Unsplash
Unsplash
ΑΚΑΡΕΑ

Πώς θα διώξεις τα ακάρεα από το σπίτι -Εξαφάνισέ τα από τα στρώματα και τα μαξιλάρια


Σε όλα τα σπίτια συναντάμε σκόνη. 

Όσο κι αν σκουπίζουμε και ξεσκονίζουμε, είναι αδύνατον να την αποφύγουμε εντελώς.

Ωστόσο, εκτός του ότι μπορεί να κάνει ένα σπίτι να μοιάζει βρώμικο, προκαλεί και πιο σημαντικά προβλήματα.

Η σκόνη, συγκεκριμένα, προκαλεί συχνά αλλεργίες.

Η σημαντικότερη πηγή αλλεργιογόνων της οικιακής σκόνης είναι τα ακάρεα.

Ακούμε συχνά γι’ αυτά χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι είναι.

Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς, που είναι αόρατοι με γυμνό μάτι που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων. Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και η παρουσία τους δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά με την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος του σπιτιού.

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που πέφτουν από τον άνθρωπο, άρα ζουν και αναπτύσσονται κοντά σε αυτούς. Δεν δαγκώνουν και δεν είναι βλαβερά, παρά μόνο για εκείνους που είναι αλλεργικοί. 

Shutterstock
Shutterstock

Οι συνθήκες που χρειάζονται για την αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30 C. 

Συνήθως τα συναντάμε στα στρώματα και στα μαξιλάρια των κρεβατιών, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες αλλά στα λούτρινα παιχνίδια.

Η αλλεργία από τα ακάρεα εκδηλώνεται όπως σχεδόν όλες οι απλές αλλεργίες: μπουκωμένη μύτη, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, κυρίως κατά το πρωινό ξύπνημα αλλά και άσθμα.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να ξεφορτωθούμε τα ακάρεα όταν αυτά αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τακτοποιήσουμε τα πράγματα του σπιτιού μας. Χαρτιά, βιβλία, ρούχα, αντικείμενα κ.α. πρέπει να μαζευτούν και να μπουν τακτοποιημένα και οργανωμένα κάπου ώστε να μην προκαλούν συσσώρευση σκόνης.

Shutterstock
Shutterstock

Στη συνέχεια, η ηλεκτρική σκούπα θα κάνει την περισσότερη και «βρώμικη» δουλειά. Πρέπει να βάζουμε συχνά ηλεκτρική σκούπα στα χαλιά, αλλά και στα στρώματα, τους καναπέδες και τις κουρτίνες. Ακόμη, πρέπει να αλλάζουμε συχνά φίλτρο και σακούλα στη σκούπα.

Ακόμη, καλό είναι να μειώσουμε την υγρασία του σπιτιού κάτω από 50%. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να αερίζουμε συχνά το σπίτι ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες, με κλιματιστικό ή και αφυγραντήρα.

Το σημαντικότερο είναι το κρεβάτι, όπου αναπτύσσονται κυρίως τα ακάρεα. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα που προστατεύουν από σκόνη και αλλεργίες, για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα σκεπάσματά σας.  Τέλος, τα ρούχα και τα σεντόνια πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, όταν είναι εντελώς στεγνά, κρεμάστε τα στις ντουλάπες ή βάλτε τα στα συρτάρια. 

Τα ακάρεα μπορεί να μην είναι επικίνδυνα σε μικρές ποσότητες, ωστόσο, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αποικία που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας προκαλώντας μας αλλεργίες.

Shutterstock
Shutterstock