τις ασκήσεις που έκανε για να το ξεπεράσει.

«Δοκίμασα κάθε μέθοδο για να ξεφουσκώσω», αναφέρει η ίδια στον Independent.

Όσον αφορά στους λόγους που φουσκώνουμε, εξηγεί ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης κατάστασης υγείας ή απλώς δεν λαμβάνουμε αρκετό ύπνο.

«Ένας στους πέντε υποφέρει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ένας στους δέκα από συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών», δηλώνει, αναφερόμενη στις συχνές αιτίες. «Άλλοι από εμάς έχουμε δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές, έλλειψη ύπνου και φυσικά στρες».

«Το φούσκωμα προκαλεί φυσική δυσφορία και εμφανίζεται τις πιο άβολες στιγμές όπως σε διακοπές, πάρτυ κτλ».

Είναι συχνό σύμπτωμα όσων υποφέρουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που επηρεάζει την λειτουργία των ωοθηκών και επιδεινώνεται από μερικές τροφές.

Σύμφωνα με το PCOS Awareness Association, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες τροφές περιέχουν έναν υδατάνθρακα που ονομάζεται ραφινόζη, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτεί.

Αν και μπορεί να πιστεύουμε ότι τα προϊόντα με σάκχαρο και άμυλο φουσκώνουν, τα λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα φασόλια είναι αυτά που το προκαλούν. Αυτές οι τροφές προκαλούν και πολλά αέρια.

Το κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά, οπότε η Maeve Madden προτείνει τρόπους αντιμετώπισης που έχουν να κάνουν με το lifestyle και τροφές που πρέπει να αλλάζεις κάθε λίγο καιρό.

Shutterstock
Shutterstock

Αυτές περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως κινόα και γλυκοπατάτες, παπάγια και γάλα από ξηρούς καρπούς. Ακόμη, ο ψητός σολομός με καστανό ρύζι και το παγωτό με μπανάνα και γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή επιλογή.

Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και η άσκηση. «Η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Μπορεί να θες να πέσεις για ύπνο μετά το φαγητό αλλά 10-15 λεπτά άσκησης μπορεί να είναι ευεργετικά. 

«Τρέξιμο στο διάδρομο, ακόμα και μια βόλτα τον σκύλο. Οποιαδήποτε σωματική άσκηση θα βοηθήσουν στην αποβολή των αερίων που προκαλούν πόνο και θα κάνουν την πέψη σου να κινητοποιηθεί», προσθέτει η ίδια.

Ακόμη, προτείνει να μένεις ενεργός και όσο ταξιδεύεις. «Όταν κάνουμε διακοπές το σύστημά μας πέφτει γιατί γινόμαστε φυσικά πιο αργοί. Η άσκηση και η κίνηση θα βοηθήσουν το έντερό σου να ενεργοποιηθεί». 

shutterstock
shutterstock