Τρεις λέξεις που πρέπει να σταματήσεις να λες αμέσως, Φωτογραφία: Shutterstock/By ShotPrime Studio
Τρεις λέξεις που πρέπει να σταματήσεις να λες αμέσως, Φωτογραφία: Shutterstock/By ShotPrime Studio
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τρεις λέξεις που πρέπει να σταματήσεις να λες αμέσως -Κάνουν κακό και στην ψυχική και στη σωματική σου υγεία


Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας έχουν δύναμη. 

Οι λέξεις έχουν ενέργεια, εκφράζουν σκέψεις, προκαλούν συναισθήματα και σ’ αυτόν που τις εκστομίζει και σ’ αυτόν που τις ακούει.

Πολλά άρθρα ψυχολογίας έχουν επισημάνει τη δυναμική που διαθέτουν οι λέξεις και η γλώσσα μας σε σημείο που να μπορούν να διαμορφώνουν την προοπτική μας.

Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στις λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Χρησιμοποιούμε τις λέξεις κάθε μέρα, προφορικά και γραπτά. Συζητάμε, γράφουμε e-mail, διαπραγματευόμαστε, κουβεντιάζουμε, ρωτάμε και απαντάμε. Ωστόσο, πολλές φορές μιλάμε χωρίς πλήρη συνείδηση της επίδρασης που έχουν οι λέξεις πάνω μας αλλά και στους γύρω μας.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκφραστούμε μπορούν συχνά να επηρεάσουν τη νοοτροπία μας με ισχυρούς τρόπους. Εχουν άμεση σχέση όχι μόνο με την αυτοεκτίμηση μας, αλλά αποτελούν και μέρος του τρόπου με τον οποίο μιλάμε και καλλιεργούμε τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες λέξεις που πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς ώστε να βελτιώσεις όχι μόνο τη σωματική σου υγεία, αλλά και την ψυχική.

Shutterstock
Shutterstock

Οι λέξεις αυτές είναι «εγώ», «είμαι», «εμένα». Τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις τρεις λέξεις είναι γενικώς προδιατεθειμένα να νιώθουν κυρίως αρνητικά παρά θετικά συναισθήματα.

Είναι επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και είναι επιρρεπείς στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντωνυμίες σε α’ ενικό πρόσωπο είναι εγωιστές, ανασφαλείς, πολύ εγωκεντρικοί και έχουν προβλήματα με την κοινωνική τους συμπεριφορά.  

Ο τρόπος που εκφράζεται κανείς μπορεί να προειδοποιήσει για αρκετά προβλήματα ψυχικής υγείας, καταλήγουν οι ειδικοί. Ενα από αυτά είναι η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος. 

Εάν είσαι από τα άτομα που αγχώνονται υπερβολικά, ήρθε η ώρα να παρατηρήσεις λίγο το πώς μιλάς. Γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου έχουν σημασία και μπορούν να είναι ένα σημάδι της ψυχολογικής σου κατάστασης. 

Εσύ άραγε πόσο συχνά χρησιμοποιείς τις λέξεις «εγώ», «είμαι» και «εμένα»; 

Διαβάστε επίσης: H μοναδική λέξη που πρέπει να αποφεύγεις στη δουλειά -Σε δείχνει αντιεπαγγελματία

Να ποια λέξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείς όταν θέτεις νέους στόχους- Έτσι τους σαμποτάρεις