shutterstock
shutterstock
ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΠΛΑΚΑ

Aμνησία Γλουτιαίων -Η ύπουλη ασθένεια που «σκοτώνει» τα γυναικεία οπίσθια


Αν οι άντρες πηγαίνουν συστηματικά στο γυμναστήριο, για να αποκτήσουν μεγάλες, φαρδιές και δυνατές πλάτες και καλογυμνασμένα, ογκώδη χέρια, τότε οι γυναίκες το επισκεπτόμαστε φανατικά για έναν κυρίως λόγο: για να αποκτήσουμε τους βραζιλιάνικους γλουτούς, που πάντοτε ονειρευόμασταν!

Κι όμως αυτή η τόσο αγαπητή στο γυναικείο κοινό μυϊκή ομάδα, που μας κάνει να αισθανόμαστε ακαταμάχητα σέξι και θηλυκές, μπορεί να περάσει σε μια κατάσταση, που σύμφωνα με το CNN, οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως «κοινή», αλλά μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σας.

Πρόκειται για την «αμνησία των γλουτιαίων» (gluteal amnesia) που είναι γνωστή και ως «dead butt syndrome», που συμβαίνει, όταν ο μυς που ονομάζεται gluteus medius, δηλαδή ο μέσος γλουτιαίος, «ξεχνά» πώς να λειτουργεί κανονικά, εξαιτίας της καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συνήθεια κάνει τον καμπτήρα του ισχίου πιο κοντό και στενό, με αποτέλεσμα οι γλουτιαίοι μύες να μην πυροδοτούνται και να μην «δουλεύουν» όσο καλά θα μπορούσαν.

Ετσι, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο πάνω στην καρέκλα σας και τα οπίσθια σας), είστε σε μια κατάσταση που το σώμα σας δεν μπορεί ή ξεχνά πώς να ενεργοποιήσει σωστά τους γλουτιαίους μύες και μπορεί αυτό να επιφέρει προβλήματα με πόνους στην πλάτη, το γόνατο ή και τις αρθρώσεις των ώμων.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι πιθανό να εμφανιστεί ακόμα και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή γυμνάζονται, όταν, όπως επισημαίνει στο CNN, η Kristen Schuyten, φυσιοθεραπεύτρια στο Michigan Medicine, οι ασκήσεις που κάνουν δεν αφορούν πολύ αυτή τη μυϊκή ομάδα του σώματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την «αμνησία των γλουτιαίων»;

Σηκωθείτε από τον καναπέ ή την καρέκλα σας, κάντε διατάσεις ή περπατήστε και φροντίστε να διατηρείτε πάντοτε μια σωστή στάση σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.