Unsplash/ rawpixel
Unsplash/ rawpixel
ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

6 λόγοι για τους οποίους μπορεί να αρρωσταίνεις συχνά


Σιγά σιγά -ημερολογιακά τουλάχιστον- φεύγει ένας δύσκολος χειμώνας.

Με συνεχείς καιρικές μεταπτώσεις -που ήδη είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο-, αλλά και με πολλές εναλλαγές στην ψυχική διάθεση για τους περισσότερους.

Σε μια καθημερινότητα που μας κρατά πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, η ταλαιπωρία που μπορεί να φέρει μικρό πρόβλημα υγείας -όπως πχ. ενα κοινό κρυολόγημα-, δείχνει την αξεπέραστη αξία της καλής υγείας: που, όμως, μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυτοματοποιεί σε τέτοιο βαθμό τις κινήσεις μας, που ξεχνάμε την δώσουμε στον οργανισμό μας την δέουσα φροντίδα που χρειάζεται για να μας προστατεύει.

Αν αρρωσταίνετε συχνά εμφανίζοντας συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, ρινόρροια, πονόλαιμο, βήχα, αποδυναμωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης και πυρετό, τότε, μάλλον, πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τον συνολικό τρόπο ζωής σας.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Insider, γιατροί μοιράζονται την άποψή τους για τους λόγους που μπορεί να σε κάνουν να αρρωσταίνεις συχνά.

Αυτές οι 6 καθημερινές συνήθειες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού αποτελούν τους λόγους της συχνής εμφάνισης των ιώσεων.

Pexels/Burst
Pexels/Burst

1) Είσαι καπνιστής-τρια: Το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στα μικρόβια και οι άμυνές του είναι διαρκώς μειωμένες. Αν το κάπνισμα είναι μέρος του τρόπου ζωής σου, μην αναρωτιέσαι γιατί «..πάλι κρύωσες».

2) Δεν σαπουνίζεις τα χέρια σου κατά την διάρκεια της ημέρας: Αν δεν φροντίζεις για την υγιεινή των χεριών σου μέσα στη μέρα, τότε αφήνεις τον οργανισμό σου έρμαιο των μικροβίων. Ενας από τους λόγους που εξηγούν γιατί αρρωσταίνεις συχνά.

3) Κακή διάθεση-Στρες: Σκέψου και απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους νιώθεις ανησυχία, πίεση, λύπη, άγχος. Οσο πιο κοντά έρχεσαι με τον εαυτό σου και όσο περισσότερο συμμαχείς μαζί του, τόσο πιο μακριά κρατάς τις ιώσεις. Η ψυχολογία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

4) «Σε τέσσερις τοίχους»: Αν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου το περνάς κλεισμένη σε ένα γραφείο ή στο σπίτι, χωρίς να έχεις επαφή με τον ήλιο, χωρίς να περπατάς και να ανασαίνεις καθαρό αέρα, τότε, αργά και σταθερά εξασθενείς τον οργανισμό σου.
 

Unsplash/ Tracey Hocking
Unsplash/ Tracey Hocking

5) Δεν κοιμάσαι ποιοτικά O κακός ύπνος είναι μια από τις κύριες «αιτίες του κακού». Η κακή ποιότητα του ύπνου είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ο ποιοτικός ύπνος όχι μόνο σε προστατεύει από τις ιώσεις, αλλά, παράλληλα, σε βοηθά να τις αντιμετωπίσεις.

6) Τρως ακατάστατα -Τροφές με λιπαρά και συντηρητικά: Αν η καθημερινή σου διατροφή απαρτίζεται από τροφές που δεν προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου, αλλά μόνο θερμίδες, μην αναρωτιέσαι γιατί είσαι ευάλωτη στις ιώσεις. Είμαστε ό,τι τρώμε, κι αν αυτό που τρώμε δεν μας βοηθά να ζούμε καλύτερα, τότε πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε.