Κρεβατοκάμαρα με πόρτα ανοιχτή, Φωτογραφία: Shutterstock/By Sompetch Khanakornpratip
Κρεβατοκάμαρα με πόρτα ανοιχτή, Φωτογραφία: Shutterstock/By Sompetch Khanakornpratip
ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείνουμε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας ενώ κοιμόμαστε


Η νυχτερινή σας ρουτίνα μπορεί (και πρέπει) να περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών σας, το πλύσιμο του προσώπου σας και την επιλογή μιας άνετης και ζεστής πιτζάμας. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι παραλείπουν ένα πολύ σημαντικό βήμα πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι.

Σχεδόν το 60% των ανθρώπων κοιμούνται με την πόρτα της κρεβατοκάμαράς τους ανοιχτή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Ασφάλειας Firefighter (FSRI) της UL.

Αν έχεις και εσύ τη συνήθεια να αφήνεις την πόρτα της κρεβατοκάμαρας ανοιχτή πριν κοιμηθείς, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Το πιο πιθανό είναι να το κάνεις αυτό επειδή θέλεις ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο ώστε να κοιμάσαι καλύτερα.

Αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος να το αλλάξεις αυτό. Αυτή η απλή επιλογή μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατος σε περίπτωση φωτιάς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Μία κλειστή πόρτα δεν βοηθά στην εξάπλωση της φωτιάς, μειώνει τον τοξικό καπνό και βοηθά τα επίπεδα οξυγόνου, καθώς ρίχνει και την θερμοκρασία.

Shutterstock
Shutterstock

Οπως διαβάζουμε στο Prevention, εάν ξεσπάσει πυρκαγιά, σ’ ένα δωμάτιο με ανοιχτή πόρτα η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 538 βαθμούς Κελσίου! Αν η πόρτα παραμείνει κλειστή, η θερμοκρασία στο δωμάτιο θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 38 βαθμούς Κελσίου.

Μια κλειστή πόρτα περιορίζει επίσης τη ροή του οξυγόνου, το οποίο κρατάει τη φωτιά «ζωντανή».

Φυσικά, η θερμότητα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πολλοί θάνατοι σημειώνονται από εισπνοή καπνού. Μια κλειστή πόρτα κρατά τον τοξικό καπνό έξω απ’ το δωμάτιο και στους πνεύμονες σου, δίνοντάς σου τον καθαρό αέρα που χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις τη διαφυγή σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλείς να κοιμούνται με ανοιχτή την πόρτα. Οι πυροσβέστες όμως τονίζουν πως ισχύει το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: 20 πράγματα που μπορείς να συμμαζέψεις από το υπνοδωμάτιό σου μέσα σε 20 λεπτά -Θα γλιτώσεις χώρο και χρόνο

7 υπέροχες αποθηκευτικές ιδέες για να εξοικονομήσεις χώρο στο υπνοδωμάτιό σου

Τα φυτά που πρέπει να βάλεις στο υπνοδωμάτιό σου για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου