Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης.
ALL-DAY ΣΤΕΚΙ

Philos: Το γαστρονομικό στέκι στο νεοκλασικό στη Σόλωνος που υπόσχεται μοναδικές γεύσεις


Όταν έμαθα ότι άνοιξε πάλι το Philos έβγαλα επιφώνημα χαράς, γιατί είναι από τα μέρη που το είχα αγαπήσει και το είχα συνδέσει με ανέμελες μέρες χωρίς τη σκιά του κορωνοϊού.

Έτσι, όταν έκλεισε μέσα στην καραντίνα και δεν ξανάνοιξε, μου έλειπε σταθερά σαν να πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που μου στέρησε την παρουσία του. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου, μου έδινε ένα αίσθημα ότι ήμουν κάπου αλλού: στη Μαλεκόν, στην Κούβα, στη Νέα Ορλέανη, οπουδήποτε, αλλά σίγουρα σε μια ευτυχισμένη γωνιά του κόσμου, όπου μπορούσα να ξαποστάσω και να είναι όλα πιθανά.

Το όμορφο νεοκλασικό στη Σόλωνος, με τα μαυρόασπρα πλακάκια και την υποδειγματική του ανακαίνιση, έχει σεβαστεί αυτό το αριστουργηματικό κτίριο χωρίς να σβήσει τα καλά στοιχεία του χθες. Τα ψηλά του ταβάνια είναι σαν να σε τραβάνε στον ουρανό. Εντυπωσιακές και οι τουαλέτες, έτσι όπως παντρεύουν το παλιό και το σύγχρονο και ακούς το μελωδικό κελάρυσμα των πουλιών. Οι ιδιοκτήτες, το αγαπημένο ζευγάρι Μαριλένα και Σωτήρης, το έχουν φτιάξει όλο το μαγαζί «χειροποίητο», θαρρείς ψηφίδα ψηφίδα.

Έτσι, το Philos αποπνέει πέρα από το αδιαμφισβήτητα καλό τους γούστο, το πραγματικό τους μεράκι και την αγάπη τους για αυτόν τον χώρο. Καλώς ή κακώς, σε ένα μαγαζί φαίνεται αν πρόκειται για προσωπική δουλειά ή για μια επιχειρηματική κίνηση που δεν εμπλέκεσαι ουσιαστικά. Στο Philos τίποτα δεν είναι στην τύχη του, κάθε κίνηση είναι καλά μελετημένη.

Όταν πρωτοάνοιξε το μαγαζί ήταν περισσότερο ένας μέρος για πεντανόστιμο brunch, έτσι μας συστήθηκε. Φυσικά, το brunch παραμένει σήμα-κατατεθέν, αλλά το μενού έχει εμπλουτιστεί και τα πιάτα έχουν μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Την Κυριακή, το brunch σερβίρεται όλη τη μέρα και ο σεφ φτιάχνει και δικά του πιάτα, για να το εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο. Οπότε, υπάρχουν και τα πιάτα έκπληξη, που δεν επαναλαμβάνονται.

Το μενού αποτελεί από μόνο του ένα κομψοτέχνημα

Προσωπικά, ξεχωρίζω σταθερά το philos royal, που είναι αβγά benedicte με σολωμό και αβοκάντο. Τίποτα δεν μπορώ να γράψω και να μην το αδικήσω αυτό το πιάτο, θα πω μόνο ότι benedicte eggs μπορεί να καυχιούνται ότι τα φτιάχνουν πολλοί, εξαιρετικά όμως benedicte eggs κάνουν μόνο λίγοι.PΤο brunch στο philos δεν το απολαμβάνεις μόνο Σάββατο και Κυριακή, αλλά και καθημερινές μέχρι τις 14:00. Το όμορφο μπαρ στο βάθος του μαγαζιού είναι ανοιχτό μέχρι τις δώδεκα και ουσιαστικά ο στόχος είναι να αποτελέσει ένα after office στέκι, για να πηγαίνεις μετά το γραφείο και τη δουλειά, να αποφορτίζεις την ένταση της μέρας.

«Ο λόγος που έμεινε και το κατάστημα τόσο πολύ καιρό κλειστό προφανώς είναι γιατί κανένας δεν γνώριζε τι θα συμβεί από βδομάδα σε βδομάδα. Τα μέτρα αλλάζουν διαρκώς και δεν μπορούσαμε το άνοιξε-κλείσε. Όλο αυτό ήταν πελώρια χασούρα, γιατί μπορεί να είχες κάνεις αγορές για το σαββατοκύριακο και να σε "έκλειναν" ξαφνικά Παρασκευή. Μπορεί να είχες αγοράσει εμπόρευμα και η χασούρα να ήταν έξι χιλιάδες ευρώ. Όλα τα τρόφιμα... για πέταμα. Αυτό μπορείς να το ζήσεις μια φορά, με αιμορραγία... μια δεύτερη, αλλά τρίτη με τίποτα» μου λέει χαρακτηριστικά η Μεριλένα.

Ο σεφ Σωτήρης Γιαννάοπολος

Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν ανοιχτό χώρο. Έτσι, υπήρχε μια αβεβαιότητα στον αέρα. Μετά από σχεδόν δυο χρόνια, δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο. «Το αγαπούσαμε πάρα πολύ τον χώρο και μας είχε λείψει ο κόσμος που με τον καιρό τους νιώθαμε φίλους μας». Έτσι πήραν το ρίσκο να το ξανατολμήσουν, αλλάζοντας και την ομάδα.

Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος, ο εξαιρετικός σεφ, ήρθε με την ομάδα του από την Hytra και υπογράφει το εξαιρετικό μενού. Ωδή στο ταρτάρ τόνου με τη βελούδινη κρέμα αγγουριού με αβοκάντο. Μην παραλείψετε τα άγρια μανιτάρια με σάλτσα σχινόπράσου. Εξαιρετικό το χούμους παντζάρι γκουακαμόλε με λευκό ταραμά. Εξαιρετικά και τα αχνιστά μύδια με σύγκλινο Μάνης και φρέσκα μυρωδικά και από δίπλα το χειροποιήτο χωριάτικο ψωμί. Το φαγητό στο Philos είναι εμπειρία. Ακόμα και η κλασική σαλάτα του Καίσαρα, εδώ είναι διαφορετική και έχει μέσα πάπια αντί για κοτόπουλο και αυτό κάνει τη γευστική διαφορά.

Εξαιρετικά και τα κοκτέιλ

Από τα κυρίως πιάτα το τραχανότο με γαρίδες είναι μπουκιά και συχώριο. Από αυτά τα ποιητικά πιάτα που είναι σαν χάδι στην ψυχή. Τα κρασιά στο Philos είναι και αυτά μια εμπειρία, καθώς έχουν αποκλειστική συνεργασία με τα κρασιά του οινοποιού Μπουτάρη και μπορείς να βρεις πολύ εκλεχτές ετικέτες. «Πιστεύουμε πολύ στις αποκλειστικές συνεργασίες με ανθρώπους που πιστεύεις. Όταν συναντηθείς μαζί τους, μπορεί να πετύχεις ένα μεγάλο δημιουργικό άνοιγμα. Θα φέρνουμε διαφορετικές ετικέτες που θα προτείνουμε με το μενού, το οποίο και αυτές με τις εποχές θα αλλάζουν» λέει η Μαριλένα.

Η ιδιαίτερη διακόσμηση

Μέσα από όλες αυτές τις γεύσεις νιώθω σαν γάτα που γουργουρίζει ευτυχισμένη. Στο τέλος, έρχεται το Μiso cheescake και πραγματικά δεν έχω φάει πιο ωραίο γλυκό. Γι' αυτό και μόνο το γλυκό θα μπορούσα να οδηγήσω από πολύ μακριά. Έχει μια τέλεια ισορροπία χωρίς να σε λιγώνει και έρχεται και κάνει τον ουρανισμό σου να χαμογελά από ευτυχία.

Τι καλά που το Philos, όχι μόνο άνοιξε ξανά, αλλά είναι και στα καλύτερά του. Είναι ξεχωριστή χαρά να πηγαίνεις σε ένα αγαπημένο στέκι και να το βρίσκεις να έχει ανέβει δυναμικά ένα σκαλί παραπάνω. Είμαι σίγουρη ότι αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει!

Info: Philos Σόλωνος 32





SHARE