Τα τελευταία χρόνια πάντως διάσημοι chef προσθέτοντας κρέμα φτιαγμένη από το λευκό κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε, που του πάει ομολογουμένως εξαιρετικά ή κρεµ ανγκλέζ, έκαναν το πανετόνε ένα πολυτελές γλύκισμα, που αξίζει να έχει κανείς στο τραπέζι του.
Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή του λεγόμενου φυσικού ή μητρικού προζυμιού (lievito naturale). Γι’ αυτό άλλωστε, διατηρεί αναλλοίωτα τα αρώματα και τη φρεσκάδα του για αρκετές μέρες μετά από την παραγωγή του. Το μητρικό προζύμι γίνεται με αλεύρι, νερό και κάποιο άλλο φρούτο, όπως μήλο. Αφού ωριμάσει για 15 περίπου ημέρες ξεκινάει η διαδικασία παρασκευής του. Πρώτα φτιάχνεται μια ζύμη» (η primo impasto), που θα παραμείνει ένα ολόκληρο βράδυ σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Αφού βγει από το φούρνο, κρεμιέται ανάποδα μέχρι να κρυώσει -έτσι διατηρεί το ψηλό, εντυπωσιακό σχήμα του- και στο τέλος πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη ή επικαλύπτεται με σοκολάτα.
Πού θα το βρείτε
Σήμερα το πανετόνε είναι τόσο δημοφιλές που μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στα σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας. Οι foodies μπορούν να το βρουν σε επιλεγμένα delicatessen, αν κι εκεί οι τιμές είναι οι πιο τσιμπημένες -μπορεί φτάσουν ακόμα και τα πενήντα ευρώ.
-Στον γνωστό Φούρνο του Θησείου τον «Τάκη» (Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη , τηλ.: 210-9230052) θα βρείτε το παραδοσιακό G. Cova & C από το Μιλάνο με φρούτα, κρέμα κάστανο ή ολόκληρα κεράσια -πιστέψτε μας δεν πρόκειται να αντέξετε και να μην το φάτε ολόκληρο σ ‘ ένα μόνο πρωινό.
-Στα καταστήματα «Era Nuts» (Ομήρου 2, Ν. Ψυχικό, 211 407 65 06 και Πατρ. Ιωακείμ 1, Κολωνάκι, 211 411 28 32) θα βρείτε δύο παραλλαγές: το κλασικό με σταφίδες και γλασαρισμένα φρούτα, κι ένα με κομμάτια bitter σοκολάτας.
-Στον «Λυκαβηττό» (Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 210-7211348), ο Σταύρος Ισκιδάκης, φούρναρης εδώ και 25 χρόνια φτιάχνει το δικό του πανετόνε με συνταγή από έναν φίλο φούρναρη στη Τοσκάνη, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε ακόμα σε κομμάτια, αν θέλετε να το δοκιμάσετε.
-Eίτε για πρωινό με βούτυρο και μαρμελάδα είτε για να συνοδεύσει τον απογευματινό σας καφέ, το πανετόνε του «Άρτιστον» (τηλεφωνικές παραγγελίες στο 210 8211029) δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.
-Από τα καλύτερα πανετόνε φτιάχνει και ο αγαπημένος μας Στέλιος Παρλιάρος, το οποίο μάλιστα κοστίζει 16 ευρώ το μισό κιλό. Μπορείτε να το βρείτε ή στο κατάστημα «Sweet Alchemy by Stelios Parliaros» (Ηροδότου 24, Κολωνακι, 21 0724 0205) ή να το παραγγείλετε μέσω Wolt.
-Τώρα αν θέλετε να έρθει στην πόρτα σας το πιο μυρωδάτο που έχετε φάει ποτέ, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του pastry chef Αντώνη Σελέκου στο instagram, και να παραγγείλετε μια από τις πιο καλοφτιαγμένες κι εντυπωσιακές εκδοχές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην πόλη. Περιλαμβάνει σοκολάτα, cranberries, σταφίδες, κονφί από λεμόνι και πορτοκάλι, και φουντούκια, είναι πολύ φουσκωτό -όπως δηλαδή πρέπει- και κοστίζει περίπου στα τριάντα ευρώ.