Μια γυναίκα κάνει γυμναστική, Φωτογραφία: Shutterstock/By Rido
Μια γυναίκα κάνει γυμναστική, Φωτογραφία: Shutterstock/By Rido
ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Ερευνα: Οι ψηλές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90


Πόσο καθοριστικό είναι το ύψος των γυναικών για τη μακροζωία;

Οι ερευνητές από την Ολλανδία βρήκαν ότι οι ψηλές γυναίκες που ασκούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90 έτη σε σύγκριση με τις πιο κοντές. 

Μετά από μελέτες οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,75 μέτρα, έχουν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στην ηλικία των 90 ετών, σε σχέση με όσες έχουν ύψος κάτω από 1,60 μέτρα.

Οπως όλα δείχνουν το ύψος σε συνδυασμό με την άσκηση συνδέεται άμεσα με το προσδόκιμο της ζωής. 

Η νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος και το βάρος σχετίζονται περισσότερο με το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα. 

Οι γυναίκες που γιορτάζουν τα 90ά γενέθλιά τους είναι κατά μέσο όρο ψηλότερες και έχουν μικρότερο βάρος από ό,τι οι άνδρες στα 90 τους.

 Dominik Wycisło/Unsplash
Dominik Wycisło/Unsplash

Μια άσκηση διάρκειας μιας ώρας κάθε μέρα αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα να φθάσει στην ηλικία των 90.

Σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα όσες γυναίκες ήταν σωματικά δραστήριες 30 έως 60 λεπτά τη μέρα, είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90, σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερα από 30 λεπτά

Διαβάστε επίσης: Ερευνα του Χάρβαρντ για την μακροζωία: Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που μας χαρίζουν χρόνια ζωής

Το άθλημα που βοηθά στην μακροζωία -Μπορεί να σου προσθέσει έως και 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα