Unsplash/Humphrey Muleba
Unsplash/Humphrey Muleba
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 υγιεινές τροφές που πρέπει να τρώμε με μέτρο


Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική. 

Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Σίγουρα ξέρετε ότι πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρι και να περιορίσετε τις λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές.

Η ποιότητα της καθημερινότητάς μας καθορίζεται άμεσα από την ποιότητα του φαγητού μας.

Η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει το σώμα μας να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο και χτίζει έναν συνολικότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα.

Σε γενικές γραμμές όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό, αρκεί βέβαια να το καταναλώνετε με μέτρο, δηλαδή στην κατάλληλη συχνότητα και ποσότητα.

Ακόμη και κάποιες υγιεινές τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, υπάρχουν τροφές που είναι υγιεινές, αλλά δεν πρέπει να τις καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας. 

Να θυμάστε ότι το μέτρο στη διατροφή αφορά όλες τις τροφές και όχι μόνο τις λιγότερο υγιεινές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι υγιεινές τροφές:

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τη μπανάνα, το φρούτο που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για κάλιο. Είναι επίσης από τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το 75% των θερμίδων του αβοκάντο προέρχονται από λιπαρά, είναι όμως καλά λιπαρά. Ωστόσο, το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

2. Γλυκοπατάτα

Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν με υγιή τρόπο (όχι τηγανιτές) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες. Ανθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας. Τέλος, η γλυκοπατάτα είναι πολύ υψηλή σε βιταμίνη Α, η οποία αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α αυξηθούν υπερβολικά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα. 

3. Τόνος σε κονσέρβα

Επειδή έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Θέλει προσοχή ιδίως για τις εγκύους.

4. Καρότα

Η υπερβολική κατανάλωση καρότων μπορεί να χρωματίσει το ανθρώπινο δέρμα και αυτό μπορεί να γίνει για δύο λόγους. Είτε επειδή το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί την καροτίνη, είτε επειδή το τοξικό φορτίο του συκωτιού είναι αυξημένο.

5. Παντζάρια

Μεγάλη ποσότητα παντζαριών μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό πέτρας και αυτό συμβαίνει γιατί επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες. 

7. Μαύρη σοκολάτα

To ίδιο συμβαίνει και με την μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή της καθώς οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων. Δεν παύει να είναι σοκολάτα. 

8. Σόγια

Τα φασόλια σόγιας είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωσή τους ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Αποξηραμένα φρούτα: Ποια να επιλέξεις για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου

Eρευνα αποκάλυψε ότι αυτή η σούπερ υγιεινή τροφή μπορεί να είναι ο ένοχος για την ακμή σου