Unsplash/ Armando Castillejos
Unsplash/ Armando Castillejos
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

«Το αξίζω» -Oι απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου


«Δεν είναι δική σου δουλειά να σου αρέσω, αλλά δική μου» έχει πει η Aμερικανίδα συγγραφέας Byron Katie.

Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αυτή που καθορίζει την άποψη των άλλων για εμάς.

Οταν ήμασταν παιδιά, μαθαίναμε τον κόσμο μέσα από τις πεποιθήσεις των άλλων. Οι πρώτες «πληροφορίες» που αποκομίσαμε για τον εαυτό μας προέκυψαν μέσα από τις αντιδράσεις των άλλων σε αυτά που λέγαμε και κάναμε σε πολύ τρυφερή ηλικία. Μάθαμε να ορίζουμε τις έννοιες της «αποτυχίας» και της «επιτυχίας», της «αποδοχής» και της «απόρριψης» με γνώμονα τις προσλαμβάνουσες που είχαμε από νωρίς. Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως να αντηχούν στα αυτιά σας φωνές από το παρελθόν που σας έκριναν αυστηρά. Εικόνες από το σπίτι, το σχολείο, την παρέα που σας γέννησαν αρνητικά συναισθήματα. Ολα αυτά, έκριναν σε τεράστιο βαθμό το μέγεθος της αυτοεκτίμησής σας σήμερα. Τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε, κρίνετε και φέρεστε στον εαυτό σας.

Η αυτοεκτίμηση είναι αυτή που θέτει τις βάσεις της εξέλιξης στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.

Αν πιστεύετε ότι «Δεν τα έχετε καταφέρει», ότι «Κάνετε συνέχεια λάθη και τίποτα σωστό», ότι «Η γνώμη σας δεν είναι τόσο σημαντική», ότι «Δεν αξίζετε τόσο», τότε, δώστε μια ευκαιρία στα λόγια που ακολουθούν να συμμαχήσουν μαζί σας και να βελτιώσουν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να αγαπήσετε τον εαυτό σας...Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον αποδέχομαι, τον σέβομαι, αγκαλιάζω τα θέλω του, τον αφήνω να εκφραστεί ελεύθερα, δεν τον δικάζω, τον φροντίζω. 

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να ενισχύσουν την αγάπη για τον εαυτό σας... 

Unsplash/Matthew Henry
Unsplash/Matthew Henry

Αλλαξε την «ιστορία» που σε χαρακτηρίζει: Ολοι μας, έχουμε δημιουργήσει μια «ιστορία» για τον εαυτό μας. Μια ιστορία που υπάρχει στο μυαλό μας, πολύ συγκεκριμένη. Αν, για παράδειγμα, αυτή η ιστορία λέει ότι «Δεν αξίζετε μια ωραία ζωή» ή ότι «Εχετε άσχημο σώμα», τότε αυτό ακριβώς θα προβάλλετε και στους γύρω σας. Αν αυτές οι πεποιθήσεις επαναλαμβάνονται διαρκώς στο μυαλό σας, τότε έχετε πιστέψει ότι είναι αληθινές. Αρχίστε να λέτε εντελώς διαφορετικά πράγματα για τον εαυτό σας, θετικά. Πιστέψτε τα. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι οι αρνητικές βεβαιώσεις για τον εαυτό σας χτίστηκαν από μηνύματα που λάβατε που λάβατε από νωρίς στη ζωή σας, από φωνές που ακούγατε μέσα σας. Κάντε θετικές εικόνες. Αφού το μυαλό σας εκπαιδεύτηκε κάποτε σε ένα αρνητικό μοντέλο σκέψης, σημαίνει ότι μπορεί να εκπαιδευτεί και σε ένα θετικό!

Αποφύγετε την παγίδα της σύγκρισης:  Βάλτε φρένο στην (κακιά) συνήθεια της σύγκρισης της ζωής σας με την ζωή των άλλων. Η ζωή σας είναι αυτή που είναι και αν λείπει κάτι θα το διεκδικήσετε. Αν αυτό που σας λείπει, υπάρχει στη ζωή κάποιου άλλου, αυτό δεν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο. Η σύγκριση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Αγχος, στρες, ανασφάλεια. Σταματήστε να κριτικάρετε αρνητικά τον εαυτό σας.

Unsplash/averie woodard
Unsplash/averie woodard

Η «τελειότητα» είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος -Μην προσκολλάστε στο παρελθόν και τα λάθη του: Κανείς δεν είναι τέλειος. Τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Αποδεχθείτε τον εαυτό σας και αγαπήστε τα λάθη του, είναι τα μόνα που σας επιτρέπουν να εξελιχθείτε.

Οι άνθρωποι της ζωής σας θα πρέπει να σας γεμίζουν θετικά συναισθήματα -Αλλιώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε αυτήν: Πολλές φορές, τοξικές συμπεριφορές από άτομα στο περιβάλλον σας, μπορεί να σας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σας, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Να σας προκαλούν αρνητικές σκέψεις και να σας κάνουν να κρίνετε τις πράξεις σας με αυστηρότητα. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, με άτομα που σας γεμίζουν δύναμη.

Εντοπίστε τις ικανότητές σας και εστιάστε σε αυτές για να τις εξελίξετε: Εχετε καταφέρει πολλά έως τώρα. Έχετε ικανότητες και ταλέντα. Εχετε διεκδικήσει γνώσεις και εμπειρίες. Νιώστε υπερηφάνεια γι’ αυτές. Προσπαθήστε να τις εξελίξετε. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται για να τις προβάλλετε.

Kάντε αυτό που σας κάνει να νιώθετε χαρά: Οσα πιο πολλά κάνετε για τον εαυτό σας, τόσο πιο όμορφα θα νιώθετε γι’αυτόν και τόσο πιο θετικά θα σκέφτεστε για τη ζωή. Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, να τον ξεκουράσετε, να τον κάνετε να νιώσει όμορφα.

(Με πληροφορίες από au.reachout.com, psychologytoday.com, ideas.ted.com)

Διαβάστε επίσης: 7 φράσεις που μαρτυρούν χαμηλή αυτοπεποίθηση (σε κάνουν να φαίνεσαι αδύναμη)

Οι φράσεις που δείχνουν ότι το άτομο που έχουμε απέναντί μας είναι αναξιόπιστο