Γυναίκα απολύεται, Φωτογραφία: Shutterstock
Γυναίκα απολύεται, Φωτογραφία: Shutterstock
ΑΠΟΛΥΣΗ

Ερευνητές βρήκαν ποια ημέρα είναι η λιγότερο επώδυνη για να απολυθεί κάποιος


Η απόλυση είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. 

Aποτελεί μια συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία, την οποία βιώνουν σχεδόν όλοι και μπορεί να προκαλέσει πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, όπως η οργή και το σοκ.

Η αιφνίδια απώλεια της εργασίας αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που απολύονται από την εργασία τους διέρχονται από τα ακόλουθα πέντε στάδια της απώλειας: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. 

Και για να μην βλέπουμε μόνο το αρνητικό κομμάτι της υπόθεσης, η απόλυση μπορεί να αποτελέσει και την αφορμή για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή. 

Βασική αρχή είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο που πρέπει να αποχωρήσει. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι η αλήθεια, τα ξεκάθαρα μηνύματα είναι προτιμότερα από τις ψεύτικες ελπίδες ή την ανούσια παράταση της διαδικασίας. 

Η ξαφνική απόλυση ενός εργαζομένου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου, στην αυτοπεποίθησή του, στην ποιότητα της ζωής του αλλά και στις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Όταν κάποιος χάνει τη εργασία του χάνει κάτι πολύ περισσότερο από τα εισοδήματα που αυτή του απέφερε. Χάνει την επαγγελματική του ταυτότητα. Χάνει ένα κοινωνικό δίκτυο από φίλους και γνωστούς.

Christin Hume/unsplash
Christin Hume/unsplash

Μελέτες έχουν δείξει πως η χειρότερη ημέρα για να απολυθεί κάποιος είναι η Παρασκευή. 

Το να ανακοινώσεις σε έναν εργαζόμενο την απόλυσή του την Παρασκευή, του δίνεις τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του όλο το Σαββατοκύριακο και να νιώσει ακόμα πιο θυμωμένος και αγχωμένος. 

Οι αλλαγές που καλείται να κάνει ένας άνθρωπος όταν στερείται την δουλειά του είναι πολλές και τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι δυνατά και επώδυνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί άνθρωποι αφού χάσουν την δουλειά τους στρέφονται στο αλκοόλ με σκοπό να ανακουφιστούν από αυτά τα συναισθήματα και η Παρασκευή ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. 

Επίσης πρέπει να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα για να καλέσουν σε εταιρίες και επιχειρήσεις ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας. 

shutterstock
shutterstock

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com η λιγότερο επώδυνη ημέρα για να απολυθεί κάποιος είναι η Τετάρτη και ιδανικά τις πρώτες πρωινές ώρες και όχι στο τέλος της ημέρας. 

Η Τετάρτη βρίσκεται στη μέση της εβδομάδας και δίνει την δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει δύο εργάσιμες ημέρες για να επιλύσει τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να έχει με την επιχείρηση και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέας εργασίας.

Τέλος, έχει δύο ολόκληρες ημέρες για να συζητήσει την κατάσταση με τους υπόλοιπους πρώην συναδέλφους του και να επεξεργαστεί τα δυσάρεστα νέα. 

Διαβάστε επίσης: Aυτά που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μια φίλη που έχασε τη δουλειά της