shutterstock
shutterstock
ΚΑΦΕ ΛΙΠΟΣ

Καφέ λίπος: Το μυστικό του σώματος που βοηθά τον οργανισμό να χάσει γρήγορα κιλά


Στο άκουσμα της λέξης «λίπος» οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν σε ένα καλό επίπεδο τη σιλουέτα τους, παθαίνουν κάτι σαν μικρή υστερία.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι αυτό όταν έχει συγκεκριμένο χρώμα είναι το «όπλο» για τη μείωση του σωματικού βάρους, για τον έλεγχο του μεταβολισμού, ενώ δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την προστασία από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει το «καλό» και το «κακό» λίπος.

Στην κατηγορία του πρώτου ανήκει το λεγόμενο «καφέ λίπος», το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες ανθρώπους μόλις το 2009, μιας και κάποτε οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό απαντάται μόνο στα μωρά.

Τι ακριβώς είναι αυτό;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια και ψυχολόγο Μπάρμπαρα Κάνον, το καφέ λίπος είναι τα καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων.

Είναι μεταβολικά ενεργό λίπος, καταναλώνει δηλαδή θερμίδες χρησιμοποιώντας τις για να θερμάνει το σώμα και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, σε αντίθεση με το «λευκό/κακό λίπος», το οποίο αποθηκεύει θερμίδες.

Αυτό βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα μωρά και μειώνεται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, ενώ κανείς δεν το διαθέτει πια μετά τα 60 του χρόνια, λέει η ειδικός.

Επίσης, το καφέ λίπος εντοπίζεται κυρίως δεξιά και αριστερά από το λαιμό μας, πάνω από την κλείδα και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Για να επωφεληθείτε από την ιδιότητά του θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι αυτό ενεργοποιείται τόσο με τη σωματική άσκηση, όσο και με την κατανάλωση πικάντικων τροφών, αλλά και με την παραμονή σε δροσερούς χώρους ή με το κρύο ντους.