Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
04|01|2023 14:55
SHARE
ATHENS

Τα 3 καλύτερα μαγαζιά για τσίπουρα και μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας


Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της ελληνικής πρωτεύουσας είναι οι αμέτρητες επιλογές για καλό φαγητό και ποτό που προσφέρει σε προσιτές τιμές.

Από κυριλέ εστιατόρια, fancy bar-restaurants και εστιατόρια με γκουρμέ ελληνικό φαγητό μέχρι ταβέρνες, ψησταριές και μεζεδοπωλεία, η Αθήνα εξυπηρετεί όλα τα γούστα.

Αυτό που θα έλεγε κανείς πως την ξεχωρίζει ωστόσο από άλλες γαστρονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι η παρεΐστικη κουλτούρα γύρω από το φαγητό που διέπει την ελληνική καθημερινότητα. Ένα γεύμα σε μία ταβέρνα είναι πάντοτε μια αφορμή για να συναθροιστούμε με αγαπημένα πρόσωπα, να τσιμπολογήσουμε νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες «στη μέση» και να τσουγκρίσουμε γελώντας.

Σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας είναι αναμφίβολα τα αγαπημένα μας τσιπουράδικα, η επιτομή της μερακλίδικης παράδοσης και του value for money.

Εμείς λοιπόν ξεχωρίσαμε τα τρία καλύτερα τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία του κέντρου όπου μπορείτε να απολαύσετε τσίπουρα και νόστιμα πιάτα με την παρέα σας σε πολύ προσιτές τιμές. Στην υγειά σας και καλή όρεξη!

Τα Κανάρια, Μεταξουργείο

Τα Κανάρια, το ιστορικό καφενείο στη συμβολή της οδού Κεραμεικού και Πλαταιών, λειτουργεί από το 1937. Ο παλαιός ιδιοκτήτης είχε δώσει την ιδιαίτερη ονομασία στο μαγαζί λόγω του ότι είχε πολλά καναρίνια και όταν το αγόρασαν οι νυν ιδιοκτήτριες, η Δήμητρα και η αδελφή της, αποφάσισαν να μην το αλλάξουν.

Έχοντας στο μυαλό τους την αισθητική ενός παραδοσιακού καφενείου, οι δύο αδελφές προμηθεύτηκαν αρχικά τα βασικά έπιπλα και με τον καιρό άρχισαν να συλλέγουν διακοσμητικά αντικείμενα, προσθέτοντας σταδιακά μικρές πινελιές που εν τέλει αφομοιώθηκαν δίνοντας έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο.

Όλα τα αλλαντικά και τα λουκάνικα είναι από την Ελασσώνα, καταγωγή των ιδιοκτητών. Ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν και τα σερβίρουν είναι δημιουργικός και αναδεικνύει τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Πειραματίστηκαν πολύ και δοκίμασαν διάφορους παραγωγούς, μέχρι να καταλήξουν στις μόνιμες επιλογές τους.

Η διαχρονικά υψηλή ποιότητα των προϊόντων, η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η θαλπωρή που αποπνέει ο χώρος έχουν αναδείξει τα Κανάρια ως ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα στέκια στο Μεταξουργείο που προσελκύει σταθερούς θαμώνες εδώ και τόσα χρόνια.

Μπερεκέτι, Εξάρχεια

Δεν είναι τυχαίο που το μπερεκέτι είναι από τα πιο δημοφιλή φοιτητικά στέκια των Εξαρχείων. Ο χώρος είναι μικρός και cozy, η διακόσμηση λιτή αλλά καλόγουστη, οι άνθρωποί του πολύ ευγενικοί και εξυπηρετικοί και η ατμόσφαιρα πολύ οικογενειακή και παρεΐστικη. Σ' αυτό το ευχάριστο μαγαζάκι θα πετύχεις σίγουρα νέο κόσμο και παρέες φοιτητών που έρχονται να απολαύσουν νόστιμους μεζέδες, δροσερές μπίρες και παραδοσιακό τσίπουρο Καρδίτσας σε πολύ οικονομικές τιμές. Αν είστε τυχεροί θα ακούσετε και live ρεμπέτικα, καθώς πολλές φορές ο χώρος φιλοξενεί διάφορα σχήματα που παίζουν λαϊκή μουσική και ξεσηκώνουν τους θαμώνες.

Στα τούρκικα, μπερεκέτι σημαίνει αφθονία και πράγματι, εδώ θα βρεις λαχταριστά πιάτα με αφθονία αρωμάτων και γεύσεων και μεζέδες «μερακλίδικους» . Ενδεικτικό της φιλόξενης ατμόσφαιρας είναι πως όταν παραγγείλεις τσίπουρο ή οποιοδήποτε άλλο ποτό -ακόμα και μπίρα, σου φέρνουν κάποια συνοδευτικά μεζεδάκια χωρίς χρέωση, όπως την πεντανόστιμη σαλάτα με μαυρομάτικα ή το λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο! Ωστόσο σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις και τα καλομαγειρέμενα πιάτα από το μενού που έχουν άρωμα πολίτικης κουζίνας.

Το Γιαβρί, Πετράλωνα

Μικρασιάτικη κουζίνα, ανατολίτικες γεύσεις και μεζέδες από τη Θράκη βρίσκουν στέγη σε αυτό το μικρό μεζεδοπωλείο με το νοσταλγικά διακοσμημένο εσωτερικό το οποίο θυμίζει παλιό σπίτι. Οι σπιτικές σπεσιαλιτέ είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκλεκτά πολίτικα πιάτα όπως καραμανλίδικα λουκάνικα, κεμπάπια, καβουρμά σαγανάκι, αυγά με σουτζούκι, μαραθοπιτάκια και χοιρινή τηγανιά.

Όσοι προτιμούν να συνοδέψουν τα τσίπουρα και τα ουζάκια τους με θαλασσινά υπάρχουν επίσης εξαιρετικοί μεζέδες όπως σκουμπρί, τσίρος και γαύρο μαρινάτο για τέλειο τσιμπολόι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και ζωντανή μουσική και χορό. Ο λογαριασμός για ένα μεζεδογεύμα με τσίπουρο ή ρακή στα 15€ κατ’ άτομο.





SHARE