shutterstock
shutterstock
HEALTHY DIET

Η δίαιτα της μιας ημέρας -Νιώσε πιο ελαφριά σε μόλις 24 ώρες


Έχετε ποτέ προσπαθήσει να περιορίσετε το φαγητό και τις θερμίδες που λαμβάνετε για μία μέρα; Αν τα έχετε καταφέρει, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι την επόμενη μέρα πεινάτε τόσο πολύ που τρώτε την τριπλή ποσότητα. Aυτό το πρόγραμμα διατροφής υπόσχεται να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το φούσκωμα χωρίς τον κίνδυνο να χάσετε τον έλεγχο. 

O πιο σωστός και ασφαλής τρόπος για να χάσετε κιλά είναι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σώματός σας και το οποίο, ιδανικά, συνδυάζεται με συχνή άσκηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστείτε ενισχύσεις, μια έξτρα βοήθεια στη δίαιτά σας ή απλώς ένα τρόπο να αισθανθείτε πιο ελαφριά.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να επανέλθετε πιο γρήγορα μετά από τυχόν κραιπάλες ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού χωρίς όμως να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας; Αυτό το αποτοξινωτικό, ολιγοθερμιδικό, αλλά πλήρως χορταστικό πρόγραμμα διατροφής φτιάχτηκε ακριβώς γι’ αυτές τις περιπτώσεις.  

Shutterstock
Shutterstock

Μπορείτε να εφαρμόσετε το διατροφικό πρόγραμμα των 24 ωρών μέχρι μία φορά την εβδομάδα. Όπως:

  • Κάθε Δευτέρα, μια μέρα που οι περισσότεροι χρειάζονται να «ξεφουσκώσουν» και να επανέλθουν από τις τυχόν κραιπάλες του σαββατοκύριακου και να ξαναμπούν σε μια σειρά ή απλώς στο συνηθισμένο διατροφικό τους πρόγραμμα.
  • Σε περίπτωση που κάνετε δίαιτα, αλλά (δεν αντέξατε και) ενδώσατε σε έναν πειρασμό-θερμιδική βόμβα, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σας επαναφέρει.
  • Μια μέρα που νιώθετε ένα μεγάλο φούσκωμα και την αυτοπεποίθηση σας συρρικνωμένη και θέλετε να χωρέσετε σε ένα συγκεκριμένο τζιν.
  • Σε περίπτωση που είστε σε εκείνη φάση αδυνατίσματος που η ρημάδα η ζυγαριά έχει κολλήσει και το νούμερο δε λέει να πέσει άλλο, αυτή η δίαιτα ξαναβάζει τις μηχανές του μεταβολισμού σας να λειτουργούν στο φουλ.
  • Όποτε εσείς νιώσετε την ανάγκη για μια επανεκκίνηση του οργανισμού σας.

Πως λειτουργεί;

«Το να επιλέγετε το σωστό τύπου φαγητού είναι σημαντικό», λέει η Barbara Rolls, Ph. D, καθηγήτρια διατροφικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του βιβλίου The Volumetrics Eating Plan. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής βασίζεται σε στοιχεία από τις έρευνες της και περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά και κανονικά πλην ελαφριά γεύματα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας φουσκώσουν.

Πείτε ναι στα σνακ!

Βοηθούν το μεταβολισμό σας να καίει πιο πολλά και πιο γρήγορα και ξεγελούν την πείνα σας. Ανάμεσα στα γεύματα που σας προτείνουμε παρακάτω, μπορείτε να ενδώσετε σε ένα από αυτά τα σνακ (φροντίστε να διαλέξετε προιόντα που δεν ξεπερνούν τις 100 με 120 θερμίδες ανά μερίδα).

  • 1/2 φλιτζάνι παγωτό με χαμηλά λιπαρά
  • 1 μπάρα δημητριακών
  • 1 μικρό μπολ ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο και με ελάχιστο αλάτι)
  • 30 στικ μπατονέτες


Το διατροφικό πλάνο

Διαλέγοντας ένα από τα παρακάτω γεύματα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό αντίστοιχα και επιλέγοντας ένα ενδιάμεσο σνακ (από τα παραπάνω) δεν θα ξεπεράσετε τις 1200 θερμίδες. Στο μαγείρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα μπαχαρικά θέλετε ενώ αν καταναλώσετε αναψυκτικά, προτιμήσετε τη zero εκδοχή τους.
 

ΠΡΩΙΝΟ

  • 1η επιλογή

1/2 γκρέιπφρουτ

1 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης (ή τύπου Cheerios) στο οποίο προσθέτετε 1 φλ. Αποβουτυρωμένο γάλα και 1/2 φλ. βατόμουρα (ή φρούτο του δάσους της επιλογής σας)

  • 2η επιλογή

2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης πάνω στις οποίες απλώνετε 1/2 του φλ. Γιαούρτι με 2% λιπαρά και 3/4 του φλ. Φράουλες, κομμένες σε ροδέλες

  • 3η επιλογή

Βρώμη που έχετε προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ και έχετε φυλάξει στο ψυγείο:

1/2 φλ. Βρώμη στο οποίο ρίχνετε 1 φλ. Αποβουτυρωμένο γάλα, 1/3 του φλ. Φρέσκα βερίκοκα (κομμένα σε κομματάκια) και 1 κ.σ. αμύγδαλα.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

  • 1η επιλογή

Σάντουιτς: Μέσα σε μια πίτα ή μια μικρή μπαγκέτα ολικής άλεσης, 56 γρ. στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου, 28 γρ. τυρί μοτσαρέλα, 1/2 λιαστή κόκκινη πιπεριά (κομμένη), 2 κ.σ. μαγιονέζα λάιτ, μια χούφτα φύλλα σπανάκι

+15 ρώγες σταφύλι

  • 2η επιλογή

Σαλάτα: Αναμίξτε 3 φλ. Πρασινάδα της επιλογής σας, με 85. γρ τόνο- κονσέρβα (μέσα σε νερό), 1 μικρή ντομάτα (κομμένη σε ροδέλες), 3 φέτες κρεμμύδι, μισό αγγούρι και 1/4 του φλ. Κρουτόν. Για τη σως χρησιμοποιείστε 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. μπαλσάμικο.

+170 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

  • 3η επιλογή

Σαλάτα ζυμαρικών με φακές: 1/2 φλ. Ζυμαρικά της επιλογής σας, 100 γρ. βρασμένες φακές, 1 κ.σ. τυρί φέτα, 1 μικρή ντομάτα (κομμένη σε κυβάκια), 2/3 του φλ. Ψιλοκομμένο κολοκύθι ωμό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. χυμό από λεμόνι και 1 κ.σ. λάδι

ΔΕΙΠΝΟ

  • 1η επιλογή

Ψάρι με πατάτες και μπρόκολο:

170 γρ. φιλέτο ψαριού μαγειρεμένο στο φούρνο ή στον ατμό (μπορείτε να ρίξετε μπαχαρικά της επιλογής σας)

150 γρ. ψητές πατάτες τις οποίες μπορείτε να γαρνίρετε με 2 κ.σ. γιαούρτι και 1 κ.σ. παρμεζάνα

1 1/2 φλ. Βραστό μπρόκολο.

  • 2η επιλογή

Μακαρόνια και γαρίδες:

1 φλ. Βρασμένα λιγκουίνι με 2 κ.σ. παρμεζάνα

Σωτάρετε 8 γαρίδες μεσαίου μεγέθους σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να ψηθούν (θέλει περίπου 5 λεπτά).

1 1/2 φλ. Βρασμένο Αρακά με 1 κ.σ. βούτυρο ή λάδι και λίγο χυμό λεμόνι.

  • 3η επιλογή

Κοτόπουλο με σως μέλι-μουστάρδα με καστανό ρύζι

170 γρ. στήθος κοτόπουλο (κομμένο σε κομμάτια) στο οποίο ρίχνετε 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο και 1κ.σ. μουστάρδα και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

1/2 φλ. Βρασμένο καστανό ρύζι