H Ασιατική κουζίνα δεν είναι μόνο σούσι, ρύζι και stir fry. Έρευνες έχουν δείξει ότι η Ασιατική κουζίνα συσχετίζεται με τη μακροζωία.
Οι κάτοικοι της Okinawa, στην Ιαπωνία έχουν το παγκόσμια ρεκόρ στη μακροζωία, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στην παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά και τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.
Περίπου το 10% του πληθυσμού της Okinawa είναι ηλικίας άνω των 90 ετών και γι αυτό το λόγο έχουν γίνει πολλές μελέτες στο νησί αυτό της Ιαπωνίας.
Η Okinawa ανήκει στις 5 περιοχές (Μπλε Ζώνες) του κόσμου όπου οι κάτοικοι ζουν πολλά χρόνια λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Οι άλλες 4 περιοχές είναι η Ικαρία εδώ στην Ελλάδα, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Λόμα Λίντα στη Καλιφόρνια και η Νικόγια στη Κόστα Ρίκα.
Η διατροφή της Okinawa είναι χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται. Οι κάτοικοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το 80% της τροφής, που βρίσκεται στο πιάτο τους. Ενα τελετουργικό που αναφέρεται από τους κατοίκους της Okinawa ως «Hachi bu».
Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ είναι μέρος της φιλοσοφίας της Okinawa διατροφής.