Λίπος στην κοιλιά, Φωτογραφία: Shutterstock/By Jacob Lund
Λίπος στην κοιλιά, Φωτογραφία: Shutterstock/By Jacob Lund
ΛΙΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Οι λόγοι για τους οποίους δεν χάνεις το λίπος στην κοιλιά -Δεν είναι μόνο το φαγητό


Το λίπος στην κοιλιά είναι το πιο επίμονο συγκριτικά με τα άλλα σημεία του σώματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα, που ακόμη και αν περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, δεν υποχωρεί.

Και για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότεροι ονειρευόμαστε μια επίπεδη κοιλιά με καλοσχηματισμένους κοιλιακούς.

Η επίπεδη κοιλιά δεν είναι μόνο αισθητικό πλεονέκτημα, αλλά έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ας δούμε τους 10 λόγους που έχουμε λίπος στην κοιλιά (όπως τους διαβάσαμε σε άρθρο του Insider), σύμφωνα με ειδικούς: 

1. Δεν τρώμε αρκετή πρωτεϊνη 

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς. 

2. Εχουμε στρες και πολύ άγχος

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν βρισκόμαστε κάτω από έντονη πίεση, ο οργανισμός απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που προωθεί την επιθυμία για γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά.

3. Δεν κοιμόμαστε αρκετά ή κοιμόμαστε πολύ

Τόσο η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα) όσο και ο υπερβολικός ύπνος(πάνω από 8 ώρες την ημέρα) συνδέονται με την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που κοιμούνται λίγο, ειδικά όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες είναι 30% πιο πιθανό να πάρουν μέχρι 13 κιλά συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται επτά ώρες. Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. 

Bewakoof.com Official/unsplash
Bewakoof.com Official/unsplash

4. Η κληρονομικότητά μας

Τα γονίδια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση του κοιλιακού λίπους και δυστυχώς βρίσκεται έξω από τον έλεγχό μας. Αν η μητέρα μας έχει σωματότυπο «μήλο», είναι πιθανότερο να παρουσιάσουμε αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση και στην κοιλιά.

5. Καταναλώνουμε αρκετή ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας. Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του λίπους στην κοιλιά.

6. Είναι ορμονικό το θέμα

Έρευνες δείχνουν ότι η ανισορροπία ορμονών μπορεί να σας προσθέσει κιλά χωρίς να το καταλάβουμε, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις ορμόνες μας. Επίσης, την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση, ακόμη και οι γυναίκες που έχουν σωματότυπο «αχλάδι», συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά. 

shutterstock
shutterstock

7. Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και τα φαρμακα που σταθεροποιούν την διάθεση είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό αύξησης του σωματικού βάρους.

8. Τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα

Κάθε είδους επεξεργασμένο τρόφιμο προκαλεί φλεγμονές. Και το λίπος στην κοιλιά σχετίζεται με αυξημένες φλεγμονές στον οργανισμό. Καλό είναι να αποφεύγουμε αλλαντικά, ψωμί, τσιπς, κράκερς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Προτιμήστε τα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

9. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες αυτές έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και την τάση να συγκεντρώνουν λίπος γύρω από τη μέση. 

10. Δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα 

Κάποιες γυναίκες παραπονούνται για το λίπος στην κοιλιά τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι λίπος αλλά κάποιο πρόβλημα που προκαλεί φούσκωμα. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού και τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. 

Διαβάστε επίσης: Επίμονο λίπος στην κοιλιά και αλλά 9 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βάλετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Η ιαπωνική τεχνική που διώχνει το λίπος της κοιλιάς και δεν απαιτεί διατροφή ή άσκηση