cx
cx
ΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Το συντηρητικό που περιέχουν οι περισσότερες τροφές και μας κάνει λιγότερο δραστήριους -Τι αναφέρει έρευνα


Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να πουν πολλά για εμάς. Είμαστε ό,τι τρώμε, λέμε, άλλωστε.

Από ότι φαίνεται, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο τι τρώμε και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές βρήκαν ότι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται στις επεξεργασμένες τροφές όπως στα αναψυκτικά και στα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να ευθύνεται για την τεμπελιά μας.

Η έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation εξηγεί γιατί λιγότερο από το 5% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ ασκείται για 30 λεπτά κάθε μέρα.

Το συντηρητικό είναι το ανόργανο φωσφορικό άλας.

Στην έρευνα προσπάθησαν να κατανοήσουν την επίδραση του φωσφορικού άλατος στα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας και κυρίως πόση ώρα περνάμε καθισμένοι.

Στην έρευνα, δύο ομάδες ποντικιών έκαναν συγκεκριμένη διατροφή, με την μία ομάδα να έχει εκτεθεί σε 3 φορές περισσότερη ποσότητα φωσφορικού άλατος από την άλλη. Μετά από 12 εβδομάδες, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα φωσφορικού άλατος πέρασαν λιγότερο χρόνο στη ρόδα από αυτά με πιο καθαρή δίαιτα.

Unsplash/Allefvinicius
Unsplash/Allefvinicius

Ακόμη, κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο συνολικά, κάτι που σήμαινε ότι τα επίπεδα fitness δεν ήταν τόσο υψηλά. 

Στα τεστ των ανθρώπων, συμμετείχαν 1.603 άτομα για 7 μέρες. Ομοίως, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφορικού άλατος, είχαν μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης.

Σύμφωνα με το Cooking Light, αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε καλύτερα, καθώς το φωσφορικό άλας επηρεάζει και άλλα εκτός από το βάρος μας.

Οι ειδικοί συνιστούν την μείωση κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή. 

Unsplash/Andrew Itaga
Unsplash/Andrew Itaga

Τα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το junk food σαμποτάρει την διατροφή σου ενώ έχει αρνητική επίδραση και στην φυσική σου κατάσταση.

Το φωσφορικό άλας μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται από το σώμα για να χτίσουν υγιή δόντια και οστά. 

Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν αυτό το συστατικό ώστε να βελτιώσουν την γεύση και να κρατήσουν περισσότερο καιρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, 40-70% των δημοφιλών προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κτλ έχουν περιέχουν πρόσθετο φωσφορικό άλας.   

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες -Δεν ανήκει τυχαία στα superfoods

Eρευνα αποκάλυψε ότι αυτή η σούπερ υγιεινή τροφή μπορεί να είναι ο ένοχος για την ακμή σου