Unsplash/Artem Kovalev
Unsplash/Artem Kovalev
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Οι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι είσαι θύμα εκμετάλλευσης στη δουλειά και τη σχέση σου


Οταν καταλάβεις ότι εσύ είσαι η απόλυτη κυρίαρχος της ζωής σου, θα μπορέσεις να την ζήσεις όπως επιθυμείς.

Αν αυτό δεν το άκουσες στα παιδικά σου χρόνια και δεν εξασκήθηκες σε αυτό το μοντέλο σκέψης, τότε, πιθανότατα, οι καταστάσεις που ακολουθούν να σου είναι πολύ γνώριμες.

Αν έμαθες από μικρή ηλικία να μην εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι γιατί φοβάσαι ότι δεν θα γίνεις αποδεκτή, αν αποφάσιζαν πάντα άλλοι για σένα και την εξέλιξη της ζωής σου, αν έμαθες να μην έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμφάνισή σου, αν φοβάσαι να κάνεις λάθη, και τρέμεις στην ιδέα της εγκατάλειψης, τότε, είναι μια καλή στιγμή να εξουδετερώσεις την ετεροκατευθυνόμενη ζωή που είχες όλα αυτά τα χρόνια μέσω της επίγνωσης.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα σημάδια που δείχνουν ότι σε δύο βασικούς τομείς της ζωής σου, στην δουλειά και την σχέση σου, είσαι ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης των άλλων. Από φόβο, ανασφάλεια, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Ποτέ δεν είναι αργά να βάλεις φρένο σε ό,τι ύπουλα κατατρώει την ενέργειά σου και σε γεμίζει αρνητικά συναισθήματα.

Τα θέλω των άλλων θα πρέπει να τα δέχεσαι και να τα ακολουθείς υπό έναν όρο: αν είναι σύμφωνα με τα δικά σου.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι θύμα εκμετάλλευσης;

 

 

Unsplash/Rashid Sadykov
Unsplash/Rashid Sadykov

Στη δουλειά: 

1) Η πληρωμή σου πάντα αργεί -Δεν έχεις ωράριο- Γίνονται συνεχώς αλλαγές στο πρόγραμμά σου: Ο εργασιακός στίβος είναι δύσκολος και απαιτητικός. Aν, όμως, όλα τα παραπάνω είναι μια συνεχής πραγματικότητα για σένα, τότε, υποδηλώνουν έναν εργαζόμενο-θύμα της εργοδοσίας του.

2) Σου ζητούνται πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά σου- Κάνεις την δουλειά άλλων- Δεν φεύγεις ποτέ μα ποτέ στην ώρα σου, γιατί την τελευταία στιγμή σου ανατίθενται tasks: Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στον εργασιακό τομέα και κάθε εργαζόμενος oφείλει να προσπαθεί για την μέγιστη απόδοση. Ομως, όλα έχουν ένα όριο. Και είναι πολύ εύκολο, φοβούμενη για την θέση εργασίας σου (σσ αυτός ο φόβος προέρχεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου) να δουλεύεις εις βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας σου.

3) Δεν ζητούν ποτέ την γνώμη σου- Ακούς συνεχώς παράπονα -Δεν εκτιμάται η προσπάθειά σου- Νιώθεις ότι σε προσβάλλουν: Ενα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι η αρχή του τέλους για την δημιουργικότητά σου. Εξαντλεί τις αντοχές σου. Αν νιώθεις ότι δεν εισπράττεις σεβασμό από την εργοδοσία σου, τότε, σκέψου σοβαρά την αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, πριν χάσεις τον εαυτό σου.

Στη σχέση

4) Ο σύντροφός σου σε κάνει να νιώθεις ενοχές για την συμπεριφορά σου -Κάνεις πάντα ένα βήμα πίσω, θυσιάζοντας τα θέλω σου: Φοβάσαι να εκφράσεις τις ανάγκες σου, γιατί φοβάσαι ότι θα τον χάσεις. Αν έχεις κάποιο παράπονο, το κρατάς μέσα σου.

5) Ο σύντροφός σου σε υποβαθμίζει: Ακούς σχόλια που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου. Για την εμφάνισή σου, για τις ικανότητες και τις επιλογές σου.

6) Παίρνει από σένα αυτό που θέλει-Δεν εκφράζεις ποτέ τις ανάγκες σου- Βάζει από μόνος του όρια στην επικοινωνία σας: Αν ο σύντροφός σου έχει ανάγκη την σεξουαλική επαφή αλλά καμία άλλη επαφή μέσα στην ημέρα, τότε είναι λογικό να μην αισθάνεσαι συναισθηματική κάλυψη. Αν αυτό διστάζεις να το εκφράσεις, τότε, ο σύντροφός σου έχει καταφέρει να σε υποτάξει στα θέλω του. Για την ακρίβεια, εσύ δεν έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και έχεις επιτρέψει να συμβεί αυτό.

7) O σύντροφός ελέγχει την κοινωνική σου ζωή (ή ακόμα και τα οικονομικά σου): Το μόνο που θέλει να καταφέρει είναι να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω σου.

Διαβάστε επίσης: Οι εκφράσεις που κερδίζουν αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου -Και τον εαυτό σου