Γυναίκα τρώει μακαρόνια, Φωτογραφία: Adrienn/Pexels
Γυναίκα τρώει μακαρόνια, Φωτογραφία: Adrienn/Pexels
SUPER CARB DIET

Super carb: Η δίαιτα που επιτρέπει τους υδατάνθρακες και υπόσχεται σίγουρη απώλεια βάρους -Xωρίς να πεινάς


To καλοκαίρι είναι εδώ και πολλοί αναζητούν μια δίαιτα που θα τους ταιριάζει και που θα πετύχει τον σκοπό τους: να χάσουν βάρος. 

H Κeto diet, ή αλλιώς η Κετογονική δίαιτα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφές αυτή την εποχή. Μειώνει σχεδόν απόλυτα τους υδατάνθρακες που παίρνεις από τη διατροφή σου και τους αντικαθιστά με λιπαρά.

H κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε τροφές που περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα ψάρια, το ταχίνι, το λάδι.

Απαγορευμένες τροφές της κετογονικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Επειδή όμως πολλοί δυσκολεύονται με τον αποκλεισμό των υδατανθράκων από την διατροφή τους, μια νέα δίαιτα άρχισε να κερδίζει έδαφος. H super carb diet και είναι το αντίθετο της keto diet. 

Εμπνευστής αυτής της δίαιτας είναι ο διάσημος γυμναστής των διασήμων Bob Harper, ο οποίος έφτιαξε ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει τους υδατάνθρακες και η απώλεια βάρους είναι σίγουρη. 

Η Super carb δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών και επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση των μακροθρεπτικών ουσιών (δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). Βασικά, είναι το αντίθετο της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτα.

Shutterstock
Shutterstock

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής και ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν επιτρέπει αυτόν τον στόχο. 

Κάθε κατηγορία τροφίμων προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί τονίζουν ότι o αποκλεισμός ορισμένων τροφών δεν είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Έτσι, η super carb δίαιτα σου επιτρέπει να φας υδατάνθρακες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως μακαρόνια όλη την ώρα.

Η διατροφή σου συνιστά να τρως τους υδατάνθρακες όσο γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα (ή πριν από μια προπόνηση) για να έχεις ενέργεια και να μπορείς να τα έχεις κάψει μέχρι το βράδυ. 

Κάθε γεύμα ή σνακ πρέπει να έχει 40% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 30% υδατάνθρακες.

Μια τυπική μέρα αποτελείται από τρία στάνταρ γεύματα και ένα σνακ. Για πρωινό, o Bob Harper τρώει αυγά με σπανάκι και ψωμί, ενώ το μεσημέρι στήθος κοτόπουλου στο γκριλ με ένα τέταρτο αβοκάντο, λαχανικά στον ατμό και καστανό ρύζι. Για δείπνο τρώει άπαχο κόκκινο κρέας ή ψάρι με καστανό ρύζι ή κινόα και λαχανικά.

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τους υδατάνθρακες, ίσως αξίζει να την δοκιμάσεις.

Διαβάστε επίσης: H Χάλι Μπέρι αποκαλύπτει τι τρώει για να ακολουθεί την κετογονική δίαιτα

Γιατί δεν πρέπει να τρως καθημερινά το ίδιο φαγητό -Οι ειδικοί εξηγούν