fbpx Πώς να καταλάβεις μέσα σε 5 λεπτά έναν τοξικό άνθρωπο | BOVARY
Shutterstock
Shutterstock
SHARE
ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Πώς να καταλάβεις μέσα σε 5 λεπτά έναν τοξικό άνθρωπο


Αυτές τις μέρες, λόγω των γιορτών, σίγουρα θα βγεις έξω και θα διασκεδάσεις περισσότερο με τους φίλους σου.

Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να δεις τους φίλους σου, να περάσεις καλά και πιθανώς να γνωρίσεις κάποιον.

Δυστυχώς όμως, επειδή πλέον πολλοί είναι εκεί έξω που κουβαλούν μαζί τους αρκετά «θέματα» και σίγουρα δεν έχουν κάποια ταμπέλα που να γράφει «μακριά γιατί είμαι πρόβλημα», καλό θα ήταν να αναγνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι αυτή η συναναστροφή μαζί τους μόνο κακό θα σου κάνουν. 

Κάποιοι τους αποκαλούν τοξικούς ανθρώπους καθώς έχουν τον τρόπο να βλάπτουν ψυχικά τους γύρω τους. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) δεν εντοπίζονται εύκολα.

Συνήθως, λειτουργούν με τρόπο που δεν το παίρνεις χαμπάρι εύκολα, αλλά υπάρχουν και οι φορές που επαναλαμβάνουν έντονα την ίδια συμπεριφορά (ευτυχώς για εμάς).

Βρίσκονται παντού γύρω μας και ζουν μέσα από τις ζωές μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς και πάντα θα βρουν κάτι για να σου διαλύσουν την ψυχολογία.

Αν είσαι χαρούμενη θα κάνουν τα πάντα για να το αλλάξουν. Αν είσαι λυπημένη, θα χαρούν. Και σίγουρα, κανείς δεν θέλει στη ζωή του τέτοιους ανθρώπους.

Τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων:

1. Μιλούν άσχημα για τους άλλους

Μπορεί να έχουν να πουν κάτι κακό για όλους ή σε ανύποπτο χρόνο να θίγουν τους άλλους. Γενικά θα βρουν κάτι κακό να πουν.

2. Ζητούν συνεχή προσοχή

Θέλουν να είναι το επίκεντρο. Τις περισσότερες φορές θα διακόψουν τη συζήτηση για να πουν την γνώμη τους. Κι αυτό γίνεται καθώς θέλουν να μονοπωλούν τη κουβέντα. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν, αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων.

3. Περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους

Αν μέσα στα πρώτα μόλις 5 λεπτά αρχίζει να σου λέει για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του ή να περηφανεύεται γενικότερα για κάτι που τον αφορά, τότε μείνε μακριά του.

4. Είσαι πάντα σε άμυνα μαζί τους

Εχουν τον τρόπο να βρίσκεσαι συνεχώς σε απολογητική θέση και άμυνα. Χωρίς καν να τον γνωρίζεις πολύ καλά θα δείς που θα πετύχεις τον εαυτό σου να του εξηγεί για τις επιλογές σου. Αν νιώσεις ότι ο άνθρωπος που έχεις απεναντί σου σε βάζει στη διαδικασία να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, τότε η ψυχολογική φθορά που θα υποστείς είναι βέβαιη. 

5. Είναι ανικανοποίητοι 

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν, γκρινιάζουν, συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

6. Δεν δείχνουν να νοιάζονται για τις επιθυμίες σου

Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Δεν τους νοιάζει πώς αισθάνεσαι, τι επιθυμείς ή τι σε κάνει χαρούμενη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους. 

7. Δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα

Κάνε ένα μικρό τεστ. Μετά την συζήτησή σας, πώς αισθάνεσαι; Είσαι μπερδεμένη; Νιώθεις καλά ή έχεις ένα περίεργο συναίσθημα; Αν έχεις δεύτερες σκέψεις για εκείνον, τότε ακολούθησε το ένστικτό σου. Τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο. 

Δες στο παρακάτω βίντεο 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους:

 

Διαβάστε επίσης: Οι 10 κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις

Τα χειρότερα είδη άντρα για να βγεις ραντεβού