Igor Starkov/unsplash
Igor Starkov/unsplash
ΕΥΦΟΡΙΑ

Aν ξοδεύεις τα χρήματά σου με αυτούς τους τρόπους, θα έχεις καλύτερη ψυχική υγεία


Ενα είναι το σίγουρο: τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία.

Τα χρήματα, όπως και να έχει, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Με αυτά ζούμε, τρώμε, κινούμαστε και κάνουμε τα πάντα.

Από την πιο μικρή ανάγκη έως την μεγαλύτερη πολυτέλεια. Ωστόσο, δεν ξοδεύουμε όλοι τα χρήματά μας στα ίδια πράγματα.

Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βρέθηκε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας για μια ζωή γεμάτη χαρούμενες στιγμές είναι η ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και όχι τα χρήματα. 

Καμιά φορά το να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα μας αποξενώνει από τους άλλους. Απαιτεί συχνά μεγάλο κόπο και προσπάθεια από εμάς το να κερδίσουμε έξτρα χρήματα και τείνουμε να θυσιάζουμε το χρόνο με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. 

Shutterstock
Shutterstock

Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος που τα χρήματα δεν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους είναι ότι δεν τα ξοδεύουμε με τον σωστό τρόπο.

Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις την ευτυχία από τα λεφτά που ξοδεύεις σκέψου τα παρακάτω:

1. Ξόδεψε τα χρήματά σου σε εμπειρίες αντί για αντικείμενα

Τα αντικείμενα παλιώνουν. Οι εμπειρίες ωριμάζουν. Δώσε προτεραιότητα λοιπόν σε νέες εμπειρίες παρά σε υλικά αγαθά. Κάνε ένα ταξίδι και μην αγοράσεις ρούχα και παπούτσια. Η μπλούζα είναι απλώς ένα ρούχο. Ένα κινητό είναι απλά ένα gadget. Αν όμως ξοδέψεις χρήματα για ιππασία μπορεί σιγά σιγά να γίνεις μια ιππεύτρια. 

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay

2. Πάρε ένα δώρο για κάποιον άλλον και όχι για σένα

Μας κάνει πολύ πιο χαρούμενους να ξοδεύουμε σε άλλους αντί για τον εαυτό μας. Αγόρασε ένα δώρο για έναν φίλο σου και θα αισθανθείς πολύ όμορφα με την χαρά που θα του προσφέρεις.

3. Αγόρασε αγαθά που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις νέες εμπειρίες

Για παράδειγμα αγόρασε ένα ποδήλατο και πήγαινε συχνά στο πάρκο για να γυμναστείς και να πάρεις καθαρό αέρα. 

4. Κάνε μια δωρέα

Οταν προσφέρεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τότε η χαρά που λαμβάνεις είναι μεγάλη. Αξίζει να το δοκιμάσεις.

5. Αγόρασε πολλές μικρές απολαύσεις, αντί για μια μεγάλη

Μην μαζεύεις χρήματα για να αγοράσεις ένα μεγάλο πράγμα. Αντί γι αυτό πάρε 100 μικρά πραγματάκια. Η ευτυχία μας επηρεάζεται από την ποσότητα των θετικών συναισθημάτων, όχι από την ποιότητα. 

Pexels/ rawpixel.com
Pexels/ rawpixel.com

6. Μείωσε την καταναλωτική σου διάθεση 

Αν θέλεις να πας για ψώνια, μην τα αγοράσεις όλα σε μια ημέρα. Αγόρασε ένα πράγμα κάθε φορά. Η προσμονή ότι θα πας και την επόμενη ημέρα για ψώνια θα σου δώσει την απόλαυση που ζητάς. Συχνές δόσεις ευτυχίας έχουν πολύ μεγαλύτερο συνολικό αποτέλεσμα από μια μεγάλη. Επίσης, η αναμονή μιας απολαυστικής εμπειρίας, συχνά προσφέρει απόλαυση και η ίδια.

7. Απέφυγε να συγκρίνεις προϊόντα

Μην το παρακάνεις με τις συγκρίσεις όταν θέλεις να αγοράσεις κάτι. Χάνεις την ουσία του πράγματος. Είναι αυτό που λέμε «μην το ψιρίζεις πολύ το θέμα».

8. Σκέψου τις συνέπειες της αγοράς σου

Μην είσαι παρορμητική και σκέψου πριν αγοράσεις κάτι. Αν για παράδειγμα θέλεις να αγοράσεις ένα καινούργιο ζευγάρι γυαλιά ηλίου και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχεις αρκετά χρήματα για να βγάλεις τον μήνα, τότε μια τέτοια αγορά δεν θα σου προσφέρει χαρά, αλλά ταλαιπωρία. 

Oleksandr Pidvalnyi/pexels
Oleksandr Pidvalnyi/pexels