Φωτογραφία: Nick Morrison/unsplash
Φωτογραφία: Nick Morrison/unsplash
ΜΟΛΥΒΙ & ΧΑΡΤΙ

H καθημερινή συνήθεια που μειώνει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά να συγκεντρώνεστε στους στόχους σας


Το άγχος, μπορεί από υγιές και δημιουργικό να γίνει καταστροφικό και δυσλειτουργικό.

Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις και μας επηρεάζει όλες ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Και αυτό διότι, οι λογαριασμοί πάντα πρέπει να πληρωθούν, η κίνηση στον δρόμο δεν γίνεται να εξαφανιστεί και οι υποχρεώσεις μάς περιμένουν στο γραφείο.

Εχεις νιώσει ότι το άγχος σου πολλές φορές, είναι εκτός ελέγχου; Μήπως σε επηρεάζει στην επαγγελματική σου απόδοση, στις κοινωνικές σου συναναστροφές ή στη σεξουαλική σου ζωή;

Αν τα συμπτώματα του άγχους επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης που αποδεδειγμένα λειτουργεί.

Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι μια καθημερινή συνήθεια που διαρκεί 15-20 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους, να ωφελήσει το νου και να κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν το άγχος σε καταβάλλει στον ελεύθερό σου χρόνο, τότε απλώς ξέχνα για λίγο τον υπολογιστή και το κινητό σου.

Αγόρασε ένα τετράδιο και άρχισε να γράφεις. 

Το γράψιμο βοηθά τους ανθρώπους να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να εστιάσουν καλύτερα στον στόχο τους.  

 Green Chameleon/unsplash
Green Chameleon/unsplash

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εγκέφαλος επωφελείται περισσότερο όταν γράφει κανείς με το χέρι σε σχέση με την πληκτρολόγηση.

Το γράψιμο λειτουργεί θεραπευτικά. Γράφοντας με το χέρι ξεπερνάμε ό,τι μας αναστατώνει και διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος.

Παράλληλα το γράψιμο στο χέρι ενισχύει την μνήμη αλλά και την ικανότητα μάθησης. Φοιτητές που κρατούν χειρόγραφες σημειώσεις μαθαίνουν καλύτερα από αυτούς που κρατούν σημειώσεις στο κομπιούτερ.

Οι μαθητές και οι ενήλικοι που γράφουν με το χέρι τους, αντί να πληκτρολογούν σε ένα υπολογιστή, μαθαίνουν καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους διαβάζουν από ένα βιβλίο, αντί από μια οθόνη, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Helloquence/unsplash
Helloquence/unsplash

Έρευνες έχουν αποδείξει πως μέσω της καταγραφής των σκέψεων ή των συναισθημάτων σου μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα του στρες, να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου και να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. 

Διαβάστε επίσης: Ο απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσεις να ανησυχείς τόσο πολύ

6 αποδοτικοί τρόποι να καταπολεμήσεις το στρες -Τα μυστικά των ανθρώπων που το έχουν καταφέρει