Unsplash/Helena Lopes
Unsplash/Helena Lopes
ΕΥΤΥΧΙΑ

Θέλεις να νιώσεις καλύτερα; Η επιστήμη προτείνει τον τρόπο και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα


Η ευτυχία είναι κάτι πολύ δύσκολο να το αποκτήσεις. Όλοι μας την αναζητούμε, με τον ένα τρόπο ή τον άλλον.

Τι μπορεί να μας κάνει όμως πραγματικά ευτυχισμένους;

Έρευνες δείχνουν ότι πολλά, μικρά, θετικά γεγονότα μπορούν να μας δώσουν ευημερία και ευτυχία.

Το κλειδί είναι να ψάχνεις μαγικές στιγμές που αξίζει να θυμάσαι μέσα στην ημέρα, σαν μικροδόσεις ευτυχίας, αναφέρει το Inc.

Πώς γίνεται αυτό όμως; Εύκολα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι πιάσεις κουβέντα με έναν άγνωστο. Αν αυτό σου είναι δύσκολο, μια ματιά και ένα χαμόγελο είναι αρκετά. 

Μπορείς να το κάνεις αυτό σε πολλές περιπτώσεις.

Να μιλήσεις με κάποιον που περιμένετε στην ίδια ουρά για καφέ, στο ασανσέρ ή στα ΜΜΜ. Χαμογέλασε σε έναν άγνωστο, αν σου είναι δύσκολο το small talk. 

Unsplash/Ian Schneider
Unsplash/Ian Schneider

Το σημαντικό είναι να βάλεις το κινητό στην τσέπη σου για λίγα λεπτά. Κάνοντας αυτό, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε θετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση από το να είσαι κολλημένος στην οθόνη του κινητού σου.

Έρευνα των ψυχολόγων Elizabeth Dunn και Gillian M. Sandstrom είχε βρει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ξένους μπορούν να δώσουν ώθηση στις διαθέσεις των ανθρώπων. 

Αν και πολλοί άνθρωποι είναι διστακτικοί να ξεκινήσουν συζήτηση με κάποιον που δεν γνωρίζουν, οι περισσότεροι ανέφεραν θετικά συναισθήματα στη συνέχεια. 

Αυτά τα συμπεράσματα οδήγησαν σε νέα έρευνα που ανακαλύπτει αν τα κινητά τηλέφωνα μας αποτρέπουν από το να βιώνουμε αυτές τις ωθήσεις ευτυχίας. Ο τίτλος της έρευνας είναι: «Smartphones reduce smiles between strangers».

Shutterstock
Shutterstock

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ωστόσο, πόσες φορές περιτριγυριζόμαστε από άλλους, χωρίς να επικοινωνούμε, χαμένοι στις σκέψεις και στην τεχνολογία;

Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσουν, αν είχαν τα smartphones στα χέρια τους. Το να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι μειώνει την πιθανότητα να συναναστραφούμε με τους άλλους γύρω μας.

Οπότε, ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα αρκεί!