Πριν από λίγες εβδομάδες, μια έρευνα από το Harvard ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων από το διατροφολόγιό μας μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η έρευνα έδειξε ότι καταναλώνοντας θρεπτικούς υδατάνθρακες (δεν αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες που περιέχονται σε τυποποιημένα σνακ και γλυκά) μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο. Οταν το ποσοστό τους στη διατροφή μας είναι κάτω από 40% τότε αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας.
Οι υδατάνθρακες είναι μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας και χωρίς αυτούς ο οργανισμός υπολειτουργεί: αν βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, το να αφαιρέσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή της είναι μια λανθασμένη τακτική. Εχετε ακούσει για τους «σύνθετους υδατάνθρακες»;
Αυτοί αποτελούνται από αλυσίδες μορίων σακχάρων και διασπώνται στον οργανισμό με αργούς ρυθμούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή -και όχι απότομη!- άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι αυξάνεται και το αίσθημα κορεσμού. Οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες περιέχουν πρωτείνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο της πείνας.
Ποιες είναι αυτές;
1) Ρεβύθια: Μια πλούσια πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου και σιδήρου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι δίνει 270 θερμίδες, περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.