unsplash/Lex Sirikiat
unsplash/Lex Sirikiat
ΑΓΧΟΣ & ΣΤΡΕΣ

Οι 5 τροφές που σου προκαλούν άγχος και στρες και πρέπει να αποφεύγεις


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και στρες.

Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες και αγχώδη διαταραχή συχνά προσπαθούν να το κουράρουν με ειδικές θεραπείες, διαλογισμό, άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μας κάνουν καλό, ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές που μας προκαλούν άγχος και στρες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τροφές που προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και θα ήταν προτιμότερο να τις περιορίσουμε, σύμφωνα με το Healthline.

Αλκοόλ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το ποτό που πίνεις για να δαμάσεις το κοινωνικό σου άγχος, στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο. «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο πράγματα που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies».

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στο εγκέφαλο, κάτι που κάνει το άγχος χειρότερο. Και όταν το αλκοόλ ξεθυμάνει, μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη χειρότερα. Προτίμησε μπύρα χωρίς αλκοόλ, mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή ανθρακούχο νερό με bitters. 

Shutterstock
Shutterstock

Καφεΐνη

Το αγαπημένο μας πρωινό τελετουργικό μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης δεν αυξάνουν μόνο το άγχος και την νευρικότητα, αλλά μειώνουν και την παραγωγή του χημικού που μας κάνει να νιώθουμε καλά, της σεροτονίνης, στο σώμα, προκαλώντας μια μελαγχολική διάθεση», αναφέρει ο Palinski-Wade.

Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως στρες και ανησυχία. Το τσάι Matcha είναι μια καλή εναλλακτική, που βοηθά στην χαλάρωση.

shutterstock
shutterstock

Παλαιωμένες, ζυμωμένες ή καλλιεργημένες τροφές

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί ακούγεται πολύ χαλαρωτικό, έτσι; Από ότι φαίνεται, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τροφές που είναι επεξεργασμένες και έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κρέας, τα τυριά και το κρασί) μπορεί να γίνονται γκουρμέ, όμως, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε βιογενείς αμίνες, όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει την πέψη, τις ορμόνες και το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Προτιμήστε μη επεξεργασμένες, φρέσκες τροφές.

shutterstock
shutterstock

Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται σχεδόν σε όλες τις τροφές και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πάντα. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη συνεισφέρει στο συνολικό άγχος. 

«Τα πρόσθετα σάκχαρα κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, επηρεάζοντας την ενέργεια», αναφέρει ο Palinski-Wade. «Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, η διάθεση γίνεται χειρότερη και τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν». Το σώμα τότε εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την υπερβολική γλυκόζη και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης. 

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα επιδόρπια σε αυτή την κατηγορία. Dressings και σάλτσες, ζυμαρικά και το λευκό ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η στέβια είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ενώ τα φρούτα και τα γλυκά λαχανικά είναι ιδανικά.

Shutterstock
Shutterstock

Non-dairy κρέμες/γάλα

Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και επιλέγουν να τα αντικαταστήσουν με non-dairy προϊόντα. Ωστόσο, αυτά είναι πηγές υδρογονωμένων ελαίων, γνωστά ως trans λιπαρά, που είναι γεμάτα με την «κακή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ψυχικά θέματα υγείας.

Το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι καλύτερες επιλογές ενώ αν θες να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

shutterstock
shutterstock