Φωτογραφία: rawpixel.com from Pexels
Φωτογραφία: rawpixel.com from Pexels
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Από τα ρούχα μέχρι τον καφέ - Τα καθημερινά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία


Ενας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως κρίση άγχους ή κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας και μάλιστα συχνά εν αγνοία μας και δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική μας υγεία.

Σίγουρα ένα άτομο είναι ισορροπημένο ψυχικά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Ταυτόχρονα όταν βρίσκει νόημα στην ζωή του και μπορεί να την απολαμβάνει. 

Η ποιότητα του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου αντανακλά την ποιότητα της ψυχικής του υγείας.

Κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να επιφέρουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή γιατί θα αλλάξει σημαντικά το πώς νιώθουμε.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δυστυχώς σήμερα μιλάμε για επιδημία των ψυχικών διαταραχών, με την κατάθλιψη να κρατά την σκυτάλη καθώς μέχρι το 2020 προβλέπεται να είναι η δεύτερη (μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα) σοβαρότερη αιτία απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας.

 freestocks.org from Pexels
freestocks.org from Pexels

Ας δούμε τις καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της βρετανικής Mirror:

1. Εθισμός με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας καθώς δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.

2. Κάπνισμα

Το τσιγάρο είναι ο εχθρός της ψυχικής υγείας, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα σύμφωνα με βρετανική έρευνα η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με το μειωμένο άγχος και την κατάθλιψη και έχει μια παρόμοια επίδραση όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τις διαταραχές διάθεσης.

Dishan Lathiya/pexels
Dishan Lathiya/pexels

3. Ελλειψη φρούτων και λαχανικών από την διατροφή

Τροφές όπως τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά μπορεί να βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Υιοθετώντας λοιπόν μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να περιορίσουμε τους παράγοντες που ευνοούν την κατάθλιψη. Η κακή διατροφή ενισχύει το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης αφού μειώνει την ενέργεια του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την αυτοεκτίμησή του.

Daria Shevtsova from Pexels
Daria Shevtsova from Pexels

4. Πολλοί καφέδες μέσα στην ημέρα

Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση πανικού σε ένα άτομο επιρρεπές στο άγχος. Πολλοί ψυχίατροι συνιστούν στους αγχώδης ασθενείς τους να μηδενίσουν, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν, την κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών, καφεϊνούχων αναψυκτικών και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων. 

5. Ρούχα 

Τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουν επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε. Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν νιώθουμε καλά, φοράμε τζιν και φαρδιές μπλούζες. Επίσης, οι περισσότεροι επιλέγουν να φορέσουν σκούρα χρώματα, όπως είναι το μαύρο. 

Valeriia Miller from Pexels
Valeriia Miller from Pexels

6. Τηλεόραση και κινητό πριν από τον ύπνο

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το κινητό μας πριν πέσουμε για ύπνο, ούτε να κοιμόμαστε με την τηλεόραση ανοιχτή. Το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι. Επίσης επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και αυτόματα η ποιότητα του ύπνου που κάνουμε. Ακόμα και το χαμηλό φως, δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε βαθιά κάτι που δεν επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουραστεί καταλλήλως. 

Διαβάστε επίσης: Οι συνήθειες των ασταμάτητων ατόμων –Δεν τις ακολουθεί εύκολα ένας μέσος άνθρωπος

Αυτές οι 5 αλλαγές στην πρωινή ρουτίνα σου θα βελτιώσουν την σωματική και ψυχική υγεία σου