Μόλις κάνατε μια γενική εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα.
Ο οργανισμός σας διαθέτει περισσότερη χοληστερίνη απ' όση χρειάζεται, δηλαδή πάνω από 200mg%.
Τι πρέπει να κάνετε; Πού οφείλονται οι ανεβασμένες τιμές και πώς μπορείτε να τις επαναφέρετε στα επιθυμητά επίπεδα;
Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα μας.
Για να μειώσετε τις τιμές της χοληστερίνης σας όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά) και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη (π.χ. φυτικά έλαια) και φυτικές ίνες.
Πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη), αυγά, συκώτι, αλλαντικά, γλυκά, τηγανητά, μαγιονέζα, τυρί γραβιέρα, τυρί κρέμα, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι η καθιστική ζωή, η κακή κληρονομικότητα και τα παθολογικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι ένας παράγοντας που συντελεί στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση την υγεία μας.
Ας δούμε παρακάτω τις 8 διατροφικές συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως διαβάζουμε στο Reader's Digest:
1. Δεν τρώτε συχνά ψάρι
Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια, σκουμπρί, κολιός, ξιφίας, πέστροφα, ρέγγα, σολομός, τόνος, σαρδέλα, χέλι κτλ.) μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Μην τηγανίζετε όμως τα ψάρια.