Unsplash/Morgan Sarkissian
Unsplash/Morgan Sarkissian
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ποια χαλαρωτική συνήθεια είναι το ίδιο ωφέλιμη με την γυμναστική


Οι τρεις βασικοί πυλώνες της υγείας μας είναι να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε καλά και να κάνουμε γυμναστική. 

Τα οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική και ψυχική υγεία μας είναι πολλά. 

Ίσως έχεις παρατηρήσει πως μετά από τη σωματική άσκηση αισθάνεσαι περισσότερο ευδιάθετη και χαρούμενη. Αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας.

Βάσει μελετών, τα άτομα που αθλούνται συστηματικά εμφανίζουν πολύ πιο σπάνια συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ότι τα σωματικά αδρανή άτομα. Μάλιστα, η γυμναστική έχει χαρακτηριστεί ως «φάρμακο» κατά της κατάθλιψης.

Εκτός όμως από αυτό, η γυμναστική βοηθά στον ύπνο, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, μας παρέχει ευεξία, βοηθά την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και μας κρατάει σε φόρμα.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Medicine έρχεται να μας εκπλήξει και να μας πει ότι μια χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με αυτά της γυμναστικής.  

Shutterstock
Shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες 30 λεπτά σάουνας μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την αγγειακή συμμόρφωση, ενώ επίσης αυξάνoυν τον καρδιακούς παλμούς σε επίπεδα όπως η μέτριας έντασης γυμναστική.

Κανείς δεν θα περίμενε ότι η σάουνα θα είχε τα ίδια οφέλη με τη γυμναστική καθώς είναι άκρως χαλαρωτικό και δεν χρειάζεται να κοπιάσεις, ούτε να προσπαθήσεις. 

Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Γερμανίας ανέλυσαν τις επιπτώσεις μιας συνεδρίας σάουνας διάρκειας 30 λεπτών σε 100 άτομα και βρήκαν ότι αυτή η χαλαρωτική δραστηριότητα κάνει καλό στην υγεία και κυρίως στην καρδιά. Μάλιστα η σάουνα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (εγκεφαλικό και έμφραγμα).

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η σάουνα δεν είναι για όλους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσοι παθαίνουν εύκολα αφυδάτωση ή έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να ζαλιστούν ή και να λιποθυμήσουν σε μια καυτή σάουνα, ενώ δεν ενδείκνυται η κατανάλωση αλκοόλ πριν μπει κανείς σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης: Δεν φαντάζεστε ποια είναι η καλύτερη και πιο διασκεδαστική γυμναστική -Θα κάψετε έως και 160 θερμίδες σε 10 λεπτά

Μισή ώρα γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα «στρώνει» δέρμα