Κόκκινο κρασί
LIVING CITY

Γιορτάζουμε την ημέρα του Beaujolais Nouveau σε 5 δημοφιλή μαγαζιά -Δείτε τι έχουν ετοιμάσει

Εδώ και δεκαετίες, η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο Beaujolais Nouveau, το φημισμένο κρασί με το ζωηρό κερασί χρώμα.

Πρόκειται για ένα φρέσκο και φρουτώδες κόκκινο κρασί, αποτέλεσμα μιας γρήγορης διαδικασίας ζύμωσης, που προορίζεται να απολαμβάνεται όσο πιο κοντά γίνεται στη συγκομιδή. Το Beaujolais παράγεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η οποία συλλέγεται με το χέρι στην ομώνυμη γαλλική επαρχία. Δημιουργήθηκε περίπου έναν αιώνα πριν ως ένα οικονομικό και ευχάριστο κρασί που έφτιαχναν οι ντόπιοι για να γιορτάσουν το τέλος της σοδειάς.

Όπως αναφέρει το beaujolaisnouveauday, ο πιο γνωστός παραγωγός του Beaujolais Nouveau είναι ο Georges Duboeuf, που θεωρείται ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του μάρκετινγκ πίσω από τη φήμη του κρασιού. Η διάθεση ενός τόσο νεαρού κρασιού θεωρήθηκε από αρκετούς οινοποιούς έξυπνος τρόπος να διαθέσουν μεγάλες ποσότητες με αξιοπρεπές κέρδος, δημιουργώντας παράλληλα την αναγκαία ροή μετρητών αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα ενός αγώνα προς το Παρίσι με τις πρώτες φιάλες της νέας χρονιάς, ένας θεσμός που γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ο αγώνας είχε εξελιχθεί σε πανεθνικό γεγονός. Στη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και αργότερα πέρασε στη Βόρεια Αμερική και τη δεκαετία του 1990 στην Ασία.

Το παραδοσιακό διαφημιστικό σλόγκαν Le Beaujolais nouveau est arrivé, που σημαίνει Το νέο Beaujolais έφτασε, αντικαταστάθηκε το 2005 από το It’s Beaujolais Nouveau time, δηλαδή Είναι η ώρα του Beaujolais Nouveau.

Σήμερα, δεκάδες οινοποιοί παράγουν αυτό το δημοφιλές κόκκινο κρασί. Η περιοχή του Beaujolais εκτείνεται σε μήκος περίπου 55 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και πλάτος 11 έως 14 χιλιομέτρων και φιλοξενεί σχεδόν 4.000 αμπελώνες που παράγουν δώδεκα επίσημα αναγνωρισμένους τύπους Beaujolais, γνωστούς ως AOC. Ανάμεσά τους βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα grands crus, όπως το Fleurie και το Côte de Brouilly.

Η Αθήνα γιορτάζει το Beaujolais Nouveau

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ορισμένα από τα πιο γνωστά στέκια της πόλης τιμούν την ημέρα του Beaujolais Nouveau σηκώνοντας τα ποτήρια τους για την περίσταση.

Στους Επτά Μάρτυρες (Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος), θέλοντας να τιμήσουν τους παραγωγούς που αφήνουν τα κλαδευτήρια και γιορτάζουν το τέλος της συγκομιδής, έχουν προσκαλέσει τον Jules «Miam Miam» Roussel, γιο του γνωστού γκουρού των σάντουιτς Alain Roussel. Η βραδιά περιλαμβάνει σνακ, σάντουιτς και φυσικά ό,τι έχει να κάνει με την ποικιλία Gamay. Η συμβουλή τους είναι απλή. Να πάτε πεινασμένοι και διψασμένοι.

Το Jerár (Αγία Βαρβάρα 55, Δάφνη), το οποίο έχει κερδίσει τη διάκριση Bib Gourmand του οδηγού Michelin για ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές, έχει οργανώσει τριήμερο εορτασμών για το Beaujolais Nouveau. Όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζει τη δική του choucroute garnie, μια αλσατική συνταγή με ξινολάχανο, λουκάνικα, παστά κρέατα, αλλαντικά και συχνά πατάτες. Την Κυριακή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ποικιλία Beaujolais Cru, με επιλεγμένα κρασιά που συνοδεύονται από στρείδια, pâté en croûte και άλλα κλασικά πιάτα.

Στο Pharaoh (Σολωμού 54, Εξάρχεια) παρουσιάζουν μια διαφορετική ιστορία με αφετηρία το Nouveau. Μαζί του προτείνουν αγαπημένες ετικέτες, magnums που προορίζονται για μοίρασμα, παλαιωμένα κρασιά με ιστορίες και μερικές σταγόνες λευκού και ροζέ Beaujolais.

Το La Suite Lounge (Κλεομένους 2, Αθήνα) τιμά επίσης τη μεγάλη γιορτή του Beaujolais. Από τις 20 έως τις 26 Νοεμβρίου, ο σεφ Στέφανος Παπανικολάου παρουσιάζει ένα εκλεπτυσμένο γαλλικό γκουρμέ μενού, ειδικά σχεδιασμένο για να ταιριάζει ιδανικά με το φρέσκο κρασί της νέας σοδειάς από την περιοχή.

Από τη μεγάλη ημέρα του Beaujolais Nouveau δεν θα μπορούσε να λείπει το Gamay (Ζωοδόχου Πηγής 42), του οποίου το όνομα προέρχεται από την ποικιλία του σταφυλιού που συνδέεται με το κρασί. Μόνο για την Πέμπτη, το Gamay σερβίρει νόστιμα γαλλικά πιάτα, ενώ στα ποτήρια ρέει ποικιλία από Nouveau και Beaujolais. Η κανονική λίστα του wine bar δεν θα υπάρχει, οπότε όσοι βρεθείτε εκεί θα μπορείτε να απολαύσετε Beaujolais.