Cottage Cheese, Φωτογραφία: Shutterstock
Cottage Cheese, Φωτογραφία: Shutterstock
COTTAGE CHEESE

Είναι το Cottage το νέο superfood; -Γιατί οι επιστήμονες το «τοποθετούν» δίπλα στις υπερτροφές


Το τυρί cottage έχει πλούσια διατροφική αξία, πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. 

Eίναι μαλακό λευκό τυρί το οποίο παράγεται στη Βρετανία, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες. Παράγεται από γάλα αγελάδας, ωριμάζει μέσα σε 1-2 μέρες και η υφή του είναι κρεμώδης και περιέχει σβώλους.

Είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αδυνατίσουν λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Mελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει τυρί cottage μαζί με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικά έλαια μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την επίτευξη και τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Παράλληλα το τυρί αυτό, αποτελεί σημαντικότατη πηγή πρωτεϊνών, λίπους (κυρίως κορεσμένου), βιταμινών (Α, D, συμπλέγματος Β) και ανόργανων αλάτων (φώσφορος).

Η πρωτεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή δημιουργεί αίσθημα πληρότητας, ενισχύει τη δημιουργία μυών, γεγονός που βοηθά στην καύση θερμίδων. 

Ένα φλιτζάνι κρεμώδες τυρί cottage περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης, το οποίο αποτελεί το 41 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και 50 % για τις γυναίκες. 

 pexels/Kyle Killam
pexels/Kyle Killam

Το τυρί Cottage περιέχει επίσης πολλή ριβοφλαβίνη, η οποία βοηθά στο να μεταβολίζεται η ίδια η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί. Το σώμα σας χρειάζεται τη ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, για να μετατρέψει τις πρωτεΐνες αυτές, καθώς και τους υδατάνθρακες και τα λίπη, σε ενέργεια.

 Οι άνδρες χρειάζονται 1,3 χιλιοστόγραμμα ριβοφλαβίνης καθημερινά, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 1,1 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Ένα φλιτζάνι τυρί cottage παρέχει περίπου 0,4 γραμμάρια αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

shutterstock
shutterstock

Tο τυρί cottage προστατεύει την υγεία των οστών παρέχοντας μια υγιή δόση πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Επίσης, το cottage cheese περιέχει βιταμίνη Α κάνοντας το μια καλή επιλογή για την βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε νάτριο, αφού τα υψηλά επίπεδα νατρίου συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, γι΄ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

shutterstock
shutterstock