Cody Black/unsplash
Cody Black/unsplash
ΣΧΕΣΕΙΣ

6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να χωρίσεις όσο κι αν τον αγαπάς


Κάθε, μα κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος.

Και ξέρεις οτιδήποτε κλισέ είναι συνήθως κλισέ για κάποιο λόγο. Τις περισσότερες φορές, γιατί ενέχει χαρακτηριστικά οικουμενικής αλήθειας. 

Ο χωρισμός πονάει, είναι μια κατάσταση πένθους και μάλιστα ακόμα και οι επιστήμονες (ψυχολόγοι-γιατροί) του αποδίδουν συναφή χαρακτηριστικά με την φυσική απώλεια ενός προσώπου, το βιολογικό θάνατο κάποιου αγαπημένου. Ακόμα και τα στάδια του μοιάζουν με εκείνα του πένθους (άρνηση – θυμός – διαπραγμάτευση – κατάθλιψη – αποδοχή). 

Ο χωρισμός πονάει και μάλιστα πολύ. Και όχι, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να τον ξεπεράσεις. Θέλει υπομονή, κυρίως υπομονή, αλλά θέλει και αποδοχή του πόνου. Θα κλάψεις, θα χτυπηθείς, θα χάσεις την όρεξη σου, δεν θα θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι, δεν θα θέλεις να δεις άνθρωπο. Όλα αυτά όμως κάποια στιγμή θα περάσουν. Κι ο πόνος κι η θλίψη και η παραίτηση. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση που δεν τους ικανοποιεί μόνο και μόνο επειδή δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι τους.

Μια σχέση όμως πρέπει να τελειώνει όταν οι άνθρωποι δεν νιώθουν καλά μέσα σε αυτή. Οταν δεν υπάρχει κατανόηση, σεβασμός και επικοινωνία, τότε τα πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης.  

Μην προσπαθείς να βρεις δικαιολογίες ώστε να μείνεις σε μια σχέση που δεν περνάς καλά. Καμιά φορά όσο κι αν τον αγαπάς, πρέπει να παίρνεις την απόφαση να δίνεις ένα τέλος. 

Πολλοί από μας είχαμε σχέσεις που τελείωσαν παρ’ όλο που αγαπούσαμε τους συντρόφους μας βαθιά. Μάθαμε ότι η αγάπη δεν αρκεί.

pexels
pexels

Ας δούμε τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να χωρίσεις όσο κι αν τον αγαπάς:

1. Είναι κτητικός 

Οι σύντροφοι πρέπει να έχουν χρόνο και για τον εαυτό τους και να μην είναι μαζί όλη την ώρα. Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στον εαυτό του είναι εξαντλητικά κτητικός. Εάν ο σύντροφός σου σού απαγορεύει να βγεις με τις φίλες σου ή να περάσεις χρόνο με αυτούς που αγαπάς, τότε όχι δεν θέλει το καλό σου. Αντίθετα, επιθυμεί να σε απομονώσει από όλους και από όλα ώστε να μπορεί πιο εύκολα να σε ελέγχει πρακτικά και συναισθηματικά.

2. Δεν υπάρχει επιθυμία για εξέλιξη 

Η σχέση περνάει από πολλά στάδια και οι σύντροφοι πρέπει να εξελίσσονται. Τίποτα δεν μένει στάσιμο και η σχέση οφείλει να ωριμάζει με την πάροδο του χρόνου. Οταν ο ένας από τους δύο δεν έχει διάθεση να γίνει καλύτερος, τότε η σχέση είναι δυσλειτουργική.

3. Είσαι η μόνη που προσπαθείς γι αυτή τη σχέση

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η μονόπλευρη σχέση είναι αδιέξοδος!

 Charlie Foster/Unsplash
Charlie Foster/Unsplash

4. Δεν έχετε κοινή κατεύθυνση

Η αγάπη σου για κάποιον δεν είναι αρκετός λόγος για να έχεις μια σχέση μαζί του. Η αγάπη από μόνη της δεν θα κάνει τη σχέση να λειτουργήσει χρειάζονται και τα άλλα δύο στοιχεία: το ταίριασμα και η κοινή κατεύθυνση. Πολλές φορές συμβαίνει μόνο ο ένας από τους δύο να θέλει να πάει τη σχέση στο επόμενο βήμα. Είτε αυτό είναι συγκατοίκηση, είτε είναι γάμος ή παιδί. Τότε το timing είναι λάθος και δεν υπάρχει λόγος να χάνεις το χρόνο σου. 

5. Ελλειψη εμπιστοσύνης

Οι καλές σχέσεις ξεκινούν με μια βαθιά εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι σχέσεις δεν έχουν καμία ελπίδα να αντέξουν στο χρόνο. Οταν αγαπάς κάποιον που δεν εμπιστεύεσαι, τότε σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ο κατάλληλος για σένα. Εκτός κι αν εσύ έχεις μεγάλη ανασφάλεια και δεν σου φταίει ο άλλος, οπότε πρέπει να το δεις αυτό με έναν ειδικό. 

6. Οταν ο άλλος σου βγάζει τον χειρότερό σου εαυτό 

Κάποιοι μας βγάζουν τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας. Ναι, αυτή που ενδεχομένως δεν ξέραμε καν πως διαθέτουμε, αυτήν που δεν μας αρέσει καθόλου και δεν μπορούμε να τη χειριστούμε. 

Διαβάστε επίσης: Αυτός ο χωρισμός πονάει περισσότερο από όλους, σύμφωνα με την επιστήμη