Φροντίζοντας έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ, Φωτογραφία: Shutterstock/By Ocskay Mark
Φροντίζοντας έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ, Φωτογραφία: Shutterstock/By Ocskay Mark
ΑΝΟΙΑ

Οσα χρειάζεται να ξέρει ένας άνθρωπος με Αλτσχάιμερ -Το σημείωμα μιας κόρης στη μητέρα που έγινε viral


Έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς πως ο γονιός σου δεν είναι πια «παντοδύναμος» και «αυτόνομος», όπως ήταν στο παρελθόν.

Είναι γεγονός ότι η πάροδος της ηλικίας αφήνει τα σημάδια της στο σώμα και οδηγεί σε φυσική έκπτωση όλων των λειτουργιών. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζεται η προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως είναι προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη με αποτέλεσμα να προκαλούνται ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στην εμφάνιση της άνοιας, η οποία οφείλεται σε διάφορες αιτίες και έχει ποικίλες μορφές. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, που αποτελεί το 50% έως 70% όλων των περιπτώσεων.

Οσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει σταδιακά να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Κάποιες φορές παρατηρούνται επίσης διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Το ψυχολογικό και πρακτικό φορτίο των φροντιστών ανοϊκών ασθενών είναι βαρύ και πολύπλευρο. Οι φροντιστές αναλαμβάνουν διάφορους δύσκολους ρόλους απέναντι στον ασθενή και χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. 

Ενα σημείωμα μιας γυναίκας στη μητέρα της που πάσχει από Αλτσχάιμερ έγινε viral στο διαδίκτυο, τονίζοντας με τον πιο γλυκό τρόπο όλα όσα χρειάζεται να της υπενθυμίζει καθημερινά. 

Ενα άτομο με άνοια δεν είναι ότι δεν δίνει προσοχή όταν του μιλάτε. Είναι ότι δεν θυμάται. Ή μπορεί όντως να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και να μην μπορεί να εστιάσει σε αυτό που του λέτε, γι' αυτό και να σας ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. 

Θέλει υπομονή και να επαναλάβετε με ηρεμία την πληροφορία στο αγαπημένο σας πρόσωπο όσες φορές χρειαστεί. Ετσι αυτή η κόρη έγραψε σε έναν πίνακα φράσεις που θα καθησύχαζαν τη μητέρα της. 

Φωτογραφία: mirror.co.uk
Φωτογραφία: mirror.co.uk

1. To γεύμα σου είναι πληρωμένο

2. Είσαι εντάξει

3. Ολοι είμαστε καλά

4. Δεν θα μετακομίσεις

5. Κανείς δεν πρόκειται να φύγει

6. Να ενυδατώνεσαι, βοηθά τη μνήμη σου

7. Δεν χρωστάς σε κανέναν χρήματα

8. Δεν έχεις εκνευρίσει κανέναν

Διαβάστε επίσης: Κόρη δείχνει τι έκανε το Αλτσχάιμερ στην μητέρα της μέσα σε 2 χρόνια

Μια μερίδα από αυτά τα 2 λαχανικά καθημερινά, βοηθά στην πρόληψη της άνοιας

7 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας