Υπνος, Φωτογραφία: Shutterstock/By Lia Koltyrina
Υπνος, Φωτογραφία: Shutterstock/By Lia Koltyrina
ΑΓΧΟΣ & ΥΠΝΟΣ

Tι να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή σκέφτεσαι συνέχεια -4 αποτελεσματικές λύσεις


Η απαιτητική μας καθημερινότητα επιτάσσει ξεκούραστο ύπνο για μια υγιή ζωή και ένα ξεκάθαρο μυαλό.

Οι αϋπνίες ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο και είναι πολύ βασανιστικό τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. 

Πόσοι από εμάς δεν στριφογυρίζουμε τη νύχτα προσπαθώντας να κοιμηθούμε;

Η αϋπνία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο ανδρών και γυναικών, ηλικίας 30 έως 40 ετών και σχεδόν τις μισές γυναίκες άνω των 65 ετών. 

Τα βασικά τα ξέρετε: Δεν πίνουμε καφέ αργά το απόγευμα, ούτε κάνουμε γυμναστική δυο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, φροντίζουμε τα γεύματά μας να είναι ελαφριά και αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ.

Ωστόσο, δεν καταφέρνετε να κλείσετε μάτι και αναζητάτε απεγνωσμένα λύσεις που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Το μυαλό σας δεν λέει να ησυχάσει και σκέφτεστε ένα εκατομμύριο πράγματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε. 

Υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμόμαστε επτά με εννιά ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά πάρα πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται στο να πετύχουν αυτό τον στόχο. 

Οι νυχτερινές αυπνίες δημιουργούν υπερένταση, εκνευρισμό και μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στον οργανισμό που καταλήγει να μην ξεκουράζεται ποτέ.

Ένας από τους λόγους που οι αρνητικές σκέψεις γίνονται πιο έντονες το βράδυ είναι ότι το άτομο χαλαρώνει και έχει την ευκαιρία να σκεφτεί με την ησυχία του όλα όσα έγιναν μέσα στη μέρα του.  

Καθώς το μυαλό συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες από την ημέρα, δεν έχει καμία απόσπαση, οπότε βλέπει σαν σε ταινία αυτά που συνέβησαν και αρχίζει την κριτική του, η οποία συνήθως είναι μόνο αρνητική. Αποτέλεσμα; Δεν μπορεί να κοιμηθεί με τίποτα. 

Η λύση λοιπόν στην αϋπνία κατακτάται σε 4 βήματα, τα οποία ακολουθούν:

1. Σηκωθείτε από το κρεβάτι. 

Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε αν δεν νυστάζετε. Αν είστε ξαπλωμένοι είκοσι λεπτά και δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, σταματήστε να στριφογυρίζετε και να ξεφυσάτε. Διαβάστε ενα βιβλίο, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πιείτε ένα ζεστό χαμομήλι και δοκιμάστε λίγη ώρα αργότερα να πέσετε πάλι για ύπνο.

shutterstock
shutterstock

2. Εστιάστε στην αναπνοή σας

Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αν κανέτε μια συγκερκιμένη μέθοδο. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα. Κρατείστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετέ το 2-3 φορές και θα κοιμηθείτε. 

3. Έχετε ένα μικρό τετράδιο και ένα στυλό δίπλα σας στο κομοδίνο. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται στον ύπνο, γεμίζουν σκέψεις κατά την προσπάθειά τους να κοιμηθούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί δεν έχουν δώσει στον εαυτό τους χρόνο να επεξεργαστούν μέσα στην ημέρα αυτά που τους συνέβησαν. Επομένως η μόνη ώρα που βρίσκουν για να καθίσουν με τον εαυτό τους και να τα επεξεργαστούν είναι στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν. Πάρτε λοιπόν ένα τετράδιο και σημειώστε όλα όσα σας απασχολούν. Στη συνέχεια επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και θα τα διαβάσετε την επόμενη μέρα όσα γράψατε. 

4. Μείνετε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ο υπολογιστής ή το κινητό.

Το κινητό και ο υπολογιστής θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι προτιμότερο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να μετρήσετε προβατάκια. Είναι μια καλή τεχνική για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε. 

Διαβάστε επίσης: Έχεις αυπνία; Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφύγεις

Μια πρωτότυπη θεραπεία θα κάνει όσους υποφέρουν από αϋπνίες να κοιμηθούν στο άψε σβήσε -Tι περιλαμβάνει

Το Νο1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς