Unsplash/Denys Nevozhai
Unsplash/Denys Nevozhai
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 δεξιότητες ζωής που πρέπει να έχεις κατακτήσει μέχρι τα 50 σύμφωνα με ειδικούς


Mεγαλώνω όμορφα θα πει: δεν φοβάμαι τον χρόνο που περνά, ακούω τις ανάγκες μου και κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τις ικανοποιήσω, χαίρομαι την στιγμή, έχω αποδεχθεί το σώμα μου, κάνω επανεκκίνηση όπου χρειαστεί, έχω αφήσει στο παρελθόν τις ανασφάλειες, νιώθω ότι έχω την δύναμη να καταφέρω τα πάντα, έχω δίπλα μου αυτούς που έχω επιλέξει.

Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο σ' αυτή τη ζωή, αυτό δεν είναι άλλο από το πέρασμα του χρόνου: είναι μια μορφή τέχνης να ξέρεις να τον απολαμβάνεις και να μην τον φοβάσαι.

Για τους περισσότερους, οι πρώτες δεκαετίες της ζωής τους είναι μια διαρκής μάχη με εσωτερικούς «δαίμονες», μια προσπάθεια επούλωσης τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Όμως, όσο τα χρόνια περνούν, η ζωή απαλλάσσεται από τα εμπόδια που οι ίδιοι θέτουμε στον εαυτό μας λόγω της κακής σχέσης μας μαζί του και η ευγνωμοσύνη γίνεται το κυρίαρχο αίσθημα.

Στα 20 παίρνεις μια πρώτη γεύση από την ζωή στις αληθινές της διαστάσεις, στα 30 αρχίζεις να πατάς στα πόδια σου, στα 40 ξέρεις ποια εισαι και ύστερα όλα φαίνονται -και γίνονται- εύκολα και απλά.

Ψυχολογικές μελέτες έδειξαν τις δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει κάποιος μέχρι τα 50 του χρόνια -και διαβάσαμε σε άρθρο του Insider. Δεξιότητες που του εξασφαλίζουν έναν κύκλο ζωής ακόμα πιο φωτεινό και ανάλαφρο, όσο τα χρόνια θα περνούν. Αν τα παρακάτω σας φανούν "άγνωστες καταστάσεις", θα ήταν καλό να έρθετε πιο κοντά με τον εαυτό σας και να κάνετε δουλειά μαζί του.

Να θυμάστε ότι μαζί του θα είστε μέχρι το τέλος της ζωής σας.

1) Μέχρι τα 50 σου χρόνια θα πρέπει να έχεις μάθει να περνάς καλά μόνη σου. Παρέα με τον εαυτό σου: Είναι ωραίο να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που ξέρεις ότι σε αγαπούν, σε νοιάζονται, ενδιαφέρονται για σένα. Όμως, ο πιο πιστός σύμμαχος, ο πιο σοφός οδηγός σου είναι ο εαυτός σου. Θα πρέπει να μάθεις να κάνεις καλή παρέα μαζί του, όταν κοντά σας δεν βρίσκεται κανείς άλλος.

2) Να καταλαβαίνεις πότε κάποιος σου λέει ψέματα. Δεν είναι δύσκολο να το καταφέρεις. Αρκεί να έχεις μάθει να παρατηρείς προσεκτικά τους γύρω σου και να δίνεις βαρύτητα σε αυτό που ακούς. Επίσης, η γλώσσα του σώματος δείχνει καθαρά την αλήθεια (ή το ψέμα) που κρύβει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου.

 3) Διαχείριση άγχους: Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι απαιτητικοί. Και πάντα θα είναι. Όμως, είναι στο χέρι σου το πώς θα διαχειρίζεσαι την πίεση που ασκούν. Οσο μεγαλώνεις, η σωστή διαχείριση του στρες θα είναι το θεμέλιο της καλής σου υγείας. Μάθε να το ελέγχεις –αν δεν ξέρεις ήδη πώς.

Pexels/  rawpixel.com
Pexels/ rawpixel.com

4) Θα πρέπει να μάθεις να ακούς: Η δεξιότητα του καλού ακροατή θα πρέπει να ακολουθεί έναν ενήλικα σε όλη του τη ζωή. Είναι ένας τρόπος να έρχεσαι κοντά με τους γύρω σου, να γίνεσαι συμπαθής, να διευκολύνεις την επικοινωνία.

5) Θα πρέπει να μάθεις να συνεργάζεσαι με κάποιον που δεν συμπαθείς: Το να μπορείς να συνυπάρχεις αρμονικά με προσωπικότητες διαφορετικές από τη δική σου, σε καθημερινή βάση, -χωρίς να επηρεάζεσαι και να χαλάς την διάθεσή σου- δείχνει ότι ξέρεις να βάζεις όρια. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια μεγάλη νίκη σου. Για να το επιτύχεις, όμως, χρειάζεται εσωτερική δουλειά.

6) Θα πρέπει να μάθεις να έχεις καλή σχέση με τα χρήματα, να ξέρεις να αποταμιεύεις, και να επενδύεις: Τα χρήματα σε βοηθούν να ζεις καλύτερα. Η ισορροπημένη σχέση μαζί τους εξασφαλίζει μια θετική προοπτική για το μέλλον. Μάθε να τα διαχειρίζεσαι με σύνεση.

Unsplash/Brigitte Tohm
Unsplash/Brigitte Tohm

7) Θα πρέπει να μάθεις να λες Όχι: Αν μεγάλωσες με το σύνδρομο του «καλού παιδιού» που δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν, προσπαθεί να τους ευχαριστήσει όλους και ο μόνος που δεν ευχαριστεί είναι ο εαυτός του, θα πρέπει να το αποβάλεις μια για πάντα. Το να λες όχι όπου χρειάζεται δείχνει αυτοεκτίμηση. Σεβάσου την εσωτερική σου φωνή που πάντα ξέρει τι θες πραγματικά.

8) Να ξέρεις ποια χόμπι, ασχολίες, συνήθειες σου κάνουν καλό: Όταν ξέρεις με τι νιώθεις ευεξία, τι σου φτιάχνει την διάθεση και τι  βοηθά το σώμα σου να λειτουργεί καλύτερα (πχ πόσες ώρες ύπνου ξεκουράζουν πραγματικά το σώμα σου), έχεις εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό καλή υγεία μακροπρόθεσμα.

9) Να ξέρεις πότε έχεις δίκιο. Να μάθεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Να ξέρεις να διαπραγματεύεσαι και να κάνεις συμφέρουσες συμφωνίες.

10) Προσωπική ζωή με ισορροπίες: Να μάθεις να επενδύεις στις (φιλικές, ερωτικές) σχέσεις. Να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο. Να μην έχεις υψηλές προσδοκίες, αλλά να είσαι ανοιχτή σε ό,τι σου δίνει ο άλλος. Επιδίωξε ζωή με συναισθήματα.