Διατροφή και ημικρανίες: Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγεις | 0 bovary.gr
Διατροφή και ημικρανίες: Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγεις | 0 bovary.gr
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Διατροφή και ημικρανίες: Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγεις


Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Η ημικρανία εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημι - κρανία) που διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Eμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες.

Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. 

Το φως, οι ήχοι και οι μυρωδιές γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά και ο πάσχων δεν μπορεί να συνεχίσει τις κανονικές του δραστηριότητες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), κατέταξε την ημικρανία στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα αίτια των ημικρανιών δεν είναι απόλυτα. Σίγουρα σχετίζονται με την κληρονομικότητα, το άγχος, τη διατροφή, τον ύπνο αλλά και τις συνήθειές μας. Αν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή έχεις άστατα ωράρια, οι πιθανότητες να υποφέρεις από ημικρανίες αυξάνονται. Αν βλέπεις ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συμβουλέψου έναν ειδικό γιατί η αίσθηση είναι αφόρητη και συχνά δεν υποχωρεί με ένα απλό παυσίπονο.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Eχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό (20-40%) για την εκδήλωση ημικρανίας. Kι αυτό, είτε λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουμε είτε λόγω των διατροφικών μας συνηθειών.

Μια καλή πρώτη κίνηση θα ήταν να περιορίσεις τη λευκή ζάχαρη στη διατροφή σου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η περιττή ζάχαρη προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος, γεγονός το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει ημικρανία ή ακόμα και υπερένταση. Το επόμενο βήμα είναι η μείωση της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνεις ημερησίως και η οποία κρύβεται επίσης στα αναψυκτικά, στο τσάι αλλά και τη σοκολάτα. Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αν δεν θέλεις να χάσεις την καθημερινή σου απόλαυση, μπορείς να πίνεις ντεκαφεϊνέ, ο οποίος δεν στερείται σε τίποτα τη γεύση του κανονικού.

Shutterstock
Shutterstock

Εκτός όμως από τον καφέ και τη ζάχαρη, έρευνες έδειξαν ότι τα γαλακτομικά προϊόντα και ιδίως το τυρί μπορεί να προκαλέσει ημικρανία σε αρκετούς ανθρώπους. 

Για να αποφύγεις τον πονοκέφαλο μπορείς να μην καταναλώνεις μπλε τυρί, ελβετικό, τσένταρ, γκούντα και παρμεζάνα.

Το ώριμο τυρί είναι πιο πιθανό να προκαλεί πονοκέφαλο, τονίζουν οι ερευνητές. 

Ένοχη μπορεί να είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται καθώς οι πρωτεΐνες του τυριού διασπώνται με τον καιρό. Όσο πιο πολύ ωριμάζει ένα τυρί τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει. 

Συστήνεται λοιπόν σε όσους έχουν συχνές ημικρανίες μια διατροφή που να μην περιέχει τυραμίνη στο πλαίσιο θεραπείας του πονοκέφαλου. 

Τροφές που περιέχουν τυραμίνη είναι τα ώριμα τυριά, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το αλκοόλ, καθώς και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά).

shutterstock
shutterstock