Γυναίκα γράφει σε σημειωματάριο, Φωτογραφία: Negative Space/pexels
Γυναίκα γράφει σε σημειωματάριο, Φωτογραφία: Negative Space/pexels
ΠΡΩΙΝΟ

Η τελετουργία του σωστού πρωινού ξυπνήματος διαρκεί 23 λεπτά -Τι να κάνεις σύμφωνα με την επιστήμη


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. 

Το πρωί είναι μια σημαντική στιγμή της ημέρας, γιατί το πώς θα περάσουμε το πρωινό μας μπορεί συχνά να μας πει το είδος της ημέρας που θα έχουμε.

Οι περισσότεροι όμως κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Προκειμένου να κερδίσουμε λίγα λεπτά ύπνου το πρωί, σηκωνόμαστε οριακά πριν να φύγουμε για την δουλειά με αποτέλεσμα να μην μας μένει χρόνος ούτε να φάμε ένα καλό πρωινό, αλλά ούτε να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. 

Το πρωινό ξύπνημα είναι πάντα πολύ δύσκολο, ειδικά αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ ή έχεις ξενυχτίσει με τους φίλους σου σε κάποιο μπαράκι.

Δεν παύει όμως να είναι και το ξεκίνημα μιας νέας γεμάτης ημέρας με πολλές υποχρεώσεις. Τις περισότερες φορές πετάγεσαι από το κρεβάτι αργοπορημένη και ξεκινάς τη μέρα σου βιαστικά. Ντύνεσαι βιαστικά, έχεις άγχος μην αργήσεις στο γραφείο και σίγουρα ο καφές δεν είναι πρωινό. 

Η επιστήμη τονίζει ότι καλό είναι να ξυπνάς 23 λεπτά νωρίτερα για να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για σένα και να μπορείς να κάνεις κάποια πολύ βασικά πράγματα για την ψυχική σου υγεία.

Παρακάτω, διάβασε μια λίστα με 5 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να «χτίσεις» το δικό σου ιδανικό πρωινό: δραστηριότητες που μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια παραγωγική και θετική ημέρα. 

1. Γυμναστική

Η άσκηση σου δίνει ενέργεια και χαρίζει ευεξία για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης. Πριν σκεφτείς ότι το μόνο που αντέχεις να κάνεις μετά το ξύπνημα είναι ένα καλό πρωινό, ένας καφές και το μακιγιάζ σου, οργανώσου, βάλε στόχο και αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου που θα αποδειχθούν πολύτιμα. Η πρωινή γυμναστική θα σε κάνει να δεις τη διαφορά όχι μόνο στο σώμα και τη διάθεση σου, αλλά και στην αποδοτικότητα σου στη δουλειά.

 rawpixel.com/Pexels
rawpixel.com/Pexels

2. Κάνε διαλογισμό 

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί πως έχει απίστευτα οφέλη για την συνολική μας υγεία, ψυχική και σωματική. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «φάρμακο» της ψυχής αλλά και ως ασπίδα για ασθένειες, κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά. Ο πρωινός διαλογισμός μπορεί να σου προσφέρει την καθαρότητα και τη ηρεμία που έχεις ανάγκη στο ξεκίνημα της ημέρας. Όπως και η γυμναστική μειώνει το στρες και σε αφήνει περισσότερο ανοικτό σε κάθε είδους δημιουργική ιδέα. 10 λεπτά είναι αρκετά για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Burst/Pexels
Burst/Pexels

3. Γράψε 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Αν επικεντρωθείς στην ευγνωμοσύνη, τότε θα θέσεις τη βάση για να είσαι αισιόδοξη όλη την ημέρα. Γράψε σε ένα χαρτί 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη και αμέσως θετικά συναισθήματα θα σε κυριέψουν. Το να σκέφτεσαι κάθε πρωί πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, θα σε βοηθά να ξεκινάς τη μέρα σου θετικά και με καθαρό μυαλό. Επικεντρώσου σε αυτά που έχεις και όχι σε αυτά που σου λείπουν.

 Jessica Lewis from Pexels
Jessica Lewis from Pexels

4. Σημείωσε την θετική σκέψη της ημέρας

Αγόρασε ένα τετράδιο και σημείωνε κάθε μέρα μια θετική σκέψη, μια θετική εμπειρία που βίωσες την προηγούμενη μέρα ή γράψε έναν ρεαλιστικό στόχο που επιθυμείς να πετύχεις. Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από νωρίς το πρωί, για να δεις πώς πάνε οι στόχοι σου και να προγραμματίσεις τις δουλειές εκείνες που θα τους πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κοίτα να έχεις ένα στόχο που θέλεις να πετύχεις αυτή τη βδομάδα. Αλλά να είναι ρεαλιστικός!

5. Εξέφρασε ένα θετικό συναίσθημα σε κάποιον μέσω mail ή sms

Αξιοποίησε λίγα λεπτά για να πεις σε κάποιον κάτι όμορφο. Μια θετική σκέψη, μια όμορφη καλημέρα ή έναν καλό λόγο σε κάποιον που αγαπάς. 

 rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels