shutterstock
shutterstock
12|10|2017 10:55
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορείς να ζήσεις πάνω από 90 χρόνια ανάλογα με το πότε σου ήρθε περίοδος


Το να φτάσετε τα 90 ή ακόμη και τα 100 χρόνια, δεν είναι πλέον τόσο σπάνιο, όσο ήταν κάποτε. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τους παράγοντες προδιάθεσης για τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Είναι άραγε το σούσι και ο ύπνος; Ή μήπως τρεις μπύρες και ένα σφηνάκι Johnnie Walker κάθε μέρα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος παράγοντας που μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο στη μακροζωία σας: Η περίοδος.

Στις γυναίκες που η περίοδος άργησε να έρθει (όπως και η εμμηνόπαυση) παρατηρήθηκαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν έως τα 90, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ακολούθησαν μια ομάδα περίπου 16.000 φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικών γυναικών ηλικίας 69 έως 81 ετών κατά τη διάρκεια 21 ετών. Διαπίστωσαν ότι το 55% έζησε μέχρι την ηλικία των 90 ετών, με μέση ηλικία θανάτου τα 83,7. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες που έζησαν έως τα 90 είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, δεν ήταν παχύσαρκες ή καπνίστριες και δεν είχαν ιστορικό ασθενειών. Μάλιστα τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που έζησαν περισσότερο, έπιναν αλκοόλ. 

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν και κάτι πολύ σημαντικό. Οι γυναίκες που η περίοδός τους ξεκίνησε μετά την ηλικία των 12 ετών και οι οποίες είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 ετών και άνω (οπότε είχαν περισσότερα από 40 αναπαραγωγικά έτη) είχαν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν ως τα 90, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ph.D, Aladdin Shadyab.

shutterstock
shutterstock

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Οι γυναίκες των οποίων η περίοδος άρχισε σε μεταγενέστερη ηλικία έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο. Και εκείνες των οποίων η εμμηνόπαυση ήρθε αργότερα στη ζωή είχαν εξαιρετική υγεία συνολικά, γεγονός που μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας» Είπε ο Shadyab.

Αν η περίοδός σας, σάς ήρθε στα 10, αυτό πιθανότατα δεν είναι το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που διαβάσατε σήμερα. Αλλά δεν είναι όλα εκτός ελέγχου: Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορεί να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τις ωοθήκες, γεγονός που μπορεί να κάνει την εμμηνόπαυση να ξεκινήσει νωρίτερα. Και όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες, απαιτούνται πρόσθετες έρευνες για να «προσδιοριστεί επακριβώς η σχέση μεταξύ των αναπαραγωγικών γεγονότων και της διάρκειας ζωής μιας γυναίκας». Πρέπει επίσης να μάθουμε πόσο ισχυροί είναι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να σας χαρίσουν πολλά και όμορφα χρόνια ζωής.