Πώς να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές, Φωτογραφία: Shuttestock/By Stock-Asso
Πώς να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές, Φωτογραφία: Shuttestock/By Stock-Asso
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βάλε τα όριά σου -Πώς να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές


«Ναι ή όχι;» μας ρωτάνε συχνά και μας βάζουν σε αμηχανία ή φόβο.

«Θα έρθεις μαζί μας ναι ή όχι;». «Ξέρεις ποιος το έκανε, ναι ή όχι;». «Έκανε το τμήμα σου το λάθος, ναι ή όχι;», και πάει λέγοντας.

Στις επιχειρήσεις, οι απαιτητικοί μάνατζερς χαρακτηρίζονται από τη φράση: «Δεν δέχεται το «όχι» σαν απάντηση!».

Αυτή η λέξη είναι τόσο βεβαρημένη συναισθηματικά. Λες ένα «όχι» και οι ενοχές είναι εκεί, δίπλα σου. Οπότε πού να τολμήσεις να το ξεστομίσεις; Φοβάσαι ότι με ένα σου «όχι», έχεις απορρίψει έναν έρωτα, έχεις δυσαρεστήσει μια παρέα, έχεις απογοητεύσει έναν προϊστάμενο, έχεις χάσει μια υποψηφιότητα, έχεις βρεθεί εκτός τόπου και κλίματος.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να αρνηθούν, ενώ μέσα τους πιέζονται, και πολλές φορές αφόρητα, είναι τα άτομα που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους. Είναι τα άτομα που αισθάνονται πανικό μπροστά στις συγκρούσεις και ο φόβος ότι θα απογοητεύσουν τους γύρω τους είναι μεγάλος. 

Όμως όταν λες συνεχώς «ναι» στους άλλους, αρχίζεις και λες «όχι» στον εαυτό σου. Κάνεις στην άκρη το πρόγραμμά σου, βάζεις τους στόχους σου σε δεύτερη μοίρα και αρχίζεις να αισθάνεσαι πως δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια και να λες «όχι» σε οτιδήποτε σε βγάζει εκτός της πορείας σου. Γι’ αυτό ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να βάλεις όρια ώστε να μπορείς να πεις πιο εύκολα «όχι» και να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου.

Shutterstock
Shutterstock

Μην αναβάλλεις την απάντηση

Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή να πεις «όχι», ενώ έχεις δώσει την αίσθηση ότι θα πεις «ναι». Μπορεί να σου είναι δύσκολο να αρνηθείς, αλλά καλό είναι να μην καθυστερείς να εκφράσεις το συναίσθημά σου. Μια ξεκάθαρη απάντηση από την αρχή είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων

Πολλές φορές όταν λέμε «όχι», ο άλλος αντιδρά άσχημα. Θυμώνει, κάνει μούτρα, απογοητεύεται. Και εσύ ακριβώς επειδή αρχίζεις να νιώθεις άσχημα και θες να είσαι το καλό παιδί, αλλάζεις κάπως την αρχική σου δήλωση, τη μετριάζεις και στο τέλος καταλήγεις να πεις «ναι». Εδώ όμως είσαι λάθος. Μείνε ευγενικά στην αρχική σου θέση και μην επηρεάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων. 

Μη απολογείσαι επειδή λες «όχι»

Δώσε μια εξήγηση, αλλά μην αρχίζεις να απολογείσαι λες και έκανες κάτι κακο. Βάλε τα όριά σου, πολιτισμένα και ευγενικά. 

Αν επιμένει, δείξε υπομονή

Όσο κι αν επιμένει κάποιος, εσύ πρέπει να μείνεις στην αρχική σου θέση και να μην αλλάξεις γνώμη επειδή πιέζεσαι.

Εξήγησε τι μπορείς να κάνεις

Οταν αρνείσαι να κάνεις κάτι, μπορείς να προσφέρεις σε αυτό το άτομο μια άλλη εναλλακτική, μια επιλογή. Επίσης μπορείς να του πεις τι μπορείς να κάνεις γι αυτό που σου ζητάει.  

Το να λες «όχι» όπου χρειάζεται δεν είναι τόσο εύκολο και φυσικά χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Πρέπει όμως να βάζεις τα όριά σου. 

Διαβάστε επίσης: Πότε η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων ξεπερνά τα όρια του αθώου και θεωρείται απιστία;

Πού σταματάει το φλερτ και πού ξεκινάει η σεξουαλική παρενόχληση; Τα όρια αλλάζουν τo ερωτικό παιχνίδι