Φωτογραφία: MR WONG on Unsplash
Φωτογραφία: MR WONG on Unsplash
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Υγιής αυτοπεποίθηση: 7 συνήθειες που δείχνουν αυτοεκτίμηση και όχι αλαζονεία


Βλέπουμε συχνά ανθρώπους να εκφράζουν «ανωτερότητα» απέναντι στους γύρω τους. Μια έντονη αυτοπεποίθηση που πολλές φορές παρερμηνεύεται σε αλαζονεία. 

Ισως έχετε ακούσει να λένε για κάποιον ότι έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και αυτό εκλαμβάνεται από κάποιους ως αλαζονεία, εγωκεντρισμός και αίσθηση υπεροχής.  

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί η συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνει να έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση, στην πραγματικότητα αποτελεί υπεραναπλήρωση της ανασφάλειάς του. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος αυτός υποφέρει από πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει πίστη στον εαυτό μου. Ισως αυτό να είναι το μυστικό για να προχωράμε πάντα μπροστά στη ζωή και να υλοποιούμε κάθε μας στόχο.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέρα με τη μέρα. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στη δουλειά, στην υγεία.

Οσο πιο σίγουρος νιώθεις για τον εαυτό σου και όσο πιο γερά πατάς στα πόδια σου, αυτό αυτομάτως σε κάνει δυνατό και προσαρμοστικό άνθρωπο σε κάθε περίπτωση που συναντάς.

Ολοι θέλουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην καταλήγουμε να έχουμε αλαζονική συμπεριφορά. Και συνήθως το μόνο που πετυχαίνουμε, χωρίς να το θέλουμε, είναι να διώχνουμε τους άλλους από κοντά μας.

Φωτογραφία: Wellington Cunha from Pexels
Φωτογραφία: Wellington Cunha from Pexels

Η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση μπορεί να μετατραπεί σε αλαζονεία. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας κατά τον οποίο το άτομο προσπαθεί να συγκαλύψει τα αισθήματα μειονεξίας που νιώθει και μετατρέπεται σε αλαζόνας. 

Ας δούμε τις 7 συνήθειες που εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και όχι αλαζονεία, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com:

1. Παραδεχτείτε και αποδεχτείτε ότι κάνετε λάθη και ζητήστε συγγνώμη γι 'αυτά

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα λάθη που κάνετε και να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων σας. Μην ρίχνετε το φταίξιμο στους άλλους για να μην φανείτε αποτυχημένοι. 

2. Δείξτε υπευθυνότητα και αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειες της ομάδας σας

Μην θεωρείτε τα λάθη πηγή αδυναμίας. Δείξτε υπευθυνότητα και παραδεχτείτε τα. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δικαιολογείτε τις πράξεις σας από τη δική σας πάντα οπτική γωνία και επιμένετε ότι εσείς πάντα έχετε δίκιο. Δεν γίνεται πάντα εσείς να είστε σωστοί και όλοι οι άλλοι λάθος.  

3. Επικοινωνήστε και ενεργήστε με σεβασμό ανά πάσα στιγμή

Επικοινωνία και σεβασμός. Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για να έχετε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σας. 

4. Να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να μάθετε κάτι νέο

Οποιος μαθαίνει, εξελίσσεται. 

Φωτογραφία: Bryan Minear/unsplash
Φωτογραφία: Bryan Minear/unsplash

5. Εκφράστε ευγνωμοσύνη και δώστε έπαινο και αναγνώριση, όπου πρέπει

Aν θέλετε πιο πολλά από την ζωή σας, αν αναζητάτε περισσότερη ευτυχία, καλύτερη υγεία, πιο ουσιαστικές σχέσεις και αυξημένη αποδοτικότητα, είναι καιρός να αρχίσετε να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για όσα σας συμβαίνουν. Είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά.

6. Μάθετε να συγχωρείτε

Όχι για τους άλλους, αλλά για εσάς. Οταν κρατάτε κακία σε έναν άνθρωπο, είναι σχεδόν σαν να τον κουβαλάτε παντού στην πλάτη σας. Σας στερεί την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τη γαλήνη σας. Αλλά τη στιγμή που τον συγχωρείτε, τον κατεβάζετε από την πλάτη σας και μπορείτε να συνεχίσετε ανενόχλητοι τη ζωή σας.

7. Συνδεθείτε με ειλικρίνεια με τους γύρω σας 

Η ειλικρίνεια αποτελεί το βασικό συστατικό των σχέσεων, το θεμέλιο λίθο κάθε ανθρώπινης επικοινωνίας κι εξέλιξης. Όποιου είδους κι αν είναι η ανθρώπινη σχέση, φιλική, ερωτική, οικογενειακή, εργασιακή, πάντα πρέπει να χτίζεται σε γερές βάσεις, από ανθρώπους που έχουν μάθει να τιμούν τον εαυτό τους και όσους έχουν γύρω τους.

Διαβάστε επίσης: 7 φράσεις που οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση χρησιμοποιούν πάντα

Οι 6 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή αυτοπεποίθηση