Shutterstock/dotshock
Shutterstock/dotshock
ΧΡΗΜΑΤΑ

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μάθεις σε ένα παιδί να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα, σύμφωνα με CEO

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει διαμορφώνεται από νωρίς.

Ο πυρήνας του βρίσκεται στα πρώτα μας ακούσματα, στις πρώτες μας εμπειρίες, στον τρόπο που κάποιοι άλλοι επέλεγαν να μας μεταδώσουν αυτό που συνέβαινε γύρω μας.

H συγγραφέας Louise L. Hay στο βιβλίο «Μεταμορφώστε τη ζωή σας -«Υοu can heal your life» (2002, εκδ. Η Δυναμική της Επιτυχίας») εξηγεί την στενή σχέση που ενώνει τα βιώματα της παιδικής μας ζωής με αυτά της ενήλικης ζωής μας. Τα λόγια των «μεγάλων» που ακούγαμε σε μικρή ηλικία, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την άποψη που έχουμε σήμερα για τον εαυτό μας.

«Oταν είμαστε μικροί μαθαίνουμε πώς να αισθανόμαστε για τους εαυτούς μας και για τη ζωή από τις αντιδράσεις των ενηλίκων γύρω μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και για τον γύρω κόσμο. Μεγαλώνοντας, έχουμε την τάση να αναπλάθουμε το συναισθηματικό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας μας. (...) Επίσης, εξακολουθείς να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν οι γονείς σου σε σένα. Μπορείς, αν προσέξεις, να ακούσεις τον εαυτό σου να λέει ακόμα και τις ίδιες λέξεις που έλεγαν εκείνοι. Με τον ίδιο τρόπο, αγαπάς τον εαυτό σου και τον ενθαρρύνεις, όπως ακριβώς σε αγαπούσαν και σε ενθάρρυναν όταν ήσουν παιδί. Οι γονείς μας δεν μπορούσαν να μας διδάξουν κάτι που δεν το γνώριζαν».

Αν, για παράδειγμα, ζήσατε τα παιδικά σας χρόνια σε ένα σπίτι όπου ακούγατε συνεχώς ότι «τα χρήματα είναι κακά», ή ότι «μόνο τα χρήματα είναι σημαντικά», τότε, ο τρόπος με τον οποίον σήμερα τα διαχειρίζεστε έχει επηρεαστεί από αυτές ακριβώς τις πεποιθήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος διαχειρίζεται τα χρήματα στην ενήλικη ζωή του, έχει επηρεαστεί από όλα οσα άκουσε γι’αυτά σε μικρή ηλικία.

Αν οι γονείς αποκλείουν το παιδί τους από οποιαδήποτε συζήτηση κάνουν για την διαχείρισή τους και δεν του επιτρέπουν να γνωρίσει την αξία τους, τότε, η αντίληψή του γι’αυτά δεν αποκτά από νωρίς στέρεα βάση.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Business Insider, μια CEO -με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά-, η Laura Levine, αναφέρει ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι «μεγάλο μυαλό» στα οικονομικά για να μάθει στα παιδιά από νωρίς την αξία των χρημάτων.

Ο σωστός, για εκείνη, τρόπος έχει να κάνει με κάτι πολύ απλό: την συζήτηση γι’αυτά.

Unsplash/Jordan Rowland
Unsplash/Jordan Rowland

Αν οι γονείς εξηγούν από νωρίς στο παιδί πώς μπορεί να τα διαχειριστεί κάποιος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, (με προσιτά παραδείγματα που το αφορούν), τότε, αυτό εντάσσεται ομαλά στο κεφάλαιο της διαχείρισής τους.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσει κάποιος με το παιδί του για τα χρήματα είναι η αγορά των σχολικών ειδών.

Αν δύο πράγματα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αλλά το ένα είναι πιο ακριβό από το άλλο λόγω της επωνυμίας του, τότε, το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι μπορεί να αγοράσει περισσότερα πράγματα με το ίδιο budget.

Η σύγκριση τιμών είναι μια ακόμα σημαντική στρατηγική εκμάθησης της αξίας του χρήματος για ένα παιδί.

Aν το παιδί νιώθει από νωρίς ότι μπορεί να έχει την δική του γνώμη στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, τότε θα καταλάβει γρήγορα ότι είναι απλά ένα μέσο για να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να ζει καλύτερα. Οτι έχουν αξία και θα πρέπει να προσπαθήσει για να αποκτήσει.

 

Pexels/rawpixel.com
Pexels/rawpixel.com