Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Άγιος Ευστράτιος: Το αποκομμένο νησί του ανατολικού Αιγαίου με τις μαγευτικές παραλίες


Ιδανικός προορισμός διακοπών για όσους επιζητούν μαγευτικές παραλίες, χαλαρούς ρυθμούς, αλλά και μια βουτιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Το γοητευτικό νησί Άγιος Ευστράτιος, ή αλλιώς Άη Στράτης, βρίσκεται ανάμεσα στη Λήμνο και τη Λέσβο. Αυτό το μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου έχει πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την αλιεία. Διαθέτει μόνο ένα χωριό, που αποτελεί και το λιμάνι, το οποίο διατηρεί ακόμα κάτι από την παλιά του μεσογειακή γοητεία.

Ο «παλιός» οικισμός του νησιού καταστράφηκε κατά ένα μεγάλο μέρος το 1968, όταν ένας σεισμός ισχύος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε πολλά ιστορικά μνημεία και κτίρια, ενώ υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες με είκοσι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η τότε κυβέρνηση, επί δικτατορίας, αποφάσισε τότε να γκρεμίσει και τα εναπομείναντα κτίρια που δεν είχαν υποστεί ζημιές και να μεταφέρει τον οικισμό μπροστά από την παραλία.

Ο Άη Στράτης όμως είναι και σημαδεμένος από την πολιτική ιστορία του τόπου μας, καθώς αποτέλεσε τόπο εξορίας. Σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο νησί αυτό, όπως ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός Δημήτρης Γληνός, οι ποιητές Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, οι λογοτέχνες Μενέλαος Λουντέμης, Θέμος Κορνάρος, Δημήτρης Φωτιάδης, οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης και Τζαβαλάς Καρούσος, και πολλοί άλλοι, επώνυμοι και μη. Υπολογίζεται ότι από το 1947 μέχρι και το 1962 πέρασαν από το νησί περίπου 9.000 εξόριστοι. Το στρατόπεδο κράτησης του Άη Στράτη έκλεισε οριστικά το 1962, ενώ πλέον το νησί φιλοξενεί ένα Μουσείο Δημοκρατίας, το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεότερης ιστορίας μας.

Σήμερα, στον Άγιο Ευστράτιο υπάρχουν μόνο λίγες τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Θα φάτε είτε στον Αρτεμώνα, είτε στη Βεράντα και θα γευτείτε αστακομακαρονάδες, καθώς θεωρούνται η σπεσιαλιτέ του νησιού. Δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο τουριστικά και το μικρό του μέγεθος διευκολύνει την αβίαστη εξερεύνηση ολόκληρου του τόπου κατά μήκος των γραφικών πεζοπορικών διαδρομών του.

Η πρόσβαση στο νησί ακτοπλοϊκώς από Αθήνα γίνεται με το πλοίο της γραμμής Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος. Η δική μας η πρόταση είναι να συνδυάσετε τον Άγιο Ευστράτιο με τη Λήμνο, μοιράζοντας κατά το δοκούν τις ημέρες των διακοπών σας. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τη Μύρινα της Λήμνου εξυπηρετείται αρκετές φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

Άγιος Ευστράτιος /Shutterstock

Υπόψιν, πως το νησί δεν διαθέτει ούτε ταξί, αλλά ούτε και λεωφορεία. Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο –το ιδανικό θα ήταν 4x4 καθώς υπάρχουν και αρκετοί χωματόδρομοι. Στα δυτικά του νησιού θα συναντήσετε την παραλία του Οικισμού που ενδείκνυται για την πρώτη βουτιά της ημέρας, ή για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.

Σε απόσταση μόλις 20’ από τον Οικισμό, χωρίς καν να μετακινήσετε αυτοκίνητο, θα συναντήσετε την όμορφη παραλία Μουρούλια με το ψιλό βότσαλο. Η παραλία του Αγίου Δημητρίου διαθέτει αμμουδιά αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο ενώ υπάρχουν δέντρα που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες. Παρόμοιο τοπίο θα συναντήσετε και στον κλειστό κολπίσκο με το όνομα Τρυπητή, ενώ μερικές άλλες επιλογές είναι ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος, το Φτελιό και τα Γουρνιά. Κατά πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού είναι το Λιδαριό.

Το λιμάνι του Άη Στράτη/ Φωτογραφία: Shutterstock

Στην ανατολική πλευρά του νησιού και συναντήσετε τη Γερακοφωλιά και (ίσως η μεγαλύτερη του νησιού) το Αλονίτσι –και οι δύο είναι όμορφες παραλίες με βότσαλο. Υπάρχει ακόμα και η παραλία Νεράκι, η πρόσβαση όμως μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος ή βάρκα.

Δεν έχει σημασία το για πόσες μέρες ή ώρες θα επιλέξετε να μείνετε στον Άη Στράτη. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φύγετε με την υπόσχεση της επιστροφής!

*Ο Άγιος Ευστράτιος ήρθε στο προσκήνιο στις δημοτικές εκλογές του 2014, όταν στα 27 της χρόνια εξελέγη, με ανεξάρτητο συνδυασμό, για πρώτη φορά Δήμαρχος του νησιού η Μαρία Κακαλή, καθώς ήταν η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδος. Το 2019 επανεξελέγη και είναι πια η δεύτερη νεότερη και μία από τις επτά γυναίκες Δημάρχους που υπάρχουν συνολικά σε αυτό το αξίωμα στη χώρα μας.





SHARE